Кабинетът няма проблем с подкрепата в НС

Автор:
Събота, 26 Март 2016 20:31
Кабинетът няма проблем с подкрепата в НС

Цветан Цветанов пред Plovdiv-online:

Който иска да е опозиция, да става истинска опозиция!  ГЕРБ е в подем с над 90 хиляди членове. Отчитаме приноса на президента Плевнелиев, ще обявим двойката си през юни. Пловдив има късмет с кмета и депутатите си. Пловдив град и Пловдив област за ГЕРБ са едно. 

- Г-н Цветанов, днес премиерът Борисов се изказа остро в Стара Загора на форума на ГЕРБ Старейшини, че ГЕРБ ерозира за сметка на тези, които са хем вътре, хем вън от властта. Какво ще правите?

- Това е извод от всичко, което се случва откъм нашите партньори. Но мога да ви уверя, че партията е в добра кондиция, повишава свояето влияние както на последните избори, така и в последните месеци. Членовете на партията вече са над 90 хиляди - означава, че се движим в правилната посока. Днес само в Пловдив на традиционния Пролетен бал ще приемем нови 150 членове. Това значи, че сме доста устойчиви, защото ГЕРБ се създаде с идеята да промени България. Имахме възможността да управляваме с първия премиерски мандат на Бойко Борисов, сега имаме възможността с втори управленски мандат - с най-голямата парламентарна група, с депутатите от Пловдив, които са невероятни и като дисциплина, и като всеотдайност в ежоедневната им работа. Правителството няма никакви проблеми от страна на парламентарна подкрепа, а и с такива кметове като Иван Тотев и всички останали наши кметове в страната - 129 от общо 265, означава, че ГЕРБ продължава своя устрем към стабилност в държавата и за видими резултати в управлението.

- Все пак какво ще правите с тези, които са вътре и вън от властта?

- Всяка партия трябва да има своята идентичност, поведение, което да е съотносимо към поетите коалиционни ангажименти и към споразумението, което е подписано. Когато някой иска да бъде опозиция, трябва да бъде истинска опозиция. Няма как да си и в опозиция, и в управление. Но на фона на проблемите, които има в държавата, повярвайте - това не е нещо, за което искаме да продължаваме да говорим. Искаме само да отчетем днешните дадености и да ви уверим, че продължаваме напред с широка парламентарна подкрепа както от партиите от Реформаторския блок, които твърдо стоят зад правителството, така и от Патриотичния фронт и АБВ. А знаете, че с диалога, който осъществяваме с партиите, които са в опозиция, ние можем да решаваме важните национални проблеми на държавата и да се подготвяме за новите предизвикателства - бежанската вълна, как да разширяваме влиянието си в местната власт с реални политики, да се създават повече работни места, да има повече приходи в бюджета, за да се правят и повече капиталови разходи, така че местната власт да усеща подкрепата и на държавата, а хората да живеят в много по-добра среда.

- Не стана съвсем ясно защо ГЕРБ оттегля подкрепата си за втори мандат на президента Плевнелиев...

- ГЕРБ не оттегля подкрепата си за президента Плевнелиев, а заявява принципната си позиция, че юли месец ще обяви кандидат-президентската двойка. Мога категорично да заявя, че ГЕРБ има достатъчно подходящи кандидати, които да бъдат представени на българските избиратели. 

- Ще излезе ли ГЕРБ с официална оценка преди президентските избори за мандата на г-н Плевнелиев като президент?

- Винаги сме отчитали съществения принос на президента за намаляване на политическото противопоставяне. Нека да си припомним 2013-та, 2014-та - президентът имаше възможност да състави два служебни кабинета и знаете, че трябваше да се проведат два предсрочни избора. Същевременно той успя да направи точно този диалог и да постигнем политическия консенсус да бъдат проведени тези избори. Трябва да отчитаме заслугата и на президента, и израстването на всички политически формации, които генерираха политическото противопоставяне през 2013-та, но година по-късно то вече го нямаше. Президентът има съществена роля и в провеждането на Консултативните съвети при него - и по сигурността, и политическите консултации - бяха с теми от съществено значение за развитието на страната: енергетика, образование, воден сектор, разбира се програмите 20/20 и 20/30, за да отговори държавата ни на новите предизвикателства. В тази посока трябва да сме уважителни към всеки един президент на България в последните 25 години. Трябва да се отнасяме с необходимото уважение към всички, които са били президенти, и към всички, били премиери, защото това е уважение към институциите и е част от политическата култура. Разбира се, трябва да отдаваме заслуженото и на председателите на българския парламент. Условията, в които сегашният председател - Цецка Цачева ръководи парламента, повярвайте - тя полага неимоверни усилия, за да могат 8 различни и диаметрално противоположни политически формации да гласуват заедно по важните зда държавата закони с дългосрочност 15-20-30 години.

- Преди ден очертахте профила на бъдещия кандидат за президент на ГЕРБ като човечен, достъпен и със здраво семейство. Кого виждате зад този профил, понеже на мен ми звучи малко като автопортрет.

- /Смее се продължително./ 

- Има ли възможност вие да сте кандидатът на ГЕРБ?

- Вчера си говорихме с г-н Борисов и премиерът ми вика: Ти упрек към мен ли правиш в момента? Вижте, аз винаги съм считал, че когато влизаш в голямата политика и заемаш ръководни позиции в държавното управление, ако сам не си си подредил личния живот, ако самият нямаш отговорност към децата си, към родителите си - няма как да бъдеш полезен и обективен държавник. И затова казах - на първо място трябва да бъде човечен кандидатът. Защото човек, въпреки развитието в политическата си кариера, ако остане земен и не загуби връзката с хората, той има бъдеще. Иначе няма защо да участва в политиката и да смята, че политиката ще го направи по-красив или по-богат. Политиката е ангажимент и когато правиш реални неща, тя е хубаво нещо, с което можеш да помогнеш на много хора. 

- Очаквате ли разклащане в коалицията предвид задаващите се президентски избори?

- Напрежението и енергията, които ще се генерират в предстоящите избори са нормални за всеки предизборен период. Но ви уверявам, че ГЕРБ ще запази хладнокръвие, ще бъдем мъдри, защото държавата ни е по-мила от всичко останало и едни избори не могат да ни провокират да загубим разсъдъка си и да не изпълним ангажимента си, който сме поели към българските избиратели. А той е стабилност и управление, което да отговори на очакванията им.

- Доволен сте от ГЕРБ в Пловдив. А бихте ли коментирали ситуацията в областта? ГЕРБ спечели частичните избори в Бачково и Ново Железаре. Нови 360 членове се записват.

- Когато говорим за Пловдив, ние разглеждаме града и областта като едно. И тук искам да приветствам добрия диалог, който има между областния ръководител Розалин Петков и кмета на Пловдив и ръководител на пловдивската организация Иван Тотев. В ГЕРБ винаги сме смятали, че развитието на Пловдив минава и през развитието на Пловдив област. Така че ги разглеждаме като скачени съдове. В тази посока мога да кажа, че и народните представители, които са от Пловдив град и Пловдив област са като един отбор в парламента. Диалогът сега допринася за тази стабилност, която имаме. Вие видяхте колко трудни бяха изборите в Пловдив град и Пловдив област. Защото имаше странни коалиции - многообразие на лица и формации, които не защитаваха диеи, а се обединяваха около това да са срещу ГЕРБ. Тъкмо защото ГЕРБ е партията, която не допусна през последните години Пловдив да продължи да се разграбва по начина, по който се правеше в предишни периоди. И мога да кажа, че въпреки трудностите, въпреки всичко онова, което преживяха и нашите кандидати за общински съветници, за районни кметове, за общински кметове, за кметове на големите градове - в това чисто и Пловдив, ние продължаваме да сме тези, които хората са избрали. Не се променяме с времето, работим и даваме всичко от себе си за развитието на местата, в които живеем. 

Аз изпитах истинско удоволствие по време на кампанията в Пловдив, когато ходехме и с Иван Тотев и с колегите кандидати за районни кметове и съветници, да се срещаме спонтанно с хората без да има сценарий. Хората просто одобряваха това, което се прави в Пловдив. И което ми е направило впечатление - Иван говореше в детайли за всичко, за всички проекти, които са реализирани в града. Повярвайте - малко са кметовете или държавниците, които могат да бъдат така пряко свързани с резултатите и с успеха, които се постига в местната власт. Самият факт, че Пловдив успя да победи много кметове и градове на ГЕРБ за Европейска културна столица - това не става с щракане на пръсти, със седене по кафетата и ей така да се срещаш неформално с хората по улиците. Това е много работа, много труд. Но и народните представители от Пловдив област и Пловдив град са изключително активни да правят политики със съответните министри за региона и местата, които са ги избрали. Имате голямо попадение и с шефа на Бюджетната комисия - Менда Стоянова! Все пак много са случаите, в които и премиерът казва: Менда, стига с тоя Пловдив! Но колегите също са изключително активни, а пък за мен като председател на парламентарната група е много важно да сме сплотени и единни в гласуванията си, за да влязат в сила управленските решения, които предлага изпълнителната власт с проектозаконите.

Напишете коментар

Напишете коментар като гост

0

Коментари

  • Няма коментари

Този сайт използва бисквитки (cookies) за повишаване на ефективността си. Научи повече

Съгласен съм