Кметът вгради капсула на времето в античния форум на пл. Централен

Автор:
Понеделник, 29 Юли 2019 11:25

Кметът Иван Тотев постави капсула на времето на площад Централен и определи това като исторически момент.

Градоначалникът лично вкопа капсулата в най-ниската точка на Римския форум на Филипопол, като преди това затвори с чук капака й, за да се херметизира и да не влезе въздух в нея и да повреди предметите.

Това е втората реконструкция на площад Централен за последните 60 години и петата - на римския форум на Филипопол, посочи той.

На събитието присъстваха председателят на Общинския съвет Савина Петкова, зам.-кметът по култура Александър Държиков, районните кметове, екипът на разкопките на архитект Елена Кесякова и служители на общината.

Капсулата е на най-ниската точка, изработена е от специална сплав, от която се правят снарядите 155.

„Надявам се тя да устои на времето и след години, когато се отвори, да даде представа за града като цяло“, обясни той и допълни, че в информацията, която е отпечатана на специална полимерна неразградима хартия, обясняваме и за реконструкцията на площада и хората, които участват в нея – ръководителите на проекта, археолозите, архитектите, инженерите.

Капакът на капсулата се затваря херметически, така че да предпази предметите вътре в нея.

„Това не е първата капсула на времето за бъдещите поколения, която се поставя на знакови места – такава е поставена от кмета Божидар Здравков в основата на строежа на халите, под паметника на Гюро Михайлов от кмета Томасян“.

Капсулата е изработена във Военните заводи в Казанлък от бронзова сплав, от каквато се правят снарядите 155. Тя съдържа послание за бъдещите поколения, която да даде представа за Пловдив и живота в града през 2019 година. В него е разказано за реконструкцията на площада. Посланието, което лично аз съм оставил, е лаконично - Завещавам Ви, да пазите и обичате града си така, както ние го правим, обясни Тотев.

Вътре има почетен плакет на община Пловдив, изображение и снимки на символа на града – Античен театър, карта, трибагреник, традиционна мартеница,  сребърна монета, издадена по повод 2019 г., когато Пловдив е Европейска столица на културата. На устойчива хартия е написана кратка история на града, дадениса факти за икономическото развитие, за населението, поставена е и карта на града, българското знаме. Тази капсула има много смисъл, тя може да бъде отворена след хиляда или две хиляди години и да даде историческа представа за нашето време, подчерта градоначалникът.

На мястото където е вградена капсулата, ще бъде поставена мраморна табелка с информационен надпис за нея.

Припомняме, че преди 2 дни премиерът Бойко Борисов остана възхитен от реконструирани централен площад на Пловдив и обеща да дойде на откриването му.

Цялостната реконструкция струва 7 милиона лева, а заедно с подлеза и прилежащите площи - 15 милиона. Финансирането е съвместно и е осигурено от общинския и държавния бюджет.

 

Напишете коментар

Напишете коментар като гост

0

Коментари (7)

 • Мамин, мамин

  Смешко...След 2 месеца ще бъде забравен, ако не го погне прокуратурата.

 • читател

  отговори на: Мамин, мамин

  Орех, тя прокуратурата го гони вече... Малоумник забрави ли за доноса на пловдивската баба Цецка - Зико, чрех налъма си Желязкова за Зоокъта, а преди това го гони по доноси на политкомисар Славчо - за Колодрума. Дементен и ояден шофьор на автобус - т.е.е свиня в автобус... Гледай да не те хване чумата...

 • Вл.

  отговори на: читател

  Аз ореха ще махна с нафта или без нафта за да не ми пречи на кафенето, ама на Мамин само Дани ще му сипе с големия черпак. 8 съветника се готви да вкара и тогава ще видим кой ще яде вмирисани орехи.

 • читател

  отговори на: Вл.

  ВЛ, Владо дишай си пудрата захар, играй комер, плащай на Дани Кленджарова и мълчи... Тази малоумница е така окаляна, че дори не смее да се пише председателка на партията си, защото трябва да пуска данъчни декларации. Но тя е умряла скумрия и няма смисъл да се вдига кръвното на пенсиите от Гладно поле, Кленджарови, че са милионери по активи на фирмите, които фирми имат 0 икономисека дейност. Дишай пудрата захар и пий уски.

 • читател

  отговори на: Вл.

  А иначе ако Дани Кленджарова нещо се напъне: всички документи са готови с пълните данни за фирмите, офшорките и стрнанното забогатяване на гладните пенсии от Гладно поле - сем. Кленджарови - мама и татко на малоумницата Дани, кръстила фирмите си с неясни доходи на сина си Тодор...

 • Курти

  отговори на: читател

  Дървена кратуно!
  Признай си колко ти плаща Зико за таз неспирна и енергична рекламна кампания!
  Не пропускаш да го споменеш в коментара си! Няма значение на каква тема е статията под която ръсиш тъпизмите си, Винаги присъства Зико в твоя коментар! Послушай ме-иди на психиатър!

 • Оххх

  отговори на: Курти

  Кога ще го вграждат и него някъде

Този сайт използва бисквитки (cookies) за повишаване на ефективността си. Научи повече

Съгласен съм