50 000 на живо: Обичаме Пловдив! /снимки/

Автор:
Събота, 12 Януари 2019 21:20

Над 50 хиляди пловдивчани и гости на града завзеха пространството пред 30-метровата кула, от която бе обявен официалният старт на Пловдив - Европейска стголица на културата 2019 тази вечер.

Фантастичен спектакъл „Ние сме всички цветове“, невероятна заря от Трихълмието ознаменуваха най-голямото културно събитие в новата история на България - един български град да е европейска столица на културата.

На откриването присъства председателят на Народното събрание Цвета Караянчева, председателят на парламентарната група на ГЕРБ Цветано Цветанов, европейският комисар по цифрова икономика и цифрово общество Мария Габриел, министрите на културата и на финансите Боил Банов и Владислав Горанов, председатели на парламентарни комисии, депутати, кметове, общественици и стотици гости от Европа.

Италианският министър на културата, американският посланик, посланици на десетки страни изгледаха спектакъла от петия етаж на хотел Тримонциум.

Кметът на Пловдив Иван Тотев откри събитието с близо десетминутна реч. След него приветствие поднесе еврокомисарят Мария Габриел. Вижте пълния текст на приветствията по-долу!

На 30-метровата сцена излязоха повече от 1500 участници, от които 1200 доброволци.

Програмата на Пловдив – Европейска столица на културата 2019 включва над 400 проекта, които ще се видят в рамките на 2019-та.

Перфектна организация от МВР за сигурността на хората - патрулни тройки на всеки двайсет метра, полицаи, които вежливо обясняваха откъде да се мине, за да се стигне до желаното място.

Препълнена Главна улица, Отец Паисий, Цар Симеонова градина, Стария град...

Работещи цяла нощ заведения и магазини, празнуващи хора, празнуващи лица, хора - обичащи Пловдив!

Реч на Българският еврокомисар по цифровата икономика и общество Мария Габриел

За мен е истинско удоволствие и голямо вълнение да бъдем заедно в този момент, в който ще дадем официалното начало на програмата на "Пловдив 2019 – Европейска столица на културата". Горда съм, че Пловдив е първият български град, който ще бъде столица на културата на цяла Европа през настоящата година. И това е напълно заслужено!

Пловдив винаги е бил в сърцето на културната история на България и на Европа. Тук се преплитат по невероятен начин миналото, съвремието и стремежът към по-добро бъдеще. Това пловдивчани са закодирали като послание в мотото на своя град – “Древен и вечен”.

Няма как да бъде иначе, защото Пловдив е истинско съкровище с 8-хилядолетна история, със силно европейско измерение и изключителни исторически паметници и сгради, които съчетават културни елементи и влияния от Балканския полуостров и цяла Европа.

Тук разбираме, че културата не е добавка, а е от съществено значение за оформянето на утрешната Европа, за укрепването на нашата европейска идентичност и за създаване на чувство за обща принадлежност. Тук можем да усетим духа и характера на Стария Пловдив, но и динамиката на модерния и бързоразвиващ се град. Затова не е учудващо, че свързваме Пловдив с цяла плеяда от художници и писатели, които тук са намирали вдъхновение за своите творби.

Когато мислим за култура, Пловдив не гледа само към миналото. Като комисар по цифровата икономика и общество бях горда да видя онлайн платформата Digital Plovdiv с над 50 000 цифровизирани културни продукта, разработени от Община Пловдив в партньорство с най-важните местни културни институции като Народната библиотека "Иван Вазов",музеи и галерии в града. Особено впечатляващи са историческите сгради, цифровизирани в 3D формат. И всички те заслужават да бъдат посетени на живо.

Дами и господа,

Отминалата 2018 г. бе Европейска година на културното наследство, която премина с много голям успех. Убедена съм, че Пловдив ще надгради този успех като Европейска столица на културата, ще ни предаде от енергията си и ще продължи да насърчава културното многообразие на Европа. Така Пловдив още веднъж ще препотвърди приноса на културата за европейското общество и икономика, оставяйки и своя собствен почерк.

Дълбоко убедена съм, че ключовата дума, в която е заложен успехът на Европейския съюз, е “Заедно”. Същата дума, която Пловдив избра за мото през времето, когато ще бъде Европейска столица на културата. Ако през миналата година наблегнахме на подчертаването на нашето културно богатство и разнообразие, то тази година ще отидем по-далеч, като използваме неговия потенциал. С духа и съдържанието на програмата за годината, Пловдив отразява по невероятен начин необходимостта да използваме творческите ни ресурси, нашите богати култури и безценно наследство за укрепване на нашите ценности, за свързването ни и за това заедно да формираме нашето общо бъдеще.

Заедно сме постигнали много в културата. Заедно трябва да продължим да градим.

Днес, от тази кула, Пловдив изпраща силно послание към цяла Европа и света. Послание за обединение около основна ценност, каквато е културата за нас, българите, за визия за споделено бъдеще, в което традиции и нови технологии заедно пишат страници от европейската културна история.

Уважаеми г-н Тотев,

За мен е истинска чест и удоволствие да ви връча от името на Европейската комисия почетния знак, присъждан като признание за отличната работа и вложените усилия на вас като кмет, на администрацията и целия екип, ангажиран с реализирането на инициативата Пловдив 2019 – Европейска столица на културата.

От все сърце ви желая успех! Пловдив-този древен и вечен град, ще покаже най-доброто от себе си, ще пробуди любопитство у мнозина да го опознаят отблизо – сигурна съм в това!

Сливане, трансформиране, възраждане, релаксиране – нека тези четири тематични платформи ни водят ЗАЕДНО с Пловдив – Европейска столица на културата 2019.

Благодаря ви от все сърце и пожелавам на добър час!

Реч на кмета и председател на Управителния съвет на ОФ „Пловдив 2019“ Иван Тотев

Днес е велик ден, даващ началото на една вълнуваща година, която за винаги ще остане в историята на нашия град. Година, в която Пловдив ще представлява България и ще бъде Европейска столица на културата. В хилядолетната си история „Най-старият жив град в Европа“ винаги е бил културен център в сърцето на не една цивилизация. Наричан от „Майката на градовете“, „Люлката на българското възраждане“ до „Икономическото чудо на България“, Пловдив играе централна роля, събрал в себе си, минало, настояще и бъдеще. Град, дом на хора от различни етноси и религии, но с едно име – пловдивчани. И днес, тук, на този стълб от светлина, символизиращ нашия стремеж към висотата, ние говорим и пеем на различни езици, от различни държави. Но ние говорим за това, което ни обединява. Заедно, ние говорим за Пловдив!
Европейска столица на културата! Всичко започна през 1999 година - триумфален месец, показващ силата, волята и умението на пловдивчани да работят заедно и да организират европейския месец на културата. Да покажат, че културата е средство за промяна. Енергия, която може да трансформира - хора, градове, стереотипи! Благодаря на всички онези, които запалиха искрата през топлото лято на 99та!
Заедно е нашето мото! Един слоган описващ с една дума нашия град. Град, дал Съединението на България! Заедно ние взехме съдбата в ръцете си - работихме и работим за бъдещето на нашия град. Безбройни са хората, участвали в подготовката на тази историческа за нас година. Всеки остави своя белег, следа, отпечатък. Благодаря на всички, които посветиха професионалния си и житейски опит да воюват в малки и големи битки за мечтите си. Заради тях Пловдив днес е една достигната мечта.
Пловдив е град, който се променя. Дори и тук, стоейки на това място, ние всички усещаме промяната. Навсякъде около нас има кранове. Ние участваме в промяната! Ние се разхождаме по най-дългата пешеходна улица в Европа. Ние попиваме атмосферата на Капана – кварталът, заживял свой собствен живот далеч извън пределите на България. Ние мечтаем по калдъръмените улички на Стария град. Вечер слушаме музиката на Пеещите фонтани. Вдъхновяваме се, копнеем и тайно стискаме палци за кандидатурата пред ЮНЕСКО на Голямата епископска базилика! Ето я там ;-)
Но какво са всички тези пътища и сгради, ако ги няма хората? Хората придават смисъл на всяка идея и пространство. Тук е мястото да се обърна с поклон към хилядите доброволци от близо и далеч, включили се в подготовката и организирането на това събитие. От ученици до пенсионери, цели семейства от различни етноси и религии, говорещи на различни езици. Обединени Заедно, обединени от Пловдив.
Тук сме заедно с нашите приятели от „Семейството на европейските столици на културата“. Тук сме заедно и с нашите побратими от Матера, нашият град-партньор през 2019.
Очаква ни една незабравима година със стотици събития. Хиляди творци, автори и гости ще посетят Пловдив - първият български град Европейска столица на културата. Инициатива с над 30-годишна история на Стария континент.
Уважаеми съграждани, за мен е огромна привилегия и чест да бъда кмет на този град. Нека заедно оставим своята следа в културната история на Обединена Европа! Благодаря Ви! На добър час!

 

Напишете коментар

Напишете коментар като гост

0

Коментари (6)

 • Ангел Грънчаров

  Моята гледна точка към "тъй грандиозното" събитие е друга, коренно различна. Ето как аз възприех всичко - и като философ се чувствам длъжен да кажа самата истина. Без фалшив издайнически патос.

  Бях там, на "ФАНТАСТИЧНОТО" събитие. И умрях от... студ. Още повече почвах да треперя от студа като гледах младежи и дори дечица участници (кукерчета и пр.), облечени само с бели ризки! Възприех това като крайно безчовечно, а значи и... некултурно! Струва ми се, че да се прави това откриване нощем, в януарския студ, е глупава идея, независимо от съображенията, че трябвало да се направи един "приказен светлинен спектакъл". Да, ама да се открива годината, в която Пловдив е столица на европейската култура по един несъобразен със самата човечност начин (не вярвам само аз да зъзнех от студ през цялото това време!), е една крещяща по некултурността си проява: човешката култура, особено пък европейската, е изключително хуманистична, неин център е именно човекът! Сфащате ли сега противоречието, разминаването?!

  С какво искахме да учудим европейците?! Че сме много богати ли, че сме "толкова богати", че можем да си позволим пръсването на не знам си колко милиона лева за едно грандоманско шоу?! Да, ама истината е, че ний съвсем не сме богати, ето там е проблемът! Ний сме бедни - значи с това шоу искахме да се представим за каквито не сме, сиреч, опитахме се да излъжем не само европейците, а и целия свят (а и себе си дори, нали така?!)! Добре де, в българската култура центърът на всичко е ЛЪЖАТА, това ли е нещото, с което искахме да се пофалим? Това ли е посланието, което искахме да отправим към Европа и целия свят? Е, отправихме го - и то по един наистина впечатляващ начин!

  Добре де, похвалихме се пред целия свят с лъжливостта си, а също така и с колосалното си неуважение към човешката личност (в студа дефилираха младежи и дечица, облечени с по една ризка само!), но да се запитаме поне за това: а дали изобщо някой ни повярва на лъжите? И ако ни е повярвал на лъжите някой наивен европеец, нас нещо грее ли ни това нещо, ний като лъжем, че не сме бедни, по-богати ли станахме?!

  Абе изобщо си показахме истинската същина, оказа се, че простащината и комплексарщината не може да се скрие, те избиха (те полазиха като... въшка на челото ни!) въпреки цялото разточителство, въпреки шума и светлините!

  И още нещо: аз лично не обичам в студа, зъзнейки, да слушам... стихове и рецитали, даже и превъзходни да са, не обичам да слушам и хубава музика в студа, просто има нещо крайно извратено в такова едно насилие над човешката природа! Вярно, хората около мен се преструваха, че много им харесва всичко, но едва ли са се чувствали комфортно в студа, ето че и те самите бяха принудени да се самозалъгват и да лицемерят, че толкова много им харесва всичко - при положение, че краката им в същото време замръзваха от студ!

  Изобщо този спектакъл беше изпълнен в противоестествена обстановка, при пълно игнориране на човешката природа, в едно ужасно насилие над нея. И това, позволете ми да отбележа, е проява именно на една войнстваща некултурност (от комунисто-милиционеро-мутро-гербовашки тип), на една триумфираща безцеремонност, на една нескривана и ликуваща, самодоволна простащина. Ето как успяхме да оцапаме празника на културата с лъжи, с идиотщина, с лицемерие - и си показахме истинското лице, което просто няма как да се скрие.

  Апропо, стиховете, дето звучаха на откриването, "поетът"... Спас Гърневски ли ги е писал?! Звучаха така, сякаш той ги е писал, той умее да пише стихове от този род, стихове за партията, за 9 септември, за Георги Димитров доста е писал навремето. Който и да ги е писал тия стихове, не може човек да им се наслаждава в идиотския студ. Ако някой може, той не е човек, той е нещо като титан, той е нечовек, той е свръхчовек може би, аз не мога, щот съм човек, тия, дето могат, дали пък не са някакви съвсем извратени... идиоти и дибили?!

  И последно: щели били да раздават специални одеяла и шалчета; раздавали са, ала пак сякаш само за "наши хора", за огромната част от хората такива благинки немаше, не ни осениха. (Не само) една възрастна жена постоянно питаше къде раздават одеялцата и шалчетата, тя обикаляше в тълпата, тая жена направи впечатление на всички около мен, но предполагам и други хора са искали да се сдобият с шалче и одеялце за спомен. Да, ама не, нема за всички, а само "за наште", пак беше показана и демонстрирана нашенската склонност да нарушаваме принципите на справедливостта, което, простете, пак е израз на некултурност.

  Тъй че на откриването на годината на европейската столица на културата в Пловдив ний успяхме да покажем цялата си истинска същина - и никой не можахме да заблудим (даже и самите себе си!), че сме наистина културни. Ето поне един извод, който е опора на културата (и европейската, т.е. следва да стане такъв и на българската такава): не лъжи, не лицемерствай, бъди себе си, не се страхувай от истината за себе си, щото тя, истината, винаги е благодатна!

  Толкова, това исках да ви кажа. Бъдете здрави!

 • Тодоров

  Студено му било , пък стоял . Защо ? И тайно се е надявал да му дадат одеялце да му стопли душичката ! А те , одеялцата бяха едни такива мънички , точно като за неговата ... . Важното е , че всички бяхме там !

 • Явор

  Къде ги събрахте тези 50 000. Дайте снимки. И от вашите снимки, и в живото предаване повече от 2 000 души не могат да се преброят, като голяма част от тях сигурно са участници.

 • читател

  отговори на: Явор

  Plovdiv officially kicks off European Capital of Culture festivities
  Fifty-thousand people have attended a ceremony to see Bulgaria's oldest city become the 2019 European Capital of Culture. Its ancient heritage and diverse cultural life will be boosted this year by more than 500 events.
  DW
  Питай Дойче Веле и Асошиейтед Прес, - вероятно не са кьорави като червените боклуци, д/б/есни манолчовци и Явор.

 • Безцветен

  Резил, резил, резил! Така накратко би могло да се опише т. нар. "грандиозно шоу"! Никаква концепция, разхвърляни послания, скучно дори! Пълен показател за простотията, моралния и душевния срив на нацията, съпътстващи ни 30 години! Очаквах всеки момент и някоя чалга силиконова кукла да се появи, та всичко да заприлича поне на дискотека под небето! Срам ме е, че съм пловдивчанин!

 • читател

  отговори на: Безцветен

  "Мила ми, како Ани Салич ! Що не поиска да си свериш часовника с нас, когато вие, в София, пльоснахте в НХГ, / странно наречена " квадрат 500" / онзи месокомбинатски, субпродуктов пърформанс на Ода Жон / справка за авторката -в Гугъл /? Как ние, в Пловдив, да се сравним сега с тази високо-художествена , малотрайна, колбасарска култура , която се услади на има-няма 100-тина културтрегери ??? Дори и от висотата на Вавилонската ни кула, и от 40 000-ния зрителски интерес, на живо, в този студ и вятър се видя, че сме " бита карта " в сравнение с вас, " столичаните" ! И да, одеалата и в София щяха да свършат за 10 минути, ако София беше избрана за столица на културата.... Ама ...не беше ! И понеже ти пожела да ти споделя как се чувствам - ей на ! Чувствам се готино, кеф ми е, айляк ми е, густо ми е, майна ! И не заради самото откриване тази вечер, а защото съм привилегирована да съм трето поколение пловдивчанка от пъпа на Пловдив. Но ти не можеш да го усетиш, няма как да го разбереш.... Най-старият , жив град в Европа означава само едно - КУЛТУРА ! С кула, или без... ТИ ме попита с ехидна усмивка как се чувствам - аз ти отговорих! Дано ме разбра!"

  Таня Константинова
  ПС Безчветен, а дано и ти я разбереш. Селяндур е състояние на духа, а не номера на родилния дом - червен селяк.

Този сайт използва бисквитки (cookies) за повишаване на ефективността си. Научи повече

Съгласен съм