След дебати за Пловдив 2019 приеха програмата за туризма

Автор:
Четвъртък, 14 Февруари 2019 12:44
След дебати за Пловдив 2019 приеха програмата за туризма

Пълни театри, опери и музеи и 2 млн. по-висок приход за хотелиерите, отчете зам.-кметът по култура Александър Държиков

Увеличени са посещенията на музеите в Пловдив.

Това заяви кметът Иван Тотев по време на обсъждането на отчета за изпълнение на годишната програма за развитие на туризма и приемането на програмата за тази година. 

Той покани съветниците на конференция за културата на 7 март, на която ще се обсъжда и как ще се ползват базите на културните институции.

Веселин Маневски /ГЕРБ/ поясни, че за театралните представления и културните институти в Пловдив няма билети.

Кметът го подкрепи и сподели, че самият той не е успял да си вземе билет за представленията на Мария от Буенос Айрес на пловдивската опера.

В Пловдив концертните и театралните зали са пълни, каза градоначалникът.

По повод критиките на опозицията, че имало спад в нощувките в хотелите в Пловдив, зам.-кметът по култура Александър Държиков пък посочи, че приходите от нощувки на хотелиерите са се вдигнали с над 2 млн. лв. през миналата година, в сравнение с 2017.

През 2018 година са отчетени 28,6 млн. лв. приходи от нощувки под тепетата, категоричен беше той.

Държиков отчете, че миналата година общината е участвала в четири туристически борси - Берлин, Лондон, Париж и Москва, заедно с фондацията. Той беше категоричен, че миналогодишната Международна среща по туризъм, която се проведе за 10-ти път под тепетата, е привлякла много повече фирми и журналисти от други държави в сравнение с преди, а това показвало увеличаване на интереса към Пловдив.

Не говорете лошо за Пловдив. Пловдив се развива добре, показват го данните. Това, че хотелиерите нямат данни колко хора ги посещават, не значи, че градът не се развива добре, опонира на социалистите и Маневски.

Шефът на групата на социалистите Николай Радев пък се загрижи защо нямаме участие в изложенията в Пловдивския панаир и поиска извънредна сесия за работата на Пловдив 2019.

Кметът обеща специална точка, на която да се обсъди работата на общинската фондация.

Къде да участва община Пловдив не се определя от кмета и зам.-кмета, а от Консултативния съвет по туризъм на общината, посочи Тотев.

Средствата, които инвестира общината в реклама, не получават никаква възвращаемост от туристическия данък и това се доказа през годините. Очевидно не се справяме добре с рекламата на града в чужбина, изключвам публикациите, за които така или иначе си плащаме. Не се презентират добре туристическите дестинации и маршрути, които да привлекат туристи. Когато говорим за ЕСК наистина прави много неприятно впечатление продължаващата липса на синхрон с Общинския съвет. Въпреки многобройните питания, скандали и т.н. Тази фондация продължава да си живее в някакъв собствен свят. След обявяването на ЕСК всичко приключи, изчезна, обяви председателят на групата патриоти в ОбС Слави Георгиев. Според него има върху какво да се работи.
 
Г-н Тотев доволен ли сте вие? Мисля, че няма как да сте доволен, сам си отговори Георгиев.
 
Според Петя Манева от БСП това, че държавата подготвя единна система за туристическа информация, не значи, че общината трябва да разчита на нея.
 
Трябва да се търсят и други инструменти да се увеличи туристическия поток, обяви тя.
 
Приемам всичко, което каза кметът, ако не бяхме с този голям проект - Европейска столица на културата. Викайте ги, да правим извънредна сесия и ако трябва нещо да се случва. То досега нищо не се е случило, а ние ще развиваме това, което не се случва,  ядоса се и Стефан Послийски /ВМРО/.

Напишете коментар

Напишете коментар като гост

0

Коментари

  • Няма коментари

Този сайт използва бисквитки (cookies) за повишаване на ефективността си. Научи повече

Съгласен съм