Последен валс и шут за мъжа на Бокова

Автор:
Сряда, 06 Септември 2017 16:45
Последен валс и шут за мъжа на Бокова

Българското правителство ще оттегли доверието си от Калин Митрев, съпруг на генералния директор на ЮНЕСКО Ирина Бокова, като представител на България в Съвета на директорите на базираната в Лондон Европейска банка за възстановяване и развитие (ЕВБР). Решението се очаква утре.

Причината е участието му скандала с т. нар. Азербайджанска перачница на пари следразследване на европейски влиятелни медии включителнобританския Гардиън.

Министърът на финансите Владислав Горанов разпореди спешна проверка на данните около българската следа в мащабната схема за пране на пари и е поискал обяснение от представителя на България в ЕБВР Калин Митрев. Самият Митрев потвърди, че е получил траншове за консултации по водни проекти от правителството на Азербайджан. Ирина Бокова пък каза, че не знаелаза сделките и финансовите приходи на мъжа си.

Според разследване на европейски медии, съпругът на генералния директор на ЮНЕСКО Ирина Бокова, е получил в свои швейцарски и български сметки най-малко 425 000 евро от правителството на Азербайджан.

През 2013 г. на Митрев е преведена и най-голямата еднократна сума – 225 000 евро. Банкерът признава за наличието на парите, но твърди, че те са придобити посредством легитимните му консултантски услуги преди заминаването му в Лондон и отрича да е знаел за първоначалния източник на финансовите дарения.

Днес министърът на финансите Владислав Горанов разпореди проверка на данните около българската следа в мащабната схема за пране на пари, станала известна като "Азербайджанската перачница" след разследване на Проекта за разследване на корупция и организирана престъпност (OCCRP).

В тази връзка Горанов е изискал и обяснение от представителя на България в ЕБВР Калин Митрев. С внимание следим темата и сме притеснени от информацията, разпространена в медиите. Разпоредих проверка по изнесените данни и изисках обяснение от г-н Калин Митрев, представителя на България в съвета на директорите на ЕБВР, заяви Владислав Горанов.

Съпругата на президента на Азербайджан Илхам Алиев – Мехрибан е трайно свързана с България, тъй като през 2016 г. дари 2,5 млн. лв. за реставрацията на историческия хълм „Трапезица" във Велико Търново. Парите бяха отпуснати от фонд „Гайдар Алиев", а Мехрибан Алиева присъства на церемонията по откриването на крепостта, заедно с министри и партийни лидери. Първата дама на Азербайджан е и почетен гражданин на старата българска столица.

Напишете коментар

Напишете коментар като гост

0

Коментари (2)

  • читател

    Бомбето Радев мълчи като комунист на разпит по поредния тотален международен корупционен скандал с поредното участие на червените боклуци от клана Бокови, а всъщност е прост шофьор на самолет в оставка...
    Каква корупция ще бориш Радев и как ще назначаваш шефовете за борба с корупцията по червената идея на Мадам Лъжа... По-добре сади зарзават с малката Кобра - Гришо на Никол... http://static.blitz.bg/documents/editor/1504701740388bcd.jpg

  • читател

    Уволнение за съпруг Боков!!!

Този сайт използва бисквитки (cookies) за повишаване на ефективността си. Научи повече

Съгласен съм