10 с вируса заразяват 11, повече от тревожно е!

Автор:
Вторник, 04 Август 2020 09:48
10 с вируса заразяват 11, повече от тревожно е!

Все по-лесно става заразяването с коронавирус. Необходим е по-малък контакт и по-малко време - дори за час-два в затворено помещение са достатъчни, предупреди главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев пред Нова телевизия.

Той добави още, че вирусът вече се предава по-леко и сваля възрастта. В момента 10 души заразяват 11; тенденциите очевидно са негативни.

Правим всичко възможно да не достигнем ситуацията като в Испания и Италия с коронакризата, но ако хората не осъзнаят, че проблемът съществува реално и не ни е подминал, няма никакъв проблем да се случи това, допълни Кунчев.

Той разказа, че вирусът е смъкнал възрастта на заболелите. Под 18 г. обаче почти са изключение случаите на тежко или животозастрашаващо протичане.

825 са хората в болниците, в интензивните сектори са над 50.

Дори с тези цифри сме на последно място на Балканите, но на 4-о място в ЕС. Заразата расте в много страни, коментира Кунчев.

Кой терористичен акт в света можеше да доведе до 30% спад в БВП, попита той.

По отношение на COVID-19 има 3 основни проблема у нас.

Първо, 40% не вярват, че има вирус.

Второ, лимитирането в здравната ни система не са леглата, и 5000 можем да разкрием, но няма кой да ги обслужва, няма специалисти, коментира доцентът.

Няма обаче да бъдат командировани медицински специалисти.

Разпространението на заболяването не е равномерно в страната и там, където случаите са много, ще срещнем затруднения с леглата в болниците, прогнозира Кунчев. И даде за пример Варна и Русе.

Скоро фокус ще се появи и в Добрич, защото там в желанието си да организира социален живот в една кланица за гъски и е организирал 4-дневна екскурзия до Копривщица, разказа Кунчев. Имало хора с оплаквания и предстояло изследването на 42-ма души.

Първите ваксини ще излязат до края на годината, но те по-скоро ще са експериментални и няма да стигнат до България, а по-вероятно е следващата година да се случи това.

В първите няколко месеца достъпът до ваксина ще е много труден и ограничен. Към момента има 37 ваксини, които са горе-долу на еднакво ниво на разработка, разказа Кунчев.

ИЗКЛЮЧИТЕЛНО ТРЕВОЖНИТЕ ДАННИ ЗА СМЪРТНОСТТА У НАС - В ОЩЕ ПО ТЕМАТА.

Напишете коментар

Напишете коментар като гост

0

Коментари

  • Няма коментари

Този сайт използва бисквитки (cookies) за повишаване на ефективността си. Научи повече

Съгласен съм