Карловка е първата ни пътешественичка

Автор:
Четвъртък, 14 Юли 2016 01:21
Карловка е първата ни пътешественичка

Анна Лабрева, родена в Карлово през 1895 г., е първата българска околосветска пътешественичка.

Нейните две книги „Карлово и карловци след Освобождението" и „Царицата на южните морета. Из моята околосветска обиколка" бяха представени в Исторически музей – Карлово. Животът и пътешествията на тази забележителна за времето си жена, нейното пребиваване в Нова Зеландия, бяха представени от директорът на музея Мария Деянова пред карловската общественост.

Срещата започна с видеофилма на Даниел Богдански - посветен на всички българи по света. София Бановска от Общинска библиотека - Карлово поздрави екипа на Историческия музей за инициативата да бъде издадена поредица от книги за бележити карловци, която да съхрани историята и духа на града.

Тя обобщи представите за карловската пътешественичка с думите „една жена, за която граници не са съществували в прекия и преносния смисъл на думата". Петя Цолева – уредник в музея представи подредената изложба от предмети и лични вещи, които Анка Ламбрева е донесла от Иран.

Затрогваща беше срещата на родственици на авантюристичната карловка от София и Карлово, които бяха дошли по покана на Историческия музей. Развълнувани, те за първи път се видяха и се запознаха.

Представители на библиотеката в Кърджали, водени от интерес към живота на Анна Ламбрева, също присъстваха на срещата. Заместник-кметът на общината Стойо Карагенски ги поздрави за техния ентусиазъм и интерес и им подари книги за Карлово и общината.

Анна Ламбрева произхожда от карловския Пиперков род.

Тя сбъдва мечтата си да стане лекар, като учи в Американския колеж в Цариград. Работейки в американската болница край Босфора, тя спасява живота на американеца мистър Тейкън и тази среща се оказва съдбоносна за нея.

Пет години след това, той успява да я открие и я кани в Нова Зеландия, да се грижи за болната му дъщеря. Впечатлена от природата на тази страна тя проявява огромно любопитство и се сдружава с местното коренно население – маори.

Живее около три месеца сред тях, описва техния интересен живот и начина им на изразяване - чрез рисунки върху телата. Аннка Ламбрева се превръща в първия посланик на България по тези земи, където все още никой не знае за нашата страна.

Всички я наричат Мис България, защото до този момент никой там не е виждал българи.

Тя започва да разказва за родната си страна, пише публикации в местните вестници, в които описва красотата на Балкана, родния си град и България.

Започва да учи на българска шевица жените от местен клуб, където членува. С много голяма любов описва карловските жени, като носителки на типичните български, възрожденски добродетели – скромни, работливи, любящи и всеотдайни майки и съпруги.

Анна Ламбрева прекарва 40 години от своя живот обикаляйки света, знаела е перфектно 7 езика, успява да посети 41 страни на 4 континента. Сред тях Иран, Ливан, Сирия, Италия, Швейцария, Китай, Япония, Цейлон, Виетнам, Австралия, Канада, Америка, островите Нова Зеландия, Фиджи, Таити, Самоа и други страни.

Книгите на Анна Ламбрева „Карлово и карловци след Освобождението" и „Царицата на южните морета. Из моята околосветска обиколка" може да си закупите от Исторически музей – Карлово.

Напишете коментар

Напишете коментар като гост

0

Коментари

  • Няма коментари

Този сайт използва бисквитки (cookies) за повишаване на ефективността си. Научи повече

Съгласен съм