Турция продължава борбата с ФЕТО

Автор:
Понеделник, 15 Юли 2019 06:51
Турция продължава борбата с ФЕТО

В навечерието на 3-та годишнина от опита за преврат на 15 юли в Турция се срещнахме с Генералния консул на Република Турция в Пловдив г-н Хюсеин Ергани, който отговори на въпросите ни.

Кога възникна необходимостта от борба с терористичната организация ФЕТО?

Планираният от ръководството на Фетхуллакската терористична организация (ФЕТО) и реализирано от отклонилите се от командната верига внедрени в редиците на армията членове на организацията опит за преврат от 15 юли носи характера на най-кървавото терористично нападение, на което е била подлагана Турция. Историята и дейността на организацията имат дълго минало, но отне време истинското й лице да излезе наяве. По същество борбата започна много преди опита за преврат на 15 юли.
Но най-мащабната борба на турската държава и народ срещу тази организация започва в деня на опита за преврат, в който ФЕТО показа кървавото си и грозно лице.

Какво се случи в онази нощ?

Диващината и предателството на извършителите няма аналог в историята ни. Бомбардирани бяха Народното събрание, сградата на Президентството, сградата на Националното разузнаване, Центърът за специални операции на полицията в Гьолбаши и полицейските ни участъци. Предателите превъженици на Фетхуллах подкараха танкове срещу цивилното население, стреляха от хеликоптери, бомбардираха без колебание своите другари по оръжие. В следствие на бомбардирането на Центъра за специални операции на полицията в Гьолбаши не можа да се стигне дори до телата на 51 загинали войници. През онази нощ 251 наши съграждани загубиха живота си и повече от 2000 бяха ранени.

Как ФЕТО достигна до силата да направи опит за преврат?

15 юли разкри голямата заплаха от терористичната организация ФЕТО за нашата държава и народ. За да се разберат всички аспекти от 15 юли, е от съществено значение да се направи оценка на тъмната мрежа, създадена от ФЕТО в продължение на десетилетия, започвайки от училища и частни курсове. В същност под прикритието на едно невинно образователно движение, промивайки младите умове, организацията създава в училищата си непризнаваща никакви законни и морални норми група от радикални последователи, които изпълняват безусловно указанията на ръководството на ФЕТО. На дипломиралите се от тези училища предварително им са се давали откраднати изпитни въпроси за назначения в държавни институции, по този начин са внедрени в критични институции, а с всевъзможни машинации са елиминирани тези, за които се смята, че пречат на организацията. ФЕТО, използвайки злонамерено ресурсите и авторитета на държавата за своя полза, е укрепила икономическото и политическото си влияние. За съжаление, мащабът на тайната структура, която ФЕТО е установила в най-критичната ни институция - турските въоръжени сили, беше разбран на 15 юли. Все още, макар и намаляващи по брой, има “скрити” структури на организацията в държавните институции. Предприемат се ефективни административни и съдебни мерки срещу разкритите структури.

Как Турция победи тази тайна организация и продължава ли борбата?

Най-голям принос за елиминирането на тази голяма заплаха има турският народ, който показа, че не признава друга сила над волята си и прояви готовност да даде живота си, за да защити ценностите на държавата и демокрацията. През последните три години един от основните приоритети на нашата държава е борбата с ФЕТО в Турция и в чужбина. В Турция усилията ни са насочени в три основни направления На първо място, отговорните за 15 юли, основавайки се на върховенството на закона, отговаряха пред правосъдието. Разкрита е организационната структура на ФЕТО в държавните институции, срещу неговите членове са образувани административни и съдебни дела, което доведе до разрушаване на „паралелната държавна структура“. Бяха елиминирани структурите на ФЕТО останали извън държавните институции и обхващащи образованието, медиите и банковия сектор и разпространили се във всички области на икономиката. Въпреки извънредните тестове за сигурност, с които се сблъскваме, нашата вътрешна борба се осъществява на основата на върховенството на закона, защитата на основните права и свободи. Бяха положени усилия за предотвратяване на неправомерности и бяха създадени нови механизми за разглеждане и разрешаване на жалбите.

В изминалия тригодишен период има ли промяна в борбата с ФЕТО?

В този процес ФЕТО претърпява значителна трансформация. Организацията, загубила ядрото си в Турция, сега се опитва да оцелее, използвайки структурата си в чужбина. Така борбата със структурите на ФETO в чужбина стана по-важна. Тя е един от основните ни приоритети.
Основната цел на нашите усилия е да покажем, че ФETO представлява заплаха за сигурността на други страни, включително и България, в които продължава да функционира. В тази връзка събраните конкретни примери показват, че ФETO нарушава законите без колебание, действа почти като тайна разузнавателна служба и се стреми да създаде политически и икономически зони на влияние, които ще позволят създаването в други страни на структура, подобна на тази, която се е разпространила в Турция от 1990 г. От друга страна, ние предприехме административни мерки и започнахме съдебни дела с цел ограничаване на маневреното пространство на терористичната организация ФETO в чужбина, както и да се попречи на членовете й да правят парични преводи и да избягат от правосъдието. В рамките на разследванията, проведени в Турция, поискахме екстрадирането на ръководители на ФETO от страните, в които се намират.
Фондация Маариф продължава своята дейност по целия свят, за да предотврати щетите, произтичащи от действията предприети срещу ФЕТО особено в сферата на образованието.

Дава ли резултати борбата с ФЕТО на международната сцена?

В горепосочената рамка продължават да се получават конкретни резултати от усилията ни с приноса на мисиите ни в чужбина, включително в България.
Преди всичко в международен план постепенно се разбра че ФЕТО не е цивилно движение, което развива благотворителна и образователна дейност а че е тъмна и коварна организация с политически и икономически цели. В чуждестранното обществено мнение се оформи ясна представа за характера на организацията. Различни страни и международни институции обявиха ФЕТО за терористична организация. Осведомеността за ФЕТО в трети страни също доведе до внимателно наблюдение и разследване на дейностите на тези елементи в горепосочените държави. В различни страни са разкрити незаконни организации свързани с ФЕТО. Членовете на организацията са депортирани. Над 110 членове от повече от 20 страни са екстрадирани както Турция така и в трети страни. Фондация Маариф в Турция пое училищата, свързани с ФЕТО, в 18 страни. В 36 страни са закрити училищата и езиковите курсове, свързани с ФЕТО. Нашите усилия увеличиха натиска върху членовете на ФЕТО, пребиваващи в чужбина, което доведе до сериозни ограничения в структурирането на организацията зад граница заедно с нейните възможности. Броят на членовете на ФETO, които се опитват да избягат от страните, в които работят, нараства, особено в Африка, както и в Турция.
Докато в глобалната мрежа на ФЕТО се наблюдава видимо разрушение, организацията чрез PR и лобиране се стреми да създава чрез неверни новини история за виктимизация в своите медии и да укрепи сътрудничеството си с враждебни на Tурция среди. Нашите усилия срещу структурирането на ФЕТО в чужбина, в това число и в България, е дългосрочна борба. Нашето правителство ще продължи да работи в тази посока с решителност.

Къде е се намира България в това отношение?

В нощта на 15 юли България застана до турския народ и демокрацията, сред западните ни съюзници тя е страната, която най-добре разбира положението в Турция. От тази гледна точка сме благодарни на българското правителство и българския народ. Както в много страни и в България има структури, свързани а ФЕТО и още по-важно - има две частни училища. Имаме добър диалог с българското правителство в борбата с ФЕТО. В бъдеще всички заедно ще видим, че това сътрудничество ще стане по-конкретно по отношение на изчистване на останките на ФЕТО в България. Тъй като те са заплаха и източник на опасности не само за Турция, но и за всички страни, в които развиват дейност.

Напишете коментар

Напишете коментар като гост

0

Коментари

  • Няма коментари

Този сайт използва бисквитки (cookies) за повишаване на ефективността си. Научи повече

Съгласен съм