Илиян Василев: АЕЦ Белене е бла-бла

Автор:
Събота, 08 Юни 2019 17:30
Илиян Василев: АЕЦ Белене е бла-бла

В Русия президентът Румен Радев повтаря клишета, които са повече от 10 години и започнаха от енергийния шлем на Георги Първанов. Оттогава всичко се върти около АЕЦ "Белене" и други енергийни проекти, някои от които не се случиха. Това е кратката оценка на бившия ни посланик в Москва и енергиен експерт Илиян Василев за визитата на българския държавен глава в Москва и срещата му с Владимир Путин.

Според него от гледна точка на българския износ от години има стагнация в двустранните отношения и причина затова не са санкциите. Руският пазар, смятан за необятен, е много рисков и затова българските износители престанаха да се занимават с него. Много труден е, има има административен и политически натиск. Българският бизнес сам се научи да се държи на дистанция от руските пазари.

Експертът смята, че няма и никаква новина около АЕЦ "Белене". Там върви ритуал, който се върти от 30 години, в който политици и президенти говорят за добра политическа воля, но отдавна мина времето, когато партийните лидери решаваха всичко. Има групи, които разчитат на проекти като АЕЦ "Белене" за лично облагодетелстване. В момента загубите от проекта са 3 млд. 266 милиона лева , нали си представяте, че тези пари някъде са отишли. Ако към тях се добавят още 17-18 млд. лева, някой ще има ползи и бизнес. Ако можеше този проект да се случи на пазарен принцип, отдавна щеше да се случи. Понеже сега се искат държавни гаранции, последваха тези поредни заклинания. Това е нещо като словесен танц.

Илиян Василев подчерта, че правителството не може да даде гаранции без процедура за държавна помощ, както и че държавата не може да се оттегли от проекта, защото само тя може да носи отговорност за ядрения риск. Ако нещо стане тук, всичко е за сметка на бюджета, всичко ляга на плещите на данъкоплатците. Това е причината всички да настояват за държавната гаранция и ангажимента държавата да поеме и риска.

Той тълкува призива на Радев към правителството да договори нови цени на газа като загриженост към Газпром, който губи позиции. В момента ние плащаме - 23 евро на меватчас на Газпром, а тази, която се плаща на Виенската борса е 14 евро. Това е огромна разлика. Дружеството не може да задържи пазарните си дялове. Той просто ги окуражава, защото догодина имаме право да предоговаряме цените. И е прав, защото най- вероятно е получил окуражителни сигнали. Разликата е почти два пъти. Нормално е да са притеснени, че ще загубят пазарни позиции.

Илиян Василев не очаква икономически резултати от визитата на българския президент в Русия. Нищо знаменателно, с изключение на опитите да се възкресят мъртъвци като Белене и транзита на газ през Южен поток. Много възторг, много възклицание, но като се филтрира съдържанието, няма нищо значимо.

ИЗТОЧНИК: БНР

Напишете коментар

Напишете коментар като гост

0

Коментари

  • Няма коментари

Този сайт използва бисквитки (cookies) за повишаване на ефективността си. Научи повече

Съгласен съм