Прокурори отличиха най-добрите есета

Автор:
Сряда, 17 Април 2019 15:19
Прокурори отличиха най-добрите есета

Прокурори отличиха най-добрите есета от конкурс

Апелативният прокурор на гр. Пловдив Иван Даскалов награди с грамота учениците първенци в конкурса за есе на тема „Законът, справедливостта, доброто“ и „Конституцията – моите права, които ценя и знам“. Отличията бяха дадени на 16 април 2019 г., в Деня на Конституцията и юриста, когато се проведе и Деня на отворените врати на Апелативна, Окръжна и Районна прокуратура-Пловдив. На тържеството по връчване на наградите присъства Румяна Арнаудова, прокурор във ВКП и говорител на Главния прокурор на Република България.

На първо място в конкурса за есе, който тази година бе посветен на 140 години от приемането на Търновската конституция, бе класирана Нина Иванова, ученичка от 10 клас от ХГ „Св.Св. Кирил и Методий“, гр. Пловдив, на второ място е Юлия Вързилова, ученичка от 10 клас от ЕГ „Иван Вазов“, гр. Пловдив и на трето място – Галена Колаксъзова, ученичка от 10 клас, от ХГ „Св.Св. Кирил и Методий“. Журито бе от трима прокурори – Николай Божилов от Апелативна прокуратура, Галина Андреева-Минчева, заместник окръжен прокурор и Димитър Пехливанов, прокурор от Районна прокуратура. Бяха определени и две поощрителни награди – на Мария Илиева, ученичка от 10 клас от Хуманитарната гимназия и на Лиа Лазариди, ученичка от 11 клас от ЕГ „Иван Вазов“.  Победителите прочетоха своите  творби пред гостите,  съученици и студенти.  

„Поздравявам ви за отличното представяне. Моето пожелание е да четете повече, да бъдете информирани, защото така ще може да отстоявате собствената си позиция“, обърна се към учениците Румяна Арнаудова. Тя определи и най-срещаните думи в есетата на гимназистите  – свобода, права, отговорност, истина, вяра, доброта, справедливост.

„Помнете, че освен права имате и задължения, които трябва да спазвате. Уважавайте правата на другите и се научете да ги познавате. Знайте, че спазването на закона дава свобода, а за справедливостта е нужен баланс“, каза пред учениците апелативният прокурор Иван Даскалов.

Най-добрите есета ще бъдат публикувани на интернет страницата на Апелативна прокуратура-Пловдив. Всички ученици, участвали в конкурса, също получиха грамоти и конституции. В Деня на отворените врати в сградата на Прокуратурата бе открита изложба на ученици от Националната художествена гимназия под надслов „Законът, справедливостта, доброто и красивото“, в която участваха 25 млади таланти. Те също получиха грамоти и конституции. Пространството на прокуратурата занапред ще бъде отворено постоянно за техни нови произведения.  На 16 април гостуваха и студенти по право от ПУ „Пасиий Хилендарски“, които изготвиха обвинителен акт по реален казус за извършена кражба на Районна прокуратура-Пловдив, който бе обсъден с прокурорите Николай Божилов, Чавдар Грошев, Бригита Байрякова и Димитър Пехливанов. Гости в Деня на отворените врати бяха учениците от Евроклуба и участници в програмата „Младши посланици в Европейския парламент“ от ЕГ „Иван Вазов“, гр. Пловдив, десетокласници от ХГ „Св.Св. Кирил и Методий“, преподавателите от двете училища Анелия Митева и Гергана Кендерлиева, както и студенти от професионално направление  „Национална сигурност“  на Висшето училище по сигурност и икономика в гр. Пловдив.      

Напишете коментар

Напишете коментар като гост

0

Коментари

  • Няма коментари

Този сайт използва бисквитки (cookies) за повишаване на ефективността си. Научи повече

Съгласен съм