Замерват обгазяването след пожара в Унитемп

Автор:
Понеделник, 11 Февруари 2019 08:54
Шефът на екоинспекцията Стефан Шилев Шефът на екоинспекцията Стефан Шилев

Мобилна автоматична станция за мониторинг на въздуха днес ще бъде поставена в село Войводиново до окончателното потушаване на пожара в предприятието за месопреработка. На място ще бъдат измервани серни и азотни газове, въглероден диоксид, ФПЧ10 и др.

Директорът на Екоинспекцията в Пловдив Стефан Шилев обяви, че резултатите не показват стойности над допустимите за здравето на хората, но посъветва живеещите във Войводиново да стоят повече по къщите си.

Снощи в 18,30 часа избухна пожар, който бе потушаван  в продължение на часове от 15 екипи на Пожарната. В момента все още пожарникари са на мястото.

Направено е измерване с мобилна апаратура GASMET съвместно с Регионална лаборатория – Пловдив към ИАОС и не са установени превишения на нормите. Измерванията са осъществени в различни посоки около пожара.

Предвид естеството на горелите материали в предприятието РИОСВ – Пловдив, въпреки липсата на превишения, препоръчва днес и следващите няколко дни жителите на Войводиново да избягват дейности на открито и да затварят прозорците на домовете си.

Мобилна автоматична станция за мониторинг на въздуха ще е във Войводиново до прекратяване отделянето на дим от предприятието.

Пожарът в предприятието е възникнал в 18.30 часа. Сигналът е подаден около 19.30 часа на телефон 112.

В момента на място четири пожарни екипа, съобщи началникът на пловдивската противопожарна служба комисар Георги Мангараков.

Целта е да не се допусне разпространението на огнището, което към момента е локализирано, върху сградите в близост.

Все още се доизгасяват и някои локални огнища, но опасност за населението вече няма. Това е показала проверка на сектор "Специализирани оперативни дейности".

Трудностите за пълното потушаване на пожара се дължат на това, че огнеборците не могат да достигнат до тлеещите животински продукти в запалилата се кланица.

По думи на собственика на месокомбинат Унитемп пожарът е възникнал в самия цех зад административната сграда, като за него е сигнализирал дежурният пазач на обекта.

Причините засега са неясни.

Напишете коментар

Напишете коментар като гост

0

Коментари

  • Няма коментари

Този сайт използва бисквитки (cookies) за повишаване на ефективността си. Научи повече

Съгласен съм