Турция: Организацията на Гюлен е терористична

Автор:
Събота, 30 Юли 2016 16:48
Бирей Йълмазсьой Бирей Йълмазсьой

Организацията на Фетхуллах Гюлен е терористична структура с международна финансова мрежа и пипала в различни държави освен Турция.

Това е официалната позиция на Анкара, оповестена днес от временно изпълняващия длъжността Генерален консул на Турция в Пловдив г-н Бирей Йълмазсьой.

Структурите на Гюлен са се финансирали предимно от мрежи частни училища и медии, като от повече от 30 години са внедрявали свои хора в държавните институции на Турция - армия, министерства, образователна система, бизнес.

Целта е била насилствено завземане на властта - не чрез участие в избори, а чрез държавен преврат.

Опитът за преврат от нощта на 15 юли 2016-та не сполучи заради турския народ, който излезе по улиците на Истанбул и Анкара и застана пред танковете, каза Йълмазсьой.

Извършителите на заговора са били извън висшата йерархия на турските въоръжени сили и са група, която не се е притеснявала да стреля по цивилни, да бомбардира Парламент и Президентство, добави той.

Това е група с участници от турските въоръжени сили, следовници на изгнаника в САЩ Фетхуллах Гюлен.

Висшето командване на турската армия беше против този опит, а участниците в заговора са само някои елементи от военновъздушните сили, жандармерията и охранителната система.

Йълмазсьой подчерта ролята на турските медии, включително от опозиционната Републиканска партия, които са изиграли важна роля за предотвратяването на преврата.

Медиите предаваха посланията на правителството и демократичните институции. Всички парламентарни партии - и управляващи, и опозиция, говореха на един глас в защита на Конституцията и демократичната система, и осъдиха превратаджиите.

Още на следващия ден - 16 юли, парламентарните сили до една се подписаха във възвание за защита на демократичната система и Конституцията.

Йълмазсьой не скри разочарованието на официална Турция от начина на отразяване на събитията в някои български медии. Толкова тежко престъпление срещу държавата и конституционния ред, доказано и с видеа, е учудващо и натъжаващо да бъде показвано по друг начин освен фактическия, каза той.

246 са жертвите на опита за преврат, сред които загиналите цивилни са 173. Над 1500 са ранените.

24 са ликвидираните превратаджии, а 50 от тях са ранени, показа официалните цифри Генералният консул в Пловдив.

Извънредното положение от 90 дни, въведено на 20 юли, е необходимо, за да се разбият структурите на терористичната организация на Гюлен, които са паралелна държава, подчерта той и даде пример с Франция, където след поредния атентат в Ница чрезвичайната ситуация е удължена с 6 месеца.

През 3-те месеца извънредно положение Турция ще оказва респект към основните права и свободи на хората, както и към върховенството на закона. По никакъв начин не са застрашени чуждите граждани, пребиваващи в Турция, или туристите. Милиони в момента идват на почивка, каза още Йълмазсьой.

Той сравни организацията на Гюлен с ПКК и ДАЕШ, но подчерта, че тя, макар да има структури в чужбина, се цели единствено в управлението на Турция.

При атентатите на ПКК и ДАЕШ не обявихме извънредно положение, но съдържанието на опита за преврат срещу държавната система и Конституцията на страната от организация, дълбоко влязла в държавните структури, не може да се прекъсне бързо по друг начин, добави Йълмазсьой.

Целта на извънредното положение, което е обявено изцяло по международното право, е единствено ефективно и бързо ликвидиране на терористичната организация на Гюлен. Извършителите ще бъдат съдени по законите на страната, каза той.

Йълмазсьой каза още, че разговорите за екстрадиция на ислямския духовник от САЩ продължават.

16 000 са били задържани непосредствено след неуспешния заговор. От тях към днешна дата под арест са 8500 души.

5266 от арестуваните са военни и учащи във военни училища. 1883 са съдии и прокурори. 1361 са служители на полицията.

Върховният съд на Турция е отстранил 5 висши магистрати, а 2745 съдии и прокурори са освободени. В полицията отстранените от длъжност са 877.

Общо 66 036 държавни служители са уволнени за връзки с организацията на Гюлен. От тях 42 767 са от Министерството на образованието, сред които 21 029 - учители.

Турция ще продължи да участва в битката с международния тероризъм, но целта в момента е да се разбие до основи терористичната структура на Гюлен вътре в страната.

На въпрос на Plovdiv-online има ли данни Посолството на Турция на гюленисти у нас, Йълмазсьой отговори, че в момента, каквото и да каже, ще е спекулация. Всичко ще излезе наяве според проучванията и в двете държави, каза той.

Терористичната организация на Гюлен е паралелна държава в Турция, която се е представяла пред обществото десетилетия наред чрез училища и медии, но е целяла властта, подчерта г-н Бирей Йълмазсьой.

Тя е внедрявала свои хора във всички държавни структури. Това са хора, които са се клели във вярност на държавата, а всъщност й изменят, каза той.

Йълмазсьой цитира турския военен министър, който извадил данни, че от 2010 до 2014-та изпитите във военните училища са правени така, че да бъдат приемани хора на Гюлен.

В момента са закрити всички училища и медии, свързани с ислямския проповедник, а книгите му са забранени в Турция.

121 са освободените към момента турски дипломати от Външно министерство за връзки с Гюлен.

Напишете коментар

Напишете коментар като гост

0

Коментари

  • Няма коментари

Този сайт използва бисквитки (cookies) за повишаване на ефективността си. Научи повече

Съгласен съм