Отложиха тунела под Централна гара за 27/09

Автор:
Четвъртък, 13 Септември 2018 11:04
Отложиха тунела под Централна гара за 27/09

След консултации с групите в Общинския съвет точката за промяна на Подробния устройствен план в зоната Централна гара, който ще даде зелена улица на тунел, свързващ безсветофарно булевардите Васил Априлов и Македония бе отложена за сесията на 27 септември.

Проектът е един от най-мащабните и ще промени цялостно връзката Център - Юг, която сега се осъществява по Бетонния мост.

Кметът инж. Иван Тотев обеща срещи на съветниците с проектантите от Национална компания Железопътна инфраструктура, които са изготвили проекта, а самото финансиране ще е държавно и в размер между 40 и 50 млн. лева.

Две бяха опциите преди проектът да се изготви, обясни градоначалникът. Едната е била да се повдигне Бетонния мост, за да минават новите скоростните влакове под съоръжението. Втората е пробив под Централна гара за тунелно преминаване на трафика. То предвижда бутане на сегашния Бетонен мост.

Никога не е стояла опцията двата варианта да се изпълнят заедно, обянсни градоначалникът.

Тунелът ще е дълъг 465 метра, като подходите към него са също за сметка на НКЖИ, а не на общината, както е било предвиждано в началото, каза Тотев.

Общината ще държи колелото на булевардите Руски и Априлов да се запази, добави той.

Проектът трябва да стартира догодина, за да могат да се усвои европейското финансиране за проекта.

Напишете коментар

Напишете коментар като гост

0

Коментари (4)

 • Железничари срещу БУДАЛИ

  На железничарите им е лесно -отърва им- да изкопаят дълбоки катакомби пълни със зеленясала чорба =да се оправяме.

  БУДАЛИТЕ ДАНЪКОПЛАТЦИ в Града няма да могат в цялата тази зона, съсипана от рампи, да прекосят пешеходно ни насам -ни натам.

  РАМПИТЕ ПРАВЯТ ЦЯЛАТА ГАРОВА ЗОНА НЕПРОХОДИМА. Сиреч неизползваема т.е. да поевтинее.

  Китайците цяла Африка я кръстосаха с железници върху ажурни естакади високо над жирафите. Американците под Хъдсън Ривър имат величествени тунели, за авто и за жп. Инж. БайГанев обаче ша ги надхитри сичките, глей си кефа, как ша са гелпим да избягваме Гарата.

 • да се пропъхнат под Моста като снижат релсите

  Вместо да повдигат Бетонов Мост -много лесно икономично и практично е да пооправят равнището на което са си сложили релсичките. Ама не, то така далаверата . . . няма сметка . . .

 • Какви СКОРОСТИ ПРЕЗ ГАРА ПЛОВДИВ МОЛИМ?

  Преминавайки през Гара Пловдив само някой татуиран перко на моторетка има нужда да си избръмчи комплексите на ВИСОКИ СКОРОСТИ. Железничарите да си избършат пяната от устата, да се загащят и да се държат цивилизовано. В нашия забранително рестриктивен градец таратайките вече пълзят от страх на втора скорост.

 • НИКОЛА ПЕНЧЕВ

  БЪРЗАТ, ЗАЩОТО ТРЯБВА ИМ МНОГО СКЪП ПРОЕКТ ЗА ДА ИМА ПОВЕЧЕ ПАРИ ЗА ОТКЛОНЯВАНЕ НЕ ПО ПРЕДНАЗНАЧЕНИЕ! ТОВА Е МАФИЯТА В БЪЛГАРИЯ !

Този сайт използва бисквитки (cookies) за повишаване на ефективността си. Научи повече

Съгласен съм