ОА пуска единствения си терен за строеж

Автор:
Петък, 20 Ноември 2020 10:16
ОА пуска единствения си терен за строеж

Областна администрация започва процедура за построяването на детска ясла  върху  държавния терен на бул. Никола Вапцаров в Пловдив. Това е единствения имот, собственост на администрацията, а решението е взето след анализ и доклад на назначената от областния управител Дани Каназирева  специална комисия.

Намален процента на застрояване от 80%  на 60% с 40% зеленина.

Припомняме, че първоначално имаше идея там да бъде построена административна сграда, в която да се прехвърлят всички държавни институции, но това на практика при сегашните условия не може да бъде направено.

Според комисията терена не бива да се продава, защото градът само ще загуби.

Затова решихме за най-разумно, тъй като в момента не могат да се отделят средства за строителство, да учредим право на строеж като вместо цена, получим площ минимум 1200 кв. м. за  детска ясла, прилежаща инфраструктура и обект с обществено предназначение с минимум 400 кв. м площ за настаняване на държавно ведомство, обясни Каназирева.

Тя допълни, че става въпрос за прехвърляне на двете дирекции Социално подпомагане, които в момента плащат наем в размер на 6 хиляди месечно.

По думите й първоначално идеята е била да бъде построена детска градина, но поради  намалените строителни параметри след жалбите на пловдивчани в района, единствено може да бъде издигната детска ясла.

Стойността на всичко трябва да е в размер не по-малък от 2,5 милиона лева. Членовете на комисията са единодушни, че по този начин държавата печели много повече тъй като, ако се продаде терена,  пазарната му стойност е 1,4 милиона лева.

Детската ясла ще бъде дарена на община Пловдив с цел да се подпомогне район Южен, като най-гъсто населения район на града, и да се отговори на нуждата от детски заведения като цяло в Пловдив.

Напишете коментар

Напишете коментар като гост

0

Коментари

  • Няма коментари

Този сайт използва бисквитки (cookies) за повишаване на ефективността си. Научи повече

Съгласен съм