Пловдив строи плувен комплекс за над 10 млн.

Автор:
Вторник, 02 Април 2019 22:25
Пловдив строи плувен комплекс за над 10 млн.

Община Пловдив планира изграждане на съвременен плувен комплекс с басейн с олимпийски размери до 2021 г. в спортен комплекс „Отдих и култура“. Вече е обявена обществена поръчка за изпълнител на строителството с прогнозна стойност 10 683 000 лв. без ДДС.

Новият плувен комплекс се ситуира на близо 10-декаров терен до съществуващия басейн “Младост” и спортното училище. Поради сложната ситуация и обвързаността на новия комплекс със съществуващите сгради, е създаден общ вход за спортистите от изток. До него се достига чрез преминаване през парковата зона, като са търсени и архитектурни елементи за рекреация и почивка.

Северният вход от ул. „Ясна поляна” е основен за посетителите на обекта, тъй като там е разположена основната трибуна за гостите на комплекса. Южната трибуна може да бъде разглеждана и като служебна за спортуващите и участниците в състезанията.

Новопроектираният плувен комплекс се състои от един частичен подземен етаж в зоната на пространството межу съществуващия и новия басейн, два надземни етажа, развити по периферията на коритото на басейна от южната и източната страна, а от север са проектирани три етажа, като междинният е инсталационен.

Олимпийският басейн е с размери 51,56х25,00 м. Пречистването на водата ще се извършва чрез два преливни улея, разположени по двете му дълги страни. Двете къси страни ще бъдат със задигнати стартови площадки на височина 30 см над водното ниво, върху които ще се монтират стартови блокчета. В басейна ще се инсталира механична подвижна преграда с размери - дължина 2611см, широчина 148,5см и височина 147,6 см. Тя позволява постигане на различни конфигурации на басейна според моментната необходимост. В басейна има обособени 10 коридора за плуване с ширина 2,50 м. Трибуните за зрители са с общ капацитет от 1002 души, включващи 10 места за инвалиди.

Проектът, дело на екип с ръководител арх. Тодор Абаджиев, е изготвен в динамичен синтез между архитектура и конструкции, с оптимални строителни разходи.

Поради изключително сложното имплементиране на новата сграда в комплекс със съществуващите такива, най-силно обозрима е фасадата от север. Основният й акцент е т.нар. „илюминатор”, който осъществява връзката „вън-вътре”. Със своя наклонен обем, който следва и наклонът на трибуните, той играе роля и на своеобразна козирка над главния вход за посетителите. Плътните части на този обем ще се облицоват с композитни алуминиеви панели, а остъклените части са с окачени стъклени фасади. Обемът на стълбището, както и страничната западна фасада, която се наблюдава само от тупиковата обслужваща и евакуационна вътрешна улица, се третират с топлоизолация от EPS и фасадна мазилка в цвят.

Входът на източната фасада е предвиден с окачена стъклена фасада, като по този начин е търсен ефектът на отражението.

Ниският обем, съставляващ съблекалните към басейна, е проектиран така, че да бъде възможно най-удобна връзката с басейна, в близост до входа и в същото време по минимален начин да се намесва във функционалността на съществуващата сграда на спортния диспансер. Той се обработва с топлоизолация и фасадна мазилка.

Напишете коментар

Напишете коментар като гост

0

Коментари (2)

  • читател

    Прекрасно! Ще бъде направено в следващото управление на ГЕРБ в Пловдив на идващите местни!

  • Радостина

    Още едно безумие и милиони хвърлени на вятъра! Ала ГЕРБ са майстори в пилеенето /и краденето/ на народна пара! Само да си припомним недоносчето наречено колодрум, което се използува 2 - 3 пъти в годината! През останалото време е паметник на глупостта на герберските талибани. С подобни, никому ненужни спортни "творения" на ГЕРБ са обзаведоха и доста селца и градчета в бедната ни държавичка!

Този сайт използва бисквитки (cookies) за повишаване на ефективността си. Научи повече

Съгласен съм