Деца и младежи и Турският консул заедно преодоляват препятствия

Автор:
Понеделник, 12 Ноември 2018 12:20
Деца и младежи и Турският консул заедно преодоляват препятствия

Събитието, организирано от Българско-турски литературен клуб е по повод Световния ден на добротата 13 ноември

Под мотото „За нас няма препятствия“ Българско-турски литературен клуб и „Мрежа хлебни къщи“ месиха хляб в Турското консулство с членовете на АРДУС /Асоциация на родителите на деца с увреден слух/.
Месенето, ръководено от Сандра Топалска и Здрава Воденичарова предизвика голям интерес. Хюсеин Ергани, който активно участва в рисуването с брашно и месенено издаде, че за втори път участва в този проект – „Месим заедно“.

Провокиран от въпроса за какво не му достига времето, той с усмивка отговори : „Времето не е малко. Има време за всичко, ако си го подредим”. Организаторите на събитието заедно с представителите на “Хлебни къши“ бяха поканили с членовете на АРДУС в терапията да вземат участие д-р Борислава Върбанова и психологът Събка Дякова-Чехович.

„Хубавите идеи трябва да се споделят! За мен е чест, че месих хляб с тези прекрасни деца в Турското консулство. Тези два часа останаха в сърце – скромно събитие, но с много топлота и хуманни послания“ сподели психоложката Събка Чехович и заедно с д-р Върбанова загатнаха идеята за нов проект.

След рисунките върху вода - Ебру през март беше ред на рисунките с брашно. Запасани с престилки „майсторите“ сътвориха своите мечти.

Дани бе нарисувал с брашно котка, защото би искал да има повече време за своя домашен любимец. Давид изобрази православен храм с къща до него. Обясни, че баща му е отец Теодор и иска да прекарва повече време с него и с любимите хора у дома си. Красивата Дани, спечелила първо място в конкурс за красота на хора с увреден слух в Чехия призна, че иска да учи рисуване и да се занимава с дизайн. Амбицирана е да покаже, че хора като нея имат голямо въображение и са талантливи. Мечтае да бъде успешна. Тя обожава да танцува, но за това не й остава време. Огромна волейболна топка с брашно нарисува Лили. Призна, че липсва време за любимия й спорт. Лъчезар направи селска къща и си пожела да бъде повече с баба и дядо.

Ракета за бадминтон изобрази едно от момичетата и каза, че отборът в Пловдив се разпаднал, поради липса на треньор, а тя би искала да продължи с този спорт. Огромна брашнена пеперуда разпери криле пред Хемис, която иска да има време за разходки. Богомила, наскоро покорила връх Немрут, е още под въздействието на планината. Пожела си изкачване на нови върхове. Книга бе изборът на Марио. От малък обича да чете, но през учебната година не му остава време за това. Марио бе подарил на турския консул Хюсеин Ергани своя рисунка – акварел и дипломатът използва тази среща да му благодари специално.
„Такива партньорства са изключително важни за нашите деца, защото се отразяват позитивно на социализацията им и повишават самочувствието им“, сподели Жулиета Пейкова – председател на Асоциацията на родителите на деца с увреден слух.

„Тя е художник, с увреден слух е и родител на дете, което не чува. Изключително позитивен и борбен човек, който иска законодателна промяна в името на децата ни”, каза Милена Гъркова – Калинова – председател на Националната асоциация на преводачите на жестов език в България.
За всички участници в месенето имаше ръчно изработени подаръци от Българско-турски литературен клуб.

Напишете коментар

Напишете коментар като гост

0

Коментари

  • Няма коментари

Този сайт използва бисквитки (cookies) за повишаване на ефективността си. Научи повече

Съгласен съм