191 дка в центъра на Пловдив облагородени /снимки/

Автор:
Вторник, 23 Юни 2020 14:32

Общо 191 декара от централната градска част, заключени в карето на бул. „Княгиня Мария Луиза“, „Източен“ и бул. „Марица - юг“, са изцяло реконструирани след реализацията на проект „Подобряване на градската среда на Община Пловдив“. Това стана ясно по време на днешната финална пресконференция в ДК „Борис Христов“.

„Ремонтирахме цели улици, тротоари, междублокови пространства, изградихме зелени площи, детски, спортни площадки и фитнеси на открито, а покрай река Марица е обособихме зона за събития, отдих и различен вид културни и образователни дейности“, заяви ръководителят на проекта - ландшафтен архитект Соня Славчева. Тя допълни, че по време на строителството са взети в предвид и голям брой жалби и искания на живущите в района.

Облагородяването на 9-те обекта в първа градска част, извършено от фирмите „Драгиев и Ко“, „Европейски пътища“ и „Громахолд“, е на стойност 22 милиона лева.
Сред основно реконструираните улици са: „Асен Златаров“, „Весела“, прилежащите тротоари на булевардите „6-ти септември“, „Княгиня Мария Луиза“, на Понеделник пазара, градинката на църквата

„Света Петка“, ул. „Лъджене“, ул. „Балкан“ и пробива към улица „Моргатон“.

Частта в проекта, която не е реализирана все още, е предгаровия площад, където трябваше да се подмени тротоарната настилка. Поради проблеми с изпълнителя – „Пирин строй парсек“, който не успя да съгласува проекта с Министерство на културата, както и поради бъдещата реализация на пробива на Централна гара, реконструкцията отпадна на този етап. Все пак по оперативна програма „Региони в растеж“ може да се реализира в следващ програмен период, обясни Соня Славчева.

Поради факта, че дейности по проекта, свързани с водопроводната и канализационна подземна инфраструктура, са недопустими, чрез допълнителни договори с ВиК Община Пловдив успя да подмени част от подземната мрежа, която беше в изключително лошо състояние. За целта бяха отделени 600 000 лева от бюджета, с които беше подменена канализацията на ул. „Лъджене“, „Георги Мамарчев“, „Балкан“, ул. „Патриарх Евтимий“ и изцяло на бул. „Марица – юг“.

В края на 2019 година Община Пловдив подготви ново проектно предложение, в което включи улиците, които останаха неремонтирани. Такива са: „Неофит Бозвели“, „Ивац“, „Драгоя Божилов“, т.е. онези, заключени в карето между улица „Балкан“, „Мара Гидик“ и „Райно Попович“. Ще бъдат облагородени и междублоковите пространства в обхвата на булевардите „6-ти септември“ и „Източен“.

„С окончателната реализация и на този проект ще имаме едно цялостно завършване на зоната с реконструкцията на почти всички улици, като отделена сума за това е малко над 9 милиона лева“, заключи арх. Славчева.

 

Напишете коментар

Напишете коментар като гост

0

Коментари

  • Няма коментари

Този сайт използва бисквитки (cookies) за повишаване на ефективността си. Научи повече

Съгласен съм