Борисов: Партийната субсидия да стане 1 лев за глас!

Автор:
Четвъртък, 06 Юни 2019 11:49
Борисов: Партийната субсидия да стане 1 лев за глас!

Партийната субсидия да стане по 1 лев за глас вместо както 11 лева досега.

Това решение бе взето на заседание на парламентарната група на ГЕРБ, на което присъстваха премиерът Бойко Борисов и финансовия министър Владислав Горанов.

Предложението на ГЕРБ идва като контраудар на гръмналия напоследък скандал с надписаните партийни субсидии. Това стана след проверка на Върховна административна прокуратура, по сигнал на Слави Трифонов, при която бе установено, че 5 парламентарни партии  /ГЕРБ, БСП, ДПС, Обединени патриоти и Воля/  са получавали по 13 лева за глас вместо 11. 

Така от държавния бюджет са вкарали в партийните каси с 6,5 млн. лева повече за година, което от 2016 г. досега прави около 14 млн. лв. Политическите формации обещаха да върнат надвзетите субсидии. 

Депозирах в деловодството на Народното събрание предложение на Министерски съвет партийната субсидия да падне до 1 лев на получен глас на парламентарните избори. Надявам се всички партии да подкрепят предложението. Със спестените пари ще построим детски градини, образованието е приоритет на правителството.

Това написа премиерът и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов в личния си профил във Фейсбук.

Днес на първо четене в Народното събрание ще се разгледат два законопроекта за изменение и допълнение на Закона за политическите партии, които касаят именно държавните субсидии.

"Вчера взехме решение на Министерски съвет, сутринта се събрах с групата и вкарваме закон за 1 лев субсидията. Да видим тогава как ще се оправят партиите на следващите избори, как ще плащат на социолози и политолози. Няма да търпя повече върху ГЕРБ да се упражнява който и да било".

Така министър-председателят Бойко Борисов коментира решението партийната субсидия да бъде по 1 лев на глас. 

"За да съм безкрайно ясен - постановление в МС, входирано, числото 11 става 1. Партньорите бяха в добро настроение и днес предстои да се разисква. Това е нов закон. Парламентът ще прецени дали да е поправка или нов закон. Като приемем закона, ще върнем бюджета", заяви премиерът.

"Толкова са ми ясни тези игрички. Аз бих на изборите като кмет без 1 лев, с партия без нищо.  Надявам се всички да го подкрепят. С парите, които ще се спестят, ще строим детски градини и ясли. Данъкът върху книгите е капчица в морето", пасаче още Борисов.

Той попита риторично защо за толкова много години управление на БСП и ДПС, не направиха това?

„Ние сме добри стопани, събираме добри пари от битката с контрабандата и от приходните агенции“, не пропусна да изтъкне успехите на правителството министър-председателят.

Напишете коментар

Напишете коментар като гост

0

Коментари (2)

  • читател

    Баба Цола Нинова пак ще с разбит нос... Пускайки нелепата БСПТВ и наливайки милионната партийна субсидия там, сега ще закъса. И лочигно БСПТВ ще спре, тъй като червените мобифони не понасят баба Цола Нинова! Да не го ворим, че има и връщане на пари ссъ стара дата - т.е.е одържане от новите държавни плащания. Прекраесен пореден политически ход на ББ. Бой по червените дебили с популизъм! Бой до издъхване!

  • читател

    ДПС бяха против, НФСБ се въздържаха, а БСП не гласуваха. Идеята е с икономисаните средства да бъдат строени детски градини.

    Истинското лице на партизаните на баба Цола Нинова...

Този сайт използва бисквитки (cookies) за повишаване на ефективността си. Научи повече

Съгласен съм