2000 нови работни места в ТИЗ

Автор:
Четвъртък, 21 Май 2015 17:10
2000 нови работни места в ТИЗ

Около 2 000 са новите работни места до края на годината в Тракия икономическа зона /ТИЗ/. Това заяви пред Дарик тази сутрин инж. Пламен Панчев, съуправител на зоната. В ТИЗ сега работят 15 хиляди човека, като очакванията са тази цифра да се удвои в следващите 7-8 години. Инж. Панчев допълни, че в момента е увеличено търсенето на технически кадри, ясна е и необходимостта от ИТ специалисти. Пловдив е център на земеделието, а оттам е и нуждата от работници в агросектора.

Инж. Панчев припомни предложението на председателя на бюджетната комисия в Народното събрание Менда Стоянова за създаване на координационно звено „Образование" към областната администрация, което да улеснява връзката между средните и висши учебни заведения, центровете за професионално обучение от една страна и потребностите на бизнеса от друга страна. Смятам, че това звено трябва да работи под формата на публично-частно партньорство, доразви идеята инж. Панчев.

В разговора се включи и д-р Ивайло Старибратов, председател на „Клъстер информационни и комуникационни технологии Пловдив", който заедно с „Клъстер проектиране и строителство" работят за Тракия икономическа зона. Според д-р Старибратов, който е и директор на Математическата гимназия, ученическите и студентските стажове във фирмите са добра практика. Той предлага повече хора от бизнеса да заемат преподавателски места. Но най-важното е учащите да влязат в предприятията, защото така ще получат ясна ориентация с какво искат да се занимават, а и по-бързо ще се адаптират към работната среда.

Гладът в България е за квалифицирана работна ръка, не просто за работна ръка. Когато младите хора имат нужната квалификация, намирането на работно място не е проблем, според ректора на Пловдивския университет „Паисий Хилендарски" проф. д-р Запрян Козлуджов. По думите му, за да се създадат качествени кадри е необходима добра взаимовръзка между образованието и бизнеса, особено след като Пловдив стана привлекателен център за аутсорсинг индустрията в последните години.

Зам.-ректорът по научно-изследователска и проектна дейност в ПУ проф. Невена Милева посочи, че от 2005 година насам бизнесът е пряк участник в изработването на бакалавърски и магистърски програми в пловдивското висше училище и това е успешната формула за взаимовръзка. Пожелавам си по-активно участие на бизнеса при изграждане на лаборатории и на материална база, особено в инженерните ни специалности, посочи проф. Милева.

Напишете коментар

Напишете коментар като гост

0

Коментари

  • Няма коментари

Този сайт използва бисквитки (cookies) за повишаване на ефективността си. Научи повече

Съгласен съм