Унизиха Радев пред Юнкер: 146 против ветото му

Автор:
Петък, 12 Януари 2018 12:49
Унизиха Радев пред Юнкер: 146 против ветото му

Българският парламент унизи президента Румен Радев в деня на официалната визита на шефа на Еврокомисията Жан-Клод Юнкер като отхвърли с изключително мнозинство от 146 гласа ветото му върху антикорупционния закон.

За Радевото вето бяха само депутатите на БСП.

С 146 гласа депутатите от ГЕРБ, "Обединени патриоти", ДПС и "Воля" българския закон за борбата с корупцията беше приет с квалифицирано мнозинство.

Дърважният глава е в ъгъла като говорител единствено на БСП.

Унижението е огромно, защото се случи буквално часове преди срещата му с шефа на Еврокомисията Жан-Клод Юнкер, който преди това ще даде пресконференция с премиера Бойко Борисов за най-голямата европейска инвестиция у нас, която стартира буквално със самото ни европредседателство. След това Юнкер ще се срещне и с шефката на парламента Цвета Караянчева.

Трети в списъка е Румен Радев.

В мотивите на държавния глава бе записано, че противодействието на корупцията не може да се ограничи само до мерките, предвидени в приетия закон. Според него и конституирането на новия орган за противодействие на корупцията, и статутът на неговите членове не дават убедителни гаранции за независимост, безпристрастност и отговорност.

По време на дебатите лидерът на БСП Корнелия Нинова атакува, че няма как тези, които ще бъдат разследвани за корупция, да избират председателя на новата антикорупционна комисия.

"Няма как властта, която управлява, да си избира тези, които ще я контролират. Затова казваме, че няма да сработи. Ако този, който краде, назначи този, който го контролира, дали този вторият ще вкара първия в затвора?", запита риторично тя.

Нинова настоя, че корупцията е основен проблем за държавата и тя бави влизането на страната в Шенген.

"Ще пропуснете последния си шанс да коригирате поведението си по борбата с корупцията. И не се сърдете, ако началото и краят на европредседателството се окажат едни и същи. Не ни приемат в Шенген, не защото не сме изпълнили условията, а защото корупцията продължава да е проблем номер едно, а управляващите не се борят с нея, а я прикриват", настоя тя.
Реклама

Шефът на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов отвърна, че се радва, че народните представители са стигнали до извода, че има нужда от антикорупционно законодателство. Той бе категоричен, че след това управление ГЕРБ ще има още един мандат, а БСП ще е дълго време в опозиция.

"Когато отчитаме резултатите от председателството и резултатите от 4-годишното ни управление, отново ще имаме управленски мандат на ГЕРБ. Затова ще бъдете дълго време в опозиция, трупайте опит като опозиционер", посъветва я Цветанов.
Нинова го контрира, че избирателите са тези, които ще решат кой да управлява, а не той. "На следващите избори само българският народ ще каже кой ще управлява. Въздържайте се да говорите от името на България и се ограничавайте до парламентарната група на ГЕРБ", настоя тя.

Цветанов напомни, че в миналия парламент от левицата са подкрепяли предложението съставът на антикорупционната комисия да се избира от Народното събрание и запита защо сега червените са променили мнението си.

"След изборите през 2016 г. БСП рязко промени позицията си. Президентът и БСП играят в един отбор, но от ГЕРБ сме в отбора на България – ще работим за борбата срещу корупцията", настоя Цветанов.

Шефът на парламентарната група на "Обединените патриоти" Волен Сидеров пък отново призова да спрем да се "самоубиваме" и да се позоваваме на публикации в чужди медии за корупцията в България.

"Само разсъждаваме какво е корупция. Следобед имам намерение да подаря на Жан-Клод Юнкер една хубава ракия. Това ще бъде ли корупция?", запита националистът.

От ДПС също подкрепиха новия антикорупционен закон и призоваха да му бъде даден шанс да проработи. А лидерът на "Воля" Веселин Марешки заяви, че от партията му ще гласуват за новите текстове с надеждата да има най-накрая справедливост.

Напишете коментар

Напишете коментар като гост

0

Коментари (4)

 • Читател

  Аве, ВаеФ. Кой е с най-голям рейтинг, БЕ! Тиквоча, мамин или КОЙ?!

 • Георги

  Ако някой е унизен, то това е народът на България.
  Може да бъдат приети още петдесет закона и да бъдат създадени петдесет органа за борба с вездесъщата корупция, а тя (корупцията) дори няма да разбере, че нещо се е случило. Пак ще се харчат наши пари за високоплатени служители на т. нар. правоохранителна система. Ще има сгради, офиси, служебни автомобили, секретарки и ..................... нищо друго.

 • читател

  Шофьорът на самолет Радев, продължава с тоталните си издънки в стил политическо бомбе... Дано доживеем и го видим в роля на "старо куче" в политиката, макар че с това слугуване на Мадам Лъжа се съмнявам...

 • До г-н Баев

  Г-н Баев , съжалявам за субективното ви заглавие , но никои не е унижил президента и знаете много добре че е така. ГЕРБ/зомбита/ , ОП/лапачи/ , Марешки/връткалник/, за ДПС да не говорим. Това ли наричате парламент които кове стойностни закони?
  Поредната комисия която си създаде върхушката да се крият зад нея и разправят с неудобните им . Жалко за демокрацията в България за сега.

Този сайт използва бисквитки (cookies) за повишаване на ефективността си. Научи повече

Съгласен съм