Уволнете министъра на образованието!

Автор:
Сряда, 20 Май 2015 12:52
Реформаторът Тодор Танев разгневи родителите Реформаторът Тодор Танев разгневи родителите

Министъра на образованието Тодор Танев незабавно да бъде уволнен!

Родители на седмокласници са бесни срещу доцента заради темата за преразказ, дадена на децата.

Те трябва да разкажат "На Изток от Запада" от младия писател емигрант Мирослав Пенков /32/.

Какво общо има Пенков с материала за седми клас, питат родителите, чиито деца се потят час и половина над напълно неразбираема за тях материя.

Мирослав Пенков е талантлив млад автор, награждаван от БиБиСи, но твърде далеч от материала и особено от начина на преподаване в българските училища, негодуват родителите, събрали се пред школата в очакване на децата си.

Ето и откъсът от "На Изток от Запада", който трябва да преразкажат децата в 7-ми клас:


Плувахме бавно, стояхме близо до брега. Хванах една мрянка под някакъв камък, но Вера ме накара да я пусна. Най-сетне видяхме кръста над водата. Грамаден, тежък, с ръждясали крака, с ръце, които улавяха залезното слънце.
Кой не знаеше историята за удавената църква? Едно време, преди Балканската, на изток от реката живял някой си богаташ. Деца нямал, нито пък жена, та като легнал да мре, повикал слугата с последно желание - да построят с негови средства църква в селото. Построили църквата на запад от реката, а за да я изпише, селяните повикали отдалеч един млад зограф. Две години майсторът изписвал църквата. Запознал се там с едно девойче, влюбил се в него, оженили се и заживели двамата, на запад от реката, близо до църквата.
Пламнали Балканските войни. След тях и Първата световна. България загубила войните и много българска земя раздали на сърбите. В селото пристигнали трима чиновници - един руснак, един французин, един англичанин. Рекли: това, що се простира на изток от реката, остава в България. Това, що лежи на запад, е вече сръбско. Войници завардили бреговете, решили да съборят моста. Като се върнал младият зограф, той бил заминал да изписва друга църква, войниците го спрели. Не можело, казали му, да прекоси границата, да се върне при жена си.
В отчаянието си зографът насъбрал народ и го заставил да отклонят реката, на запад, на запад, догде не заобиколяла цяло село. Защото заповедта била такава: що лежало на изток от реката оставало в България.
Така и не мога да си представя как са пренасяли тия камъни, тия дървета, как са ги натрупали на камара. Защо войниците не са ги спрели аз не знам. Но отклонили реката и изглеждало, сякаш ще заобиколи тя селото. Ала усукала се реката, облизала с езика си друг път, по-пряк и лесен. Нахлула през долната махала. Погълнала хора и къщи. Дори и църквата, в която майсторът бил вложил две години труд, останала в търбуха й.
С Вера погледахме кръста, а аз изскочих на брега.
- Дълбокичко изглежда - казах.
Тя ме потупа по гърба.
- Ако те е страх, няма нищо.
Но имаше нещо. Стиснах очи, поех дълбоко дъх и скочих.
- Плувай до кръста! - подвикна тя след мен.
Плувах, като че носех обувки от желязо. Сграбих разпятието и стъпих на хлъзгавия купол. След малко дойде и Вера и за да не я отнесе реката, на свой ред сграбчи кръста.
- Искаш ли погледнем стените? - попита ме.
- А ако се заклещим?
- Ще се удавим.
Тя се разсмя и пак ме сръчка.
- Давай, Носе, гмурни се заради мен.
Отпървом ми беше трудно да се гмуркам с отворени очи. Течението ни теглеше и плувахме с всичка сила, за да достигнем до малкото прозорче под купола. Уловихме решетките и погледнахме вътре. Въпреки мътната вода, очите ми паднаха на тоя стенопис: брадат мъж, коленичил до една скала, с ръце, сплетени в молитва. Мъжът се взираше надолу, а пък в далечината към него летеше малко птиче. Под птичето искреше златна чаша.
Разказът "На изток от Запада" /2011/ е отличен в антологиите PEN/O Henry Prize Stories 2012 и The Best American Nonrequired Reading 2013.

Влиза в едноименния сборник на Пенков, който е издаден в 11 страни.

Напишете коментар

Напишете коментар като гост

0

Коментари (8)

 • аааааа

  ибах мааму........

 • Системата на образованието ни в средните училища ще се оправи, когато министрите бъдат задължени да се явяват на матури със седмокласниците и преразказват с тях избраните текстове. А след това бъдат публично и експертно оценени. Същото да важи и за темите за 12-ти клас.

 • Аплодисменти

  Браво Баев! Хубав коментар! Хвала, както казва г-жа Бандерова. А какво ще правим с пожарникаря, физкултурника и пиколото и т.н., а?

 • Стоян Терзиев

  Хубав текст, но труден за седмокласници. Колко планове има само и колко пряка реч. Мисля, че и зрелостник би се затруднил в преразказа му.

 • до А. Баев

  О, каква жестокост таите, г-н Баев! Това е свръх-тежко наказание за тия "умове", я по-добре ги накараме едан /само една!/ седмица да мъкнат на гръб по цял ден раниците на децата ни!?

 • НАЙ-НАЙ

  ЛЕЛЕ КВО СТАНА! МАМИНИТЕ ЗУБЕРЧЕТА БЯХА "ИЗНЕНАДАНИ"!!!
  НАКАРАХА ГИ ДА МИСЛЯТ! УЖАС!!!
  НЯМА КАК ДА ПОКАЖАТ НАЗУБРЕНОТО ! ЯЗЪК ЗА ДАДЕНИТЕ ПАРИ ЗА КУРСОВЕ ПРИ ОПРЕДЕЛЕНИТЕ ДАСКАЛИ!

 • Петър Добрев

  Текста е много добър, но наистина е труден за седмокласници! Не, че не е хубаво да си освежат и поупражняват умовете с нещо ново! Но имайки предвид скърцащата ни от години образователна система - резултатите са (за съжаление) предизвестени!

 • Emily Plovdiv

  Чудесна статия! Чак сега я видях. Страшно точно е описано това, което и аз мисля.

Този сайт използва бисквитки (cookies) за повишаване на ефективността си. Научи повече

Съгласен съм