Каназирева иска по-ниски данъци, наеми и такси

Автор:
Сряда, 16 Октомври 2013 08:56
Каназирева иска по-ниски данъци, наеми и такси

Председателят на ППГОС „Обединение за Пловдив” адвокат Дани Каназирева внася днес в Общинския съвет предложения за изменение и допълнение на три наредби – за определянето размера на местните данъци,  на такса за битови отпадъци и  началния размер на наемните цени на имоти общинска собственост.

Целта на промените е да се постигнат справедливи и съобразени с икономическата обстановка в страната цени и да сеоблегчи финансовото състояние на гражданите, на малкия и средния бизнес, мотивират се съветниците.

Групата предлага от 1 януари 2014 г. данък МПС да се намали от 20 до 40 %, част от общинските наеми – до 50%, такса смет за фирми да стане 4 промила, за населението – 1 промила.

Управляващите всяка година завишават данъците и таксите, без да представят икономическа обстановка.

Въпреки това качеството на административното обслужване не се подобрява, напротив – някои услуги се влошават, коментира Каназирева.

През миналата година тя и съветниците от групата  протестираха срещу поредното увеличение, предложено от кмета Иван Тотев  с единствения мотив – да се напълни  бюджетът, и подкрепено от мнозинството, доминирано от ГЕРБ.

Сега е моментът Общинският съвет да поправи грешката, счита адвокат Каназирева.

В предложението за намаляване на данък МПС е посочено, че уличната мрежа в Пловдив е амортизирана и създава постоянна опасност за движението.

Многобройни са исковете на граждани и застрахователи спрямо общината за претърпени вреди от неизправности на пътното платно.

Съветниците предлагат за коли до 37 киловата да се плащат 0,40 лв. вместо 0,48 лв, за автомобили до 50 киловата – 0,50 лв. вместо 0,61 лв., а за най-мощните над 110 киловата – 1,50 лв. вместо 1,90 лв. Догодина се премахва привилегията за коли с катализатор, което значително ще оскъпи данъка.

По-ниският данък ще доведе до по-добра събираемост и ще стимулира хората да купуват автомобили с по-висок екологичен клас,  а не да разчитат на 15 – 20 годишни коли, твърди адв. Каназирева.

Тя предупреждава, че се наблюдава тенденция за прехвърляне на регистрацията на автомобили от Пловдив в съседните общини, където данък МПС е много по-приемлив.

Този процес ще се засили, ако налогът не бъде намален.

Такса смет от години формира в Пловдив златен бюджет за чистота, с какъвто не разполага нито една от останалите бюджетни дейности.

Средно за сметосъбирането и сметоизвозването се планират около 30 млн. лева годишно.

Пловдивчани нямат информация как се разходва тази голяма сума и защо през тази година трябваше да плащат увеличена такса, след като улиците и площадите в града не станаха по-чисти.

Преди Иван Тотев да стане кмет на Пловдив, от ГЕРБ бяха предложили такса смет за фирми да се намали на 4 промила, за граждани –  на 1.

Ние предлагаме същите размери и с интерес ще гледаме, дали ГЕРБ държи на  декларираните принципи или  ще потвърди за пореден път, че раздава празни обещания  с цел предизборен популизъм, коментира Каназирева.

Корекцията на наемите на общински имоти е предложена предимно в частта търговия с хранителни и промишлени стоки, книги, вестници, списания, цветя, за аптеки, ученически столове и павилиони за закуски, шивашки, дърводелски, обущарски услуги.

Целта е да се стимулира малкия и средния бизнес, който в годините на кризата е най-онеправдан.

От началото на мандата многократно се увеличиха тежестите за бизнеса и гражданите, твърдят в мотивите си съветниците от „Обединение за Пловдив”. Редица малки и средни търговци прекратиха дейността или силно я ограничиха.

Непосилните наеми допълнително ги теглят към дъното и увеличават безработицата, коментира адв. Каназирева.

Ето и няколко примера.

За един квадратен метър общинска сграда, в която се продават хранителни и промишлени стоки, групата предлага 6 лв. в централна градска част до 0,50 лв. в четвърта зона.

Действащите в момента наеми са между 8,30 лв. и 1,50 лв.

За павилиони предложението е от 4,70 лв. до 0,50 лв. при сегашните цени от 5,70 до 0,90 лв.

За търговия с книги, вестници и списания предложените наеми варират от 1 лв. до 0,50 лв. за кв. м. в сграда.

Според наредбата те са от 5 лв. до 1 лв. За павилион горната граница е 0,60 лв. вместо 3,20 лв. За наем на павилион с цел търговия с цветя „таванът” е свален на 2 лв. вместо 5 лв.

Съветниците на Каназирева предлагат значително намаление за шивашки услуги – от 2 до 0,80 лв. вместо от 5 до 0,90 лв.

За обущарски услуги летвата е свалена два пъти. За Четвъртък пазара предложеното намаление също е двойно.

Размерът на наема за дейности от рода на хазарт, автосалони, автомонтьорски услуги се запазва.

За партии, които ползват общински имоти, „Обединение за Пловдив” предлага шест пъти по-висок наем – 3 лв. вместо 0,50.

От години партиите се ползват с нелогични преференции, въпреки че повечето от тях получават държавни субсидии и преотдават клубовете за търговска дейност.

Крайно време е да спрем да правим подаръци на политици за сметка на данъкоплатците, коментира Дани Каназирева.

Ако кметът Тотев и съветниците от ГЕРБ наистина са загрижени за пловдивчани, те ще подкрепят нашите предложения, считат съветниците от „Обединение за Пловдив”.

Напишете коментар

Напишете коментар като гост

0

Коментари (12)

Покажи предишните коментари
 • /

  тая, дето с БАРЕКОВ ги замерват с лаина

 • Владкооо

  При Здравка, всичките са мекерета - събрани от кол и въже. Щом ги подкрепяш, и ти си мекере.

 • гражданин

  Стига глупости,откога кака Здравка разбира от данъци и такси. не може да се обслужват лични интереси на определени наематели на общински терени и имоти и това да се представя като защита на интересите на граждани и бизнес.Още от както беше в ГЕРБ тази кукла на конци е защитавала само платените интереси на определена група хора наематели на общински имоти.И тогава и сега парите са определящи за нея.затова стига сте и публикували платените глупости. И не изтривайте коментарите които не ви харесват.

 • ZDRAVKE

  ZDRAVKE ZAMINAVAI SI V KUKLEN PRI TURCHETATA,PATKO SMOTANA.

 • пловдивчанин

  Скапаха ни с тези данъци! Този наш ЛАКОМ И МНОГО ТЪП кмет ни взе душата! Вече работим за да си платим само данъците!

 • Петков

  Еххх тази Дани Каназирева като захапи и няма пускане. Ето такъв човек като нея трябва да ни управлява! Борете се с високите данъци, че направо сме полудяли вече

 • Слай

  Курва

 • Акита, бой по тиквите

  Здравка я гонят от всяка партия, единствено Владко Кисьов я търпи и сега са компания с Бареков и хората ги замеряли с акита, много правилно, боклуците се събират, а хората искат да се изчистят от тях, тези са неуместни, тая няма име, биография

 • ММ

  Разумно и съобразено с кризата предложение.Но едва ли, Тотев и безименните и без мозъчна дейност негови съветници ще го приемат. Тогава единствената надежда на Пловдивчани ще остане...................Областният Каймаканов,който да върне гласуваните данъци, предложени от Кмета! Ех Тотев, Тотев!

 • читател

  За да е най-популистко направо махнете данъците... Жалки политически отрепки. Забравих и въведете слагане с походни "зъбарки" на по 4 предни зъба на беззъби пенсионери, както Бареков този капут обещава... Идиоти...

Този сайт използва бисквитки (cookies) за повишаване на ефективността си. Научи повече

Съгласен съм