US посланик Рубин и кметът Тотев с копка на Голямата базилика

Автор:
Сряда, 26 Септември 2018 11:26
US посланик Рубин и кметът Тотев с копка на Голямата базилика

Първа копка за детска площадка до Епископската базилика направиха днес посланикът на Америка у нас Н. Пр. Ерик Рубин и кметът на Пловдив инж. Иван Тотев.

Съоръжението е дарение от ЕВН, а в церемонията се включиха председателят на Управителния съвет на частното енергийно дружество Робърт Дик, шефът на борда на фондация Америка за България Крис Матлън и представители на фондацията, която финансира цялостната реконструкция на Голямата базилика на Пловдив.

Епископската базилика ще е емблема на Пловдив в следващите години заедно с Античния театър, каза на церемонията кметът инж. Иван Тотев, в чийто първи мандат бе изграден друг значим културен обект с помощта на Америка за България - Малката базилика.

Работата ни по Малката базилика ни направи не само партньори, но и приятели с Америка за България, помогна ни да задвижим този огромен проект с изключително културноисторическо значение - в самия център на града, каза Тотев.

В края на 2018-та се вижда с какво сме се били захванали и резултатите са толкова впечатляващи, че са си стрували волята, постоянството и тежките политически решения, с които стигнахме дотук.

Кметът благодари на всички, участвали в проекта Епископска базилика на Пловдив и специално на Нанси - мотора на идеята от фондация Америка за България.

Посланик Рубин поздрави кмета и екипа му затова, че осъзнават и полагат изключителни усилия за такава важна културна ценност като Епископската базилика. Постиженията на Америка за България през последните 10 години са нещо, с което се гордеем, каза Н. Пр. Ерик Рубин.

Той посочи, че помощта за културноисторическото наследство в България е едно от нещата, с които се гордее като посланик у нас.

През ноември Американското посолство и фондация Америка за България ще стартира реконструкция на църквата Свети Йоан в Несебър, каза още Ерик Рубин.

Крис Матлън, шеф на Борда на Америка за България изтъкна доброто публично-частно партньорство с ЕВН в резултат на което на площад Голяма базилика ще има нова детска площадка. Надявам се този пример частният сектор на подпомага публичния да продължи в България, отбеляза той.

Робърт Дик посочи, че за ЕВН е чест да се включи в прекрасния по думите му проект с дарената детска площадка, която е непосредствено до базиликата.

На мястото ще има и станция за зареждане на електромобили, което ще е съчетание на културното наследство с модерните и екологични технологии, каза Дик.

1.6 млрд. лева са инвестициите на дружеството в България, като 400 млн от тях са в Пловдив.

В края на церемонията Пламен Панчев от Тракия икономическа зона обяви интересната инициатива от "Приятели на базиликата" - Подари си птица. Бизнесът и физически лица могат да се включат в нея като дарят за всяка птица от уникалните раннохристиянски мозайки в базиликата. Досега донорите са десетина, каза Пламен Панчев, но обеща да няма "неодомашнена" птица.

Напишете коментар

Напишете коментар като гост

0

Коментари

  • Няма коментари

Този сайт използва бисквитки (cookies) за повишаване на ефективността си. Научи повече

Съгласен съм