Венета Рангелова - ученичката от Пловдив, която превзе BG естрадата

Автор:
Сряда, 25 Февруари 2009 15:25

ImageЗимно време често такситата отказват да се катерят до баирите на столичния квартал "Княжево". Но ако попиташ местните къде живее певицата Венета Рангелова, най-често отговорът е: "Малко по-нагоре от вилата на Емил Димитров …" Умишлено е избягала от градската суета, която не се вписва във фотосите на нейната душевност. Чистият въздух, спокойствието и зеленината я привличат повече. Умишлено е наложила по-бавни темпове и не пришпорва кариерата си в последните години. 20 лета след бума на дискомузиката, Венета Рангелова събра най-добрите си песни в диска  „The Best. Вярва, че родната попмузика изживява своя ренесанс. Това, което не е направила, й предстои да стори. Не е от тези, които се заблуждават и не живее с илюзии. Затова почти година усърдно подготвя албума, който да припомни най-хубавите й балади и диско парчета. Днешните тийнейджъри може би не знаят, че убийственият саундтрак от филма "Флаш данс" има и българска версия - "Почакай, лято".

Именно тази песен изстрелва към върховете на българската звездна сцена гласовитата Венета Рангелова. Специалистите са категорични – за пръв път в българската попмузика се прави кавърверсия на световен хит, която да звучи по-добре от самия оригинал! Дебютът на ученичката в Икономическия техникум в града под тепетата е като солистка на Естрадния оркестър към Профсъюзния дом на културата "Стефан Кираджиев" с диригент Стефан Пехливанов. С този състав Венета обикаля големите летни театри и раздава първите си автографи на тълпи от войници върху цигарените им кутии. Дори скептично настроеният й баща вече е убеден – момичето има страхотен талант, който трябва да развива.

Приемат я под номер 1 в Музикалната Академия, която завършва в класа на Георги Кордов. Четири години повече от успешно е част от състава на ВГ "Стил". Заедно с Виолета, Наско и Сашо записва няколко плочи в “Балкантон”, участва на фестивалите “Златният Орфей” и “Бургас и морето” и осъществява първите си задгранични турнета. Освен талантът, неподправеното излъчване, емоционалната и чувствителна натура, път към соло изявите й проправят менажерът Панайот Марков-Чочо и композиторката Мария Ганева. Първата си песен като солистка записва през 1984 - "Обещай ми светло минало" (м.Мария Ганева). Първите й две дългосвирещи плочи, издадени от "Балкантон" през 1986 г. и 1988 г., я утвърждават като една от най-популярните изпълнителки на дискотечни и баладични песни от края на 80-те.

Венета е една от първите певици, яхнали диско-вълната у нас. За нейното присъствие на сцена покойният режисьор Младен Младенов казва: „Ето, така трябва да изглежда и да звучи една модерна популярна певица!” В телевизионните кадри изглежда по-висока отколкото е в действителност. За целта режисьорите я карат да стъпва на таланта си. И друго камерите не показват: че като човек Венета не е податлива на медийна суета и звездомания. Смята, че популярната личност трябва да е в центъра на прожекторите, само когато има какво да каже на своята публика. Самоцелната показност не е в нейната природа. Затова с много старание и любов Венета Рангелова предлага на истинските ценители подбрано от най-добрите си записи през годините. В диска намират място едни от най-популярните й песни: „Робинзон”, „Прощавай, мамо”, „Асфалтова пътека”, „Вчера”, „Хей, момче, не питай”… Днес й липсва концертния живот и няма как да е другояче, след като е реализира над 3000 концерта у нас и в чужбина - Русия, Чехия, Германия, Франция, Полша, Швеция, Норвегия, Румъния, Монголия, Алжир, Етиопия, Мозамбик, Танзания... Участвала е в многобройни тв и радио музикални програми.
Певицата е първата сред колежките си, която реализира мечтата си да създаде собствена музикална школа по вокална постановка, солфеж и поп-пеене. От две години подготвя усилено кандидат-студенти и музикални момичета и момчета, които искат да развиват своя талант. В момента Венета започва работа над свои нови авторски песни, които иска да събере в албум с работно заглавие “Утре”.

Напишете коментар

Напишете коментар като гост

0

Коментари

  • Няма коментари

Този сайт използва бисквитки (cookies) за повишаване на ефективността си. Научи повече

Съгласен съм