Политологът Димитър Аврамов: Всички бягат от ДПС като от чума

Автор:
Сряда, 30 Октомври 2019 11:28
Политологът Димитър Аврамов: Всички бягат от ДПС като от чума

Димитър Аврамов, политолог, за първия тур на местните избори, купения, контролирания, етническия и корпоративния вот, в разговор с Антон Баев

Г-н Аврамов, от много години наблюдавате изборите у нас. Различават ли се тазгодишните местни избори от, да речем, преди 4 години? Някои социолози и политолози обявиха, че е нямало толкова голям контролиран и купен вот – 1/3?

Политиката се професионализира, но за съжаление групата на хората, които договарят или продават гласовете си не се смалява. По различни оценки тя е около 10% от тези избиратели, които се явават пред урните. Ще дам пример с Пловдив, град, в който винаги сме имали ясни политически ценности. Разпадът на левицата в Пловдив и слабите традиционни партии извън ГЕРБ водят до това, че около 30% от целия вот на местни избори отива в 3 до 4 местни партии, които нямат никаква политическа идентичност и се появяват само на местни избори. Подобни случаи има и в други общини. Проблемът с корпоративизирането на политиката е сериозен, но не трябва да виним хората за него. Той е обиктивен и е най-вече резултат от липсата на политическо лидерство. Опозицията в лицето на БСП и на другите опозиционни партии са склонни да обвиняват ГЕРБ за какво ли не, но за момента ГЕРБ е единствената ясно структуриранат политическа алтернатива на корпоративните партии в местната власт. БСП е длъжник тук.

Прави впечатление пробивът на ДПС в местната власт, дори в София за първи път ще имат съветник, в Пловдив едва не вкараха двама, при положение, че на предишните избори изобщо нямаха. Особено интересно е положението в т. нар. смесени райони, където ДПС определено разширява влиянието си и то не толкова сред българските турци, колкото сред ромите и българо-мохамеданите.

От една страна ДПС заслужават уважение, защото работят системно за увеличаване на електоралното си влияние. Те са наясно, че са традиционна етническа партия, но вече знаят, че вотът на българските турци не е достатъчен, за да им осигури необходимите позиции във властта. Затова ДПС се опитва да се разширява естествено към две други социални групи - към ромите и към етническите българи с мюсюлманска вяра. И двете групи не са естествени избиратели на ДПС, поради следните причини. Ромите са най-бедните и най-откъснатите от обществото българско граждани. В дългосрочна перспектива за тях единственият добър вариант е децата да са добре образовани, ромските гета постепенно да се превърнат в нормални квартали и ромите да докажат на себе си и на обществото, че са достойни граждани. Тук, разбира се, българите също трябва да дадем пример и да приемем, че ромите са нормални български граждани, а не такива от по-ниска категория. Българите-мюсюлмани са достойни хора, които нямат нито етническа, нито религиозна връзка с ДПС - ДПС е светска партия и ислямът не е политическа писта за развитието им, надявам се.

ДПС е партия, която има електорални проблеми в средносрочен и дългосрочен план. В момента  М. Карадайъ обикаля страната и непрекъснато говори за етническа толерантност и сочи към т. нар. патриоти ВМРО, НФСБ и Атака като партии, които насаждат омраза, противопоставяне и разделение на българските граждани. Тук той е прав, въпросните партии наистина са ксенофобски. В същото време те вършат идеална работа на ДПС. Защо? Защото ДПС ги използват за политическо плашило, което размахват срещу собствените си избиратели. Какво може да предложи ДПС и Мустафа Карадайъ извън това да се противопоставя на националистическите формации? Нищо! ДПС е партия, с която никой не иска да си партнира. И ГЕРБ и БСП, и всички други партии бягат от ДПС като от политическа чума! Причината е, че ДПС има толкова лош обществен образ, че който си стисне ръката с тях, губи доверието на хората. ДПС е партия, която сама се постави в изолация и сега отчаяно търси как да излезе от нея. За съжаление обаче излизането от изолация не може да стане с търговски практики. То става с убеждение и с политическа идентичност и точно тук ДПС се проваля.

Ситуацията в община Чепеларе е показателна в това отношение – за първи път ДПС не само има съветник, но цели трима, успява да класира на балотаж кандидата си за кмет и то с минимална разлика с водещия кандидат на ГЕРБ. На какво се дължи това, според вас?

От една страна е ясно, че ДПС са положили усилия. Не трябва агресивно да се обявяваме против тяхното право да разширяват електоралното си влияние и да търсят политическа и социална основа извън етническия вот. От друга страна, политиката е устойчив процес. Когато една партия порасне като гъба в дадена община, за една нощ, тоест на едни избори, тогава е много вероятно гъбата да е отровна. В Пловдив и София, с цялото ми уважение към ДПС, в огромната си част вота за партията е резултат не само на усилена работа с избирателите. Този вот идва от бизнес договорки, от нерегламентирани практики и т.н. Вярно е, че другите партии също използват нерегламентирани методи за печелене на гласове. Когато обаче една партия подскочи от 0 до сериозно присъствие в общинския съвет и до балотаж за кмет, тогава е очевидно, че нерегламентираните практики надделяват. Едва ли гласувалите за ДПС в Чепеларе, които до вчера са подкрепяли други партии, изведнъж са станали политически либерали, които са се запознали и възприели политическите принципи на ДПС? Това би бил наивен прочит на политическата реалност. Твърде вероятно е да са използвани нелицеприятни и нерегламентирани политически практики.

Етнически, купен вот, контролиран вот, корпоративен вот – наблюдаваме ли подобна практика на тези избори?

Да, разбира се. Имат такъв като на всеки избори. Изборната корупция не е български феномен. В разказите си Ярослав Хашек описва прекрасно изборната корупция в Прага и Австро-Унгария от първите две десетилетия на XX век. Проблемът е, че от тогава са минали 100 години, а ние продължаваме да говорим за изборна корупция. Етническият вот е естествен, той не е притеснителен. Всъщност партии като ДПС търсят всяка възможност да разширяват електоралната си основа, защото етническият вот намалява. Българските турци стават все по-образовани, все по-успели и все повече граждани на Европа. Този процес ги кара все по-малко да се идентифицират с ДПС. По отношение на другите партии, които използват корпоративния вот, за съжаление, това е практика, която няма да спре. Голяма част от бизнеса у нас е свързан с държавния и общинските бюджети и така е подвластен на политически контрол. Извън купуването на гласове, много често аргументът на собствениците на бизнеси и предприятия, отправен към работещите за тях, е “Подкрепете управляващите, защото така ще имаме гарантирана работа”. Това е отвратителна практика, унизително отношения към хора, но е реалност, която ще продължи. Единственият начин да спрем етническия вот, купуването на гласове и корпоративния вот е хората да стават все по-богати и независими, а отношенията между държавата и бизнеса - все по-прозрачни и на светло. Това обаче е процес, няма еднократни решения. По отношение на процеса на гласуване и организацията на изборния ден има една много важна мярка против изборните манипулации - машинното гласуване. При него каквото е въвел избирателят, това се отчита. Ако машинното гласуване бъде въведено, ще има важна стъпка напред. Тогава всички политически партии, включително и партия като ДПС, която има спешна необходимост да се разшири електорално, ще са принудени да обръщат внимание на повишаването на образователния статус на избирателите си.

Напишете коментар

Напишете коментар като гост

0

Коментари (3)

 • читател

  https://i.ibb.co/Dgzx3q9/image.jpgСлавчо Метлата, https://plovdiv-online.com/media/k2/items/cache/b14842edd343f0afa2f3843edb513cba_L.jpgколко му е пак да се събуе и седне в Джамията с депесарите... За някой глас и някоя метла...

 • читател

  С 43 за кмет и районни кметове иначе Славчо Метлата... https://i.ibb.co/Dgzx3q9/image.jpg
  „Айдутлука на Славчо Атанасов“ – по думите на Каракачанов, изречени по повод скандалната покупко-продажба на общински имот на бай Стою – сергиджията, баща на Славчо Атанасов през 2008г. една от първите айдушки сделки на кмета на Пловдив Славчо Метлата.
  При внимателен анализ на сделките с имоти на сем. Атанасови се оказва, че те правят само докато бай Стою сергиджията купи от сина си общинската земя - 7 сделки с имоти за 4 години - по времето докато Славчо Атанасов е районен кмет на Тракия и кмет на Общината за 5 месеца.
  История с документи.

  1. През 2004г, Славчо Атанасов става кмет на Тракия и след едногодишното му кметуване още на 10/10/2005г. набързо за 3 г. е изплатена и заличена ипотеката на сем. Атанасови, с която са закупили прословутата си панелна двустайка в Кючука през 22/3/2002г. Сани 6.

  2006г. е изключително благодатна за закупуването на недвижими имоти на фамилия Атанасови.
  2. На 4/5/2006г по случай „празника на армията 6 май, изключително патриотично“, жената на Славчо Атанасов, работеща като „глаДен“ експерт по наеми в общината, закупува, апартамент в централна градска част от 85м2, който в последствие е прехвърлен на преименуваната дъщеря на Славчо Атанасов – г-ца Стоева. Сани 16.
  3. на 20/10/2006г. бай Стою сергиджията закупува 6м2 право на строеж на Събота пазара от частно лице. Бани 7
  4. на 21/10/2006г, вероятно за да отпразнуват покупката на 6м2, баба Пена, жената на бай Стою купува 36м2 боксониера в Тракия. Мани13.

  * Следващата 2007г е изборна – Славчо Метлата се явява на избори за кмет на Пловдив.
  5. На 14/11/2007г в разгара на изборните страсти, когато Славчо е избран за кмет, бай Стою закупува партерен магазин до бившето Аптечно и Хеи. Бани 6
  6. на 14/12/2007г, когато Славчо вече е избран за кмет, бай Стою сергиджията и баба Пена закупуват 80м2 апартамент в центъра до 4 РПУ. Бани 5

  * 2008 – ключовата за „Айдук сделката“ на Славчо Метлата.
  7. На 15/2/2008г. новият кмет на Пловдив Славчо Метлата продава на баща си Стою Атанасов и компания златна общинска земя 277м2 на Събота пазара. Бани 4
  Продаденият общински парцел след няколко години се превръща в кооперация и разбира се, най-хубавият ъглов магазин се пада на бай Стою сергиджията – бащата на Славчо Метлата, който магазин през 6/6/2016г. е прехвърлен на внучката преименуваната г-ца Стоева. Мани 4.

  Та така за недвижимия айдутлук на Славчо патриота из Пловдив.

  Следва документални разкрития и за другите имоти на фамилията Атанасови, придобивани докато Славчо кметува 8 години из Пловдив.
  Ако някой се интересува от документите по покупко-продажбите, да пише и съобщи кода след всяка продажба напр. Мани 4 и т.н.

 • читател

  Резултатът от продажбата на общинска земя от сина Славчо Атанасов на бащата бай Стою сергиджията. https://i.ibb.co/9YpPSwt/65-2.jpg

Този сайт използва бисквитки (cookies) за повишаване на ефективността си. Научи повече

Съгласен съм