Червени в Пловдивско не признават Атанас Петков

Автор:
Събота, 21 Ноември 2020 11:21
Червени в Пловдивско не признават Атанас Петков

Седем общински съвети на БСП от Пловдивска област и членове на Пловдивския областен съвет не признават проведеното на 11 ноември 2020 учредително заседание, на което дългогодишният областен лидер на червените Георги Гергов отстъпи поста на 39-годишния Атанас Петков.

Те излизат с остра политическа декларация, публикувана на официалния сайт на БСП, в която казват, че снемат политическо доверие от досегашните членове на ръководството на Областния съвет и членове на Националния съвет Атанас Петков, Галин Дурев и Александра Берданкова, и настояват за легитимно заседание на новосформирания Пловдивски Областен съвет на БСП.

Според тях Георги Гергов и ръководството на БСП в Пловдив грубо нарушават устава на Партията.

В момента на Позитано 20 тече събрание за анулиране на избора на Областен председател на БСП Пловдив. Очаквайте подробности!

Ето пълният текст на декларацията:

Декларация от членове на Пловдивския областен съвет и ИБ на ОбС на БСП Карлово, Първомай, Раковски, “Родопи“, Сопот, Съединение и Асеновград относно проведеното на 11.11.2020 г. учредително заседание на Областния съвет

Членове на Областния съвет в Пловдив и на изпълнителните бюра на Общинските съвети на БСП Карлово, Първомай, Раковски, “Родопи“, Сопот, Съединение и Асеновград в специална декларация до ОПКК и НС на БСП заявяват, че са категорично против системните опити на част от актива на областната организация на БСП-Пловдив да се инвестира в разделение и противопоставяне, както и с противоуставни действия да се внася разделение между партийните организации в областта.

„Една част от областното ръководство на БСП в Пловдив, както и досегашният областен председател на БСП Георги Гергов, отдавна грубо нарушават устава на Партията, отказват да признаят решения на ръководните органи на партията и продължават да създават разделителни линии между ръководството, партийните членове и партийните организации“, написаха те в декларацията.

По думите им областното ръководство на БСП в Пловдив е свикало напълно нелегитимно учредително заседание на Областния съвет, без кворум за вземане на решения. С използването на непозволени от Устава на БСП действия те не са допуснали да участват в заседанието всички членове на Областния съвет.

„Настояваме да понесат персонални отговорности за нарочното неспазване решението на ИБ на НС на БСП, взето и разпространено до всички на 10.11.2020 г. Въпросното събиране е поредица от манипулации и груби нарушения“, смятат членовете на областния съвет.

Тези действия подтикват подписалите декларацията ясно да заяват своята позиция: „Членовете на БСП от област Пловдив с участието си в прекия избор за председател на партията ясно изразиха своята воля за подкрепа за Корнелия Нинова и категорично заявяваме, че пловдивското партийно събитие от 11.11.2020г. в никакъв случай не е в унисон с духа на 50-ия конгрес. Време е да се спрат опитите за игрички на вътрешнопартийната опозиция и управляващите. Време е категорично да кажем „не“ на зависимостите в партията и да покажем, че общественият интерес е над личния, и че няма да допуснем никой да използва партията за лични интереси“, се казва още в декларацията.

Недоволните оттеглят политическото си доверие от досегашните членове на ръководството на областния съвет и членове на националния съвет Атанас Петков, Галин Дурев и Александра Берданкова и настояват за легитимно заседание на новосформирания Пловдивски Областен съвет на БСП.

Plovdiv-online е готов да публикува отговор на Областния съвет на БСП.

Напишете коментар

Напишете коментар като гост

0

Коментари (4)

Този сайт използва бисквитки (cookies) за повишаване на ефективността си. Научи повече

Съгласен съм