"Летете с Росинант” на Джеки Стоев стана хит в Торонто

Автор:
Неделя, 23 Ноември 2008 11:05

Пловдив е вълшебен град с неподправена радост от живота, заяви френският културен аташе, развълнуван от филма

Автор и снимки Елена Дойчинова

Image
Джеки Стоев препълни залата
C огромен  успех, овации и смях от сърце премина канадската премиера на комедията-мюзикъл "Летете с Росинант" на режисьора Георги Стоев-Джеки, копродукция на България, Сърбия и Австрия, в рамките на 4-тото издание на Фестивала на европейското кино в Торонто (16-30 ноември 2008 г.) Кинозалата за 200 души “ Инис Таун Хол” при Университета на Торонто се пукаше по шевовете от желаещи да видят филма. Местата се изчерпаха още половин час преди началото на прожекцията. Наложи се да бъдат поставени допълнителни столове, а опашката се виеше по целия път от входа до залата.  Присъствуваха представители на консулския корпус в Торонто, дипломати, журналисти, университетски преподаватели  и студенти, много канадски българи и зрители от всички раси и националности, представени в световния мегаполис.

Генералният консул на Република България в Торонто г-жа Генка Белева откри премиерната прожекция с благодарствено слово към всички, допринесли за осъществяване представянето на българското кино на фестивала: координаторите му за тази година, Генералното консулство на Франция в Торонто, г-н Бил Еванов и Еванов Радио груп, един от главните спонсори на фестивала, г-н Димитър Димитров, президент и собственик на канадската независима професионална организация "Интернешънъл талант клъб", c чието посредничество българските филми достигнаха до фестивала, както и на българския режисьор Тодор Мадолев за помощта при селекцията на филмите от България и изработване на рекламната стратегия и плакати.

Зрителите бързо се влюбиха в този жизнерадостен филм, изпълнен с колоритни герои, много музика, малко думи и по чарли-чаплински ненатрапчивата, но внушително- необорима, горчиво-сладка философия на реалния живот. Салонът се тресеше от смях и аплодисменти, а след прожекцията дълго не стихнаха из кулоарите споровете за чардаша и Шуберт, Росинант кон на Дон Кихот ли е или на Д'Артанян и кои страни граничат с България. Зрител от френската делегация на фестивала сполучливо определи "Летете с Росинант" като "съвършено любовно послание до операта, театъра, киното и изкуството въобще"; компютърен инженер от Австралия като: "много музикален, смешен и семпъл филм, свеж, човешки топъл и разтоварващ, също много европейски!" Канадски музикален критик сподели, че "музикалният дисонанс от съчетанието на българска народна, циганска, класическа и оперна музика  е привиден и всъщност свежда до перфектна хармония диалога между хора от различни култури, без употреба на ненужно дълга пряка реч и "преводачи"…

"Eh ! U Meet The Europeans" е единственият филмов фестивал на Торонто, посветен нa европейското кино. Оригиналният му надслов:  е едновременно закачлив призив: "Ей, елате да се запознаете с европейците!" и игра на думи: произношението на “Еh! U” съвпада с това на ЕU, официалното съкращение за Европейски съюз на английски. Целта му е да покажe най-добрите и най-нови европейски филми, било то нациoнaлни хитове или носители на международни награди. Освен "Летете с Росинант втората лента, която ще представи съвременното българско кино в Торонто е "Пазачът на мъртвите" на покойния режисьор Илиян Симеонов; прожекцията му предстои на 27 ноември.

"Летете с Росинант" бе определен от организаторите и селекционерите като един от фурорите на фестивала. Поради голямата посещаемост и интерес към него му отредиха извънредна втора прожекция, на 1 декември, очаквана с нетърпение от феновете.

"Щаствливи сме много от успеха на "Росинант" тази вечер. В сравнение с миналата година (90 човека посещаемост на българския филм): тази година имаме 300!”  заяви Kонсулът на Република България в Торонто г-н Румен Каменов. Продължава да се развива в положителна посока и да се задълбочава културния диалог между България и Канада, a от две години насам, това дължим до голяма степен и на членството си в Европейския съюз”.

Image
Жоел Савари се спомни Пловдив
"Нека не забравяме, че Европейският съюз е създаден след 2 световни войни. Затова доколкото този фестивал е фестивал на Европейския съюз, той e отговор на войните, които са разпокъсвали Европа, опит на хората на изкуството да изградят нова Европа на мира, чрез култура", сподели Kултурният аташе към Генералното консулство на Франция, г-н Жоел Савари, след прожекцията. Сам той е посещавал Пловдив с група любители-фотографи преди 10 години и има живи спомени от "този вълшебен град и неподправената радост от живота" на българите.

Филмът запленява именно с веселието и хумора, с удоволствието от живота и свободата, които безспорно са доминанти на българския национален характер, на българските нрави. Трогателен е мотивът за търсенето на истинската любов! Филмът е съвсем модерен, макар и кадри от него “звучат” ретро. Дори самото посвещение на филма на паметта на музиканта, мечтал да покори Европа чрез музиката си, ни връща в историята. То е преклонението на създателите на филма пред историята на киното, операта и европейската музика въобще: народна или класическа. Изящно се преплитат кадри на съвременна спортна запалянковщина, на цирк, на животни. Невероятно силни са метафорите във филма: на изгубената любов, на отлетялата младост, на необратимостта на времето и съдбата на всеки отделен герой, който е проумял смисъла на живота си, любовта на живота си. И e разгадал смисъла на рождението, смъртта, бягството, изневярата, истините за отровните гъби, размножаването на котките и цената на  мечките... Едва ли разпространителите Александра Груп са могли да предвидят толкова голям успех на филма, който видяхме тази вечер, а според мен междунaродният му успех тепърва предстои. 

 

Напишете коментар

Напишете коментар като гост

0

Коментари

  • Няма коментари

Този сайт използва бисквитки (cookies) за повишаване на ефективността си. Научи повече

Съгласен съм