Юнкер: Мястото на БГ е в Шенген!

Автор:
Петък, 12 Януари 2018 14:14
Юнкер: Мястото на БГ е в Шенген!

Не казвам непременно, че България трябва да е следващият член на Еврозоната, но тя има пълно право да се присъедини.

Това заяви председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер по време на официалната пресконференция, която дадоха заедно с премиера Бойко Борисов.
Преди това бе парафирана мегасделка за над 350 милиона евро за България, които идваг по договор по плана Юнкер.

За мен е голямо удоволствие да бъда отново в този чудесен град и тази страна. Бях тук заедно с добрия ми приятел Бойко. Искам да благодаря и на него, и на България за гостоприемството им, обяви Юнкер.
Искам да се знае, че ние евродепутатите говорим с хората. Та ние имаме петдесето посещение в България сега. Понякога имам чувството, че сме повече по страните из Европа, отколкото в Брюксел. А има много хора, който ни упрекват, че седим там, допълни шефът на ЕК.
Винаги съм се гордял, че аз съм този, който подписа договорът за присъединяването на България към ЕС, посочи председателят на ЕК.

Харесвам не само Бойко и България, но и някои български кулинарни изкушения. Като например шопската салата и луканка. Надявам се, че по време на днешния ми обяд ще мога да им се насладя, пошегува се Юнкер. Той поясни, че с Борисов са говорили и за газовата ситуация.

Когато говорим за газов хъб, вече не говорим за транзит, а за една истинска диверсификация и България да се върне на мястото, на което беше, каза и премиерът.

Дай Боже, скоро бял дим да излезе и от Берлин и да работим и с колегите от Германия, по повод забуксувалите преговори за съставяне на правителство.

Страната ви върви в правилната посока. Безработицата спада, а прогресът е много бърз, похвали България шефът на ЕК. Той изтъкна, че работата по изготвянето на финансовата рамка на Европейския съюз не бива да се бави.

Изобщо не бих отстъпил от позицията, че мястото на България е в Шенген. Страната изпълнява всички условия за Шенген. Мисля, че в това отношение има правителства, които засега блокират присъединяването ѝ, въпреки реалността, смята Юнкер.

Вярвам, че отношенията с Турция са много важни за ЕС като цяло. Турция има своите европейски амбиции и ние ще видим какъв ще е техният напредък през следващите месеци. Досега не можем да говорим за такъв, след като има журналисти в техните затвори. Така Юнкер коментира ситуацията с Турция.

Ние държим стриктно за спазването на Закона за свободата на словото и Турция да ревизира своето отношение спрямо задържаните журналисти. Надявам се с необходимите корекции от турска страна за доброто на региона и на ЕС, каза Борисов.

България е в тройката на Европа. Страната ни в момента пази най-добре българската граница. Клишето България-Румъния трябва да изчезне скоро, защото страната ни не го заслужава. Необходими са повече инвестиции в туризма, сближаване на културите. И Турция, и Русия са големи съседи на ЕС. Трябва да се нормализират отношенията. Има положителна тенденция в Германия за създаване на правителство. Благодаря на Юнкер, завърши Борисов.

Напишете коментар

Напишете коментар като гост

0

Коментари (1)

  • читател

    Дано Мадам Лъжа и политическата й подметката Радев са си водили записки, как се води политика... Та и тях да започнат да ги уважават и възприемат като сериозни политици, а не като лъжци и бомбета...

Този сайт използва бисквитки (cookies) за повишаване на ефективността си. Научи повече

Съгласен съм