Инструкторът по йога в „Пулс“: Тихата сила на йога и защо милиони я практикуват

Автор:
Четвъртък, 03 Януари 2019 08:32
Инструкторът по йога в „Пулс“: Тихата сила на йога и защо милиони я практикуват

Мира: Йога е като пеницилина – лекува всичко!

Никога няма да забравя първия си час по йога при Мира в Pulse Fitness & Spa PLOVDIV. Докато гледах как се извива в най-невероятни пози, за които са нужни стоманени мускули, гъвкавост и издръжливост, си мислех как никога няма да мога да направя дори и най-обикновен лотос.

Сякаш прочела мислите ми, без дори да се задъха след сложните асани, завършвайки в съвършен лотос, Мира спокойно отсече:

„Рано или късно всеки от вас ще може да полети!“/цветето е най-силният символ на Изтока и олицетворява преобразяването, чистотата, съвършенството и полета на духа/.

По-късно се убедих, че когато Мира обещае нещо – то задължително се случва. Това е само една от причините часовете й да са толкова пълни, че игла да хвърлиш няма къде да падне.

Под крехката наглед физика на миньончето се крият заразителни сила, жизненост и висок дух, които бликат от нея. Хората, които посещават редовно йога часовете й, си тръгват заредени, пречистени, сякаш по време на часа си тя ги е заредила с безкрайния си коктейл от позитивни емоции, енергия и хармония. Лъчезарната й усмивка и характерното чувство за хумор отличават часа й от всеки друг.

Мирослава Славова /38/ никога не си е представяла, че животът й ще бъде дотолкова свързан с йога, още по-малко пък, че ще стане един от най-добрите преподаватели и мотиватор за положителна промяна у другите.
Мира е родом от Пловдив, но израства в Стара Загора, където завършвва Руска гимназия. След това тя отново се завръща в Пловдив, за да продължи образованието си в ПУ “Паисий Хилендарски”, специалност “Българска и руска филология” и “Журналистика”.

Мира споделя, че винаги е обичала планините и дългите преходи и още в студентските години обикаля из Пирин, Родопите и Стара планина.
„Природата, планината за мен е основен източник на енергия и вдъхновение.“, казва тя.

Годините в уиверситета й носят нови преживявания, запознанства и интереси. За пръв път се увлича и по духовния път на йога, йога философия, интересува се и от будизъм, тантризъм, дори надниква в мексиканския шаманизъм.
„Ошо и неговият възглед върху Тантра беше вратата за мен. Трите съкровища. Това беше интересно знание, което поглъщах, но без емпиричния опит си оставаше просто информация в главата ми.“, спомня си инструкторът по йога в Pulse Fitness & Spa PLOVDIV.

Дипломира се на 8-ми декември 2001 г. и още същия ден отпътува за Испания.

За нея е символично. В Испания Мира прекарва 13 години. Държавата се превръща във втора нейна родина, място, на което израства още веднъж. Мира говори английски и руски, бързо научава и испански. Работи като рецепционист в хотел в чаровно туристическо градче на брега на Средиземно море точно срещу Ибица.

„90-те бяха годините, в които израснах, в които формирах усет за света, а милениумът ни отвори вратата към бъдещето, към новия живот. Рушахме окови, търсехме нови хоризонти, нови усещания, нови разбирания за света изобщо. През новото хилядолетие заминах за Испания. Там наистина изживях свободата, за която мечтаех. Срещнах хората, приятелите, учителите, които белязаха бъдещето ми развитие.“, споделя Мира.
Началото на пътя й в йога бележи пътешествието, което предприема в Индия и Хималаите през 2007- 2008 г.

То отвежда Мира на може би най-свещеното за индусите място, а именно – изворът на река Ганг, високо в Хималаите, далеч от всяка суета. По това време тя все още дори не се занимава с физическата практика на йога, тя просто пътува за да опознава света и индуистката култура.

„Пътуването ми в Индия наистина ми даде много, беше квантов скок. Йога там е навсякъде. Посетих много свещени места, разбрах какво е живот в ашрам. Там наистина и камъните те учат на йога. Винаги ме е привличало различното, бях нещо като бунтар и не се задоволявах просто с учене, следване и работа.“, спомня си инструкторът по йога в Pulse Fitness & Spa PLOVDIV.
Мира с усмивка разказва за първия си час по йога във фитнеса на градчето в Испания, който една зима започва да посещава. Освен всички други силови тренировки, там тя вижда и магическите (за нея) думички “ЙОГА”. Така решава най-сетне да опита.

„Учителката се оказа англичанка. Не испанка - и точно това ми хареса. Знаех, че в в Англия отдавна йога е навлязла като физическа дисциплина. Часът бе много динамичен и почти не седнахме на постелките – трябваше да направя много неща, които за мен в онзи момент се оказваха трудни, да не кажа невъзможни. Почти изпаднах в емоционален шок, като разбрах, че тялото ми далеч не е толкова силно и свободно, колкото си мислех. Винаги съм била с добра и атлетична физика, способна и здрава. Разбрах, че както тялото ми, така и умът ми са в клетка. Моята собствена, тази, която сама съм градила. Тогава разбрах колко всъщност ми е липсвала физическата практика на йога, която до тогава смятах за ненужна и скучна. Хареса ми всичко – и учителката, и часа, и излъчването й. Спомням си, че когато приключихме и седнахме на постелките за кратка релаксация, от мен се стичаше пот, тялото ми беше като изстискано и сиящо, живо и трептящо, бях толкова доволна - че оцелях! Никога няма да забравя чувството на радост и удовлетворение, които изпитах. Разбрах, че йога е много мощна физическа практика, пълноценна във всяко едно отношение.“, спомня си Мира.

Така тя започва редовната си йога практика, която й помага да разбере същността на източното учение.

„Имах късмета да практикувам всякави стилове - Виняса Флоу, Пауър Йога, Кундалини, Ин Йога... Разбрах колко различна е йога от показваното по картинки и списания. Йога е като живота - разнообразна!“, посочва тя.
Минава на следващ етап в развитието си когато започва да посещава новооткрито студио по Ащанга Виняса Йога в градчето, в което живее. Ащанга Йога веднага привлича Мира като магнит с динамичния си и безкомпромисен характер, с ясната логическа последователност на асаните, с директния подход.

„Ащанга не е просто йога. Ащанга е метод.“, възкликва инструкторът по йога в Pulse Fitness & Spa PLOVDIV.

След дълго.лутане в различните школи по йога и вече с богат опит и физическа подготовка, Мира бързо навлиза в редовната практика на Ащанга Йога. Започва да практикува заветните 6 дни от седмицата. Връщане назад няма.
Нейна учителка отново е чужденка - невероятната Наталия Депрати, аржентинка по произход, наскоро установила се в Испания.

„Първо съм научила по-трудното- смирението, любовта, а по-късно дойде физическата практика. Тя ти дава сила, чувстваш как енергията тече в тялото ти, буквално ставаш свръхпотентен.“, подчертава инструкторът по йога в Pulse Fitness & Spa PLOVDIV.

Всичко това не идва даром, обаче.

„С месеци изпитвах болки, страх ме беше. Преразтягах на няколко пъти, което още повече ме връщаше назад в практиката. И това при условие, че все пак навежданията ми напред от разкрач си бяха завидни за повечето от другите практикуващи. Амбицията ми трябваше да бъде смляна, явно. В Йога тя няма място. Усукванията също са ми трудни. Атлетична съм и трупам бързо мускулна маса, която ограничава гъвкавостта ми. Това ме кара да работя двойно повече за усукванията, отколкото слабите и хипер гъвкави хора. Но с времето се научаваш, разбираш...“, посочва предизвикателствата, с които се е преборила Мира в началото на практиката си.

„Мисля, че най-трудното за мен в йога до момента е да се изправям срещу собствените си ограничения. На тялото и ума. Много са, повярвайте ми. Всички физически ограничения са резултат, вследствие от такива в ума и психиката. Работейки на физическо ниво, ние всъщност работим и на емоционално и ментално. Разблокирайки тялото, освобождаваме и ума, смиламе емоциите.“, признава инструкторът по йога в Pulse Fitness & SPA.
За много кратко време тялото й се променя – става много по-гъвкаво, силно и изваяно, дори кожата й заблестява.

Но не тази промяна се оказва най- важната за Мира.

„Най-сетне бях намерила това, което истински исках да правя. Това, което беше точно за мен. Нещо различно, нещо, което беше предизвикателство, което да ме извежда от зоната ми на комфорт. Всеки ден. Чувствах се щастлива и полезна на себе си.“, прави равносметка тя.
„Изобщо, срещите ми с йога не бяха нищо от това, което очаквах – учители, които се разтягат наляво-надясно в бели дрехи с ръце пред гърди, застинали в пози, уж постигнали душевен мир и раздаващи мъдрост на околните.“, връща лентата Мира.“

Оттогава тя приема като своя собствена мисия да се бори срещу това закостеняло и старо схващане за йога в България, което на Запад отдавна вече е развенчано.

Йога не е принадлежност на никоя религия и нация, а е световно наследство. Тя не е само за избрани, или за по-„висши“ умове. Йога оцелява, защото се е развивала. За модерния човек йога е пълноценна физическа практика, начин да се освободим от стреса и негативните емоции и мисли, да заменим вредните навици с нови, полезни , да пречистим тялото и ума и, да се смирим и чак след това би следвало да е път към духовно просветление. Йога помага и на професионалните спортисти да поддържат добрата си физическа форма и да възстановяват след изтощителните тренировки. Най-ярък пример в това отношение е най-добрият ни тенисист Григор Димитров.“, споделя инструкторът по йога в Pulse Fitness & Spa PLOVDIV.

Мира се завръща в България през 2014 г. и се установява в Стара Загора.
Опитва се да намери студио, в което да продължи да практикува йога, но никой в Града на липите не е чувал за ащанга. Така тя създава първото йога студио посветено изключително и само на Ащанга Йога.

Тя вече е сертифициран и дипломиран Ащанга Виняса Йога преподавател, сертифицирана е и в Йога Терапия, преподава Ащанга Йога, Виняса Флоу, Пауър Йога, Ин Йога и Йога терапия.

Днес вече Ащанга се практикува от стотици българи. Точно това е идеята и целта на Мира-да разпространява физическата практика на йога и ползите от нея сред възможно най-много хора.

След 2 години в Стара Загора тя се връща в родния Пловдив и става йога инструктор в Pulse Fitness & Spa PLOVDIV. Споделя, че за нея работата й във фитнеса има много дълбок и символичен смисъл. Тя приема че сега е нейния ред да дава и вдъхновява хората към положителни промени. Часовете й бързо добиват популярност.

„Йогата е като пеницилина -широкоспектърен антибиотик – лекува всичко. Тя е изключително ефективна в превенцията и борбата с нарушен метаболизъм, неправилна стойка, гръбначни изкривявания ( кифоза и сколиоза) и мускулни дисбаланси. Това е практика, насочена към това да поправи всички щети на мускулите и опорно-двигателния апарат в тялото на съвременния човек, следствие на обездвижването, лошата стойка, лошите навици и дори от негативните мисли.“, обяснява Мира.

„По принцип сме свикнали да натоварваме големите мускулни групи, а не стигаме до малките. Така те спират да си вършат работата и да бъдат активни. Използваме едни и същи мускули, които прегряват. Ащанга Йога стига до най-дълбоките места на тялото, натоварва всички групи, изчиства токсините от тъканите и органите, дори от жлезите с вътрешна секреция и затова се нарича терапевтична йога.“, пояснява Мира.

Тя е убедена, че йогата е едно от най-ефикасните средства за отслабване.

“Ще свалим излишното тегло, ако практикуваме редовно, интензивно, с отдаденост и на топло. Никога на студено. Ако спрем да ядем боклуци и започнем да се грижим за здравето и тялото си както трябва. Йога заедно с Аюрведа са мощно средство за истинско изцеление на тялото и ума. Те лекуват причината за болестта, не само нейната външна изява. Тоест, йога би могла да премахне причината, която ни кара да ядем прекомерно, а от там и да пълнеем. Най-често тя е на емоционално ниво, дори нарушеният метаболизъм е вследствие на нездрави мисли и емоции. Повечето от болестите са причинени от излишъците храна (и всичко друго) в тялото ни..”, допълва Мира.

Тя е категорична, че йога е изключителен дар от древността за съвременния човек и би могла да ни помогне да преодолеем нервните разстройства, дори депресията. Един час йога практика на ден ни извежда от състоянието на страх и стрес и ни привежда в режим на покой и сигурност.

По думите на Мира йога работи и именно това е причината толкова много хора на Запад да практикуват йога.

„Йога е път към свободата. Йога повишава осъзнаването ни за нашето тяло. Започваме да го познаваме, да го усещаме, да го разбираме, да знаем какво иска и какво му е нужно. Йога ни учи как да забавяме. Да не бързаме, а да чувстваме, да правим нещата бавно и както трябва, красиво, с удоволствие и всеки път ставаме по-добри. Спираме да бързаме през живота си, през практиката си, през секса си, защото когато прекарваме всичко през чувството за спешност, за тревожност, то пропускаме същността и красотата на нещата. Йога ни дава сила, контрол и в крайна сметка власт над събитията в живота ни.“, добавя инструкторът по йога в Pulse Fitness & Spa PLOVDIV.

„Йога ни учи на любов, а целта й е достигането на истината и свобода. Висшата форма на свобода и любов е да няма граници между теб и другите – когато приемаш всяко едно същество и форма на живот като част от себе си. Най-високо ниво в йога за мен са думите на Рамана Махариш – велик учител и светец. Когато го попитали как трябва да се отнасяме с другите, той отвърнал: Няма други.“, добавя Мира.

Връщайки лентата назад тя си спомня, че винаги е била учител, винаги учи някого на нещо – испанци на английски, индийци на испански, българи на испански.

„Моята страст е преподаването. Дарбата ми е да съм добър учител - вярно не по български и литература, а по йога. Така се случи за мой късмет. Имам много знания, които искам да дам на хората.“ , казва тя.
Цитира Патаби Джойс - гуруто на Ащанга йога, че всеки може да практикува йога-старите, младите, болните, дебелите, слабите, само мързеливите не могат.

“Да си добър учител е да можеш да видиш какво е необходимо на хората срещу теб и да им го дадеш. Всеки ученик има специфични нужди и трябва да си в състояние да ги определиш.“, казва Мира.

Тя обаче е категорична, че връзката между тялото и ума по време на практиката е една от най- важните.

„Всеки идва на постелката със собствената си карма и собствения си багаж – това, което е натрупал. Но в йога казваме – не е важна твоята история, а твоето присъствие. Малко по малко тялото започва да сменя старата мускулна информация с нова, но това става постепенно. Всяка асана е подготовка за следващата, за да може тялото да изгради сила, стабилност и гъвкавост по правилния начин.“, добавя инструкторът по йога в Pulse Fitness & Spa PLOVDIV.

„Йога е път към себереализация и трансформация на физическо, духовно и ментално ниво. След една година редовна йога практика тялото ще се извая, ще стане по-привлекателно, защото ще е развило мускулна и нервна дисциплина и истинска телесна и дори животинска интелигентност. По същия начин и умът се освобождава от старите и ненужни шаблони на мислене и поведение. Йога е не само идеалният инструмент, с който да поддържаме физиката си – като бягането и фитнеса, но е и най-добрият начин да постигнем хармония между тялото, ума и духа си.“, уверена е Мира.

Всеки, който иска да промени себе си и живота си, може да го направи в Pulse Fitness & Spa Plovdiv на ул. „ Цанко Дюстабанов“ № 63.

Напишете коментар

Напишете коментар като гост

0

Коментари

  • Няма коментари

Този сайт използва бисквитки (cookies) за повишаване на ефективността си. Научи повече

Съгласен съм