Серхио Кастильо още търси момичето от Гуантанамо

Автор:
Четвъртък, 22 Октомври 2009 15:53

Антон Баев

Image
Серхио Кастильо

Серхио Бадилия Кастильо каца в Белград от Пекин през Стокхолм, иначе е от Чили. „Чили – казва Серхио, е точно на обратното място на земното кълбо спрямо Китай. Когато показах на китайците кълбото с двете си ръце – едната отгоре, другата отдолу и им обясних: „Това отгоре е Чили, а срещуположното е Китай, те отвърнаха: „Обратното е! Никой не може да е над Китай!”

Серхио е живял и в Букурещ, там румънците му казвали: „Остави ги, българите! Те са под Дунава!” То е същото и в Латинска Америка, обяснява Серхио. Мразим съседите и обичаме онези, с които нямаме граници!”

Невероятен гаф направили Депеш мод на концерта си в Перу преди дни. След като с хитовете си довели до екстаз екзалтираните и без това перуанци, Депеш мод закрили концерта с думите: „Благодарим ти, Чили! Обичаме те!”

„Да кажеш това в Перу и да се измъкнеш жив, е чист късмет”, смее се Серхио.

Перу и Чили били като котката и мишката поради стогодишната война, в която Чили отхапва земи от Перу.

Серхио хваща китарата и започва „Гуантанамера”. След малко спира и обяснява: „Гуантанамера – това е момичето от Гуантанамо. Гуантанамо е американската база на територията на Куба. И двете са еднакво известни, но все пак песента остава!”

Животът му е живот на поет. Серхио мечтае за собствен дом в Сантяго де Чили, но няма такъв, защото повечето време е на път.

Има три деца от три съпруги. Първата е чилийка, втората финландка, а третата – шведка. С чилийката се заселили в Париж, докато бил в изгнание – през 70-те години на ХХ век, но жената не издържала, превъртяла. Финландката пък предпочела Чили, а Серхио – Скандинавия. Там попада на шведката, но и с нея вече е в развод.

„Гуантанамера, гуахида, Гуантанамера...”

„Мексиканците – продължава Серхио, са най-жестоката мафия в света. В Мексико сити на ден има по стотина убийства. Какъв е проблемът – отвръщала полицията, та ние сме 25 милиона!”

От 16-милионно Чили – 7 милиона са в столицата Сантяго, другите произвеждат вино.

„Америка – казва Серхио, е страната на мафиите. Там направиха голяма грешка като разгониха италианската. Беше завзела всичко и лесно можеха да контролират фамилиите. А сега мексиканци, китайци, колумбийци, руснаци, кубинци, даже имало вече и хаитянска мафия... Няма кой да ги спре.”

„Забрави Якудза” – подметвам.

„Якудза – остави ги. Японците са миролюбив народ. Те трепят само себе си.”

Валпарайсо – Серхио е оттам, на стотина километра от Сантяо де Чили. „Ела във Валпарайсо – казва той. – Направо от Белрад тръгваме, но първо ще минем през Стокхолм!”

Югът мечтае по Севера, Северът тъгува за Юга. То е като любовта. То е като песента.

„Гуантанамера, гуахида, Гуантанамера...”

„Светът е миг и трябва да се уцели този миг!” – казва поетът на Чили.

Напишете коментар

Напишете коментар като гост

0

Коментари

  • Няма коментари

Този сайт използва бисквитки (cookies) за повишаване на ефективността си. Научи повече

Съгласен съм