200 млн. ще ни е ползата, ако се отворят реактори 3 и 4 на АЕЦ

Автор:
Събота, 24 Януари 2009 16:50

Само наличното гориво ще ни осигури подобна ефективност, изчислил Захари Георгиев 

ImageЕвропа в последната година има променено отношение към ядрената енергетика – от силно негативно до признанието за най-сигурната и екологично щадяща енергия. Следователно разговорите за повторното отваряне на 3 и 4 блок на АЕЦ Козлодуй ще се водят в по-различна среда. Това каза народният представител Захари Георгиев в предаването “Директно”на телевизия “Евроком България”. Депутатът коментира решението на парламента Министерски съвет да преговаря с Европейската комисия за рестартирането на двата реактора. България ще реализира икономическа полза в размер на близо 200 млн. лв., ако блоковете заработят с наличното гориво, без да се купува ново, подчерта Захари Георгиев, като се позова на експертни анализи.

Депутатът е категоричен, че трябва да се направи необходимото, за да се възползваме от тази възможност. Тази е позицията и на две трети от колегите му в парламента, сочат резултатите от гласуването. Дори противниците на идеята – ДСБ и НДСВ, не изложиха достатъчно силни аргументи, каза Захари Георгиев.

Той припомни, че именно правителството на Иванп Костов се обяви за ликвидирането на ядрената енергетика, а кабинетът на Сакскобургготски безропотно прие елиминирането на този отрасъл.

Депутатът от Коалиция за България не изключи възможността да се водя разговори за построяването на два реактора от нов тип на площадката на АЕЦ „Козлодуй”. Като техника и технология това е допустимо, но такива обсъждания предполагат и сериозни анализи на икономическите параметри, завърши Захари Георгиев.

Напишете коментар

Напишете коментар като гост

0

Коментари

  • Няма коментари

Този сайт използва бисквитки (cookies) за повишаване на ефективността си. Научи повече

Съгласен съм