Скандално! Парасков иска 163 бона за COVID морга!

Автор:
Сряда, 18 Ноември 2020 09:24
Евелин Парасков с бившата служителка на фирма Терикс, собственост на мъжа на Дани Каназирева,Гергана Стоянова, сега общински съветник Евелин Парасков с бившата служителка на фирма Терикс, собственост на мъжа на Дани Каназирева,Гергана Стоянова, сега общински съветник

Безгранична наглост демонстрира дясната ръка на областната управителка Дани Каназирева - Евелин Парасков, който е зам.-председател на Общинския съвет.

На сесията днес той поиска фантастичните 163 бона безвъзмездно дарение от общинската хазна за МБАЛ Свети Мина, след като само преди дни партийната му вдъхновителка - както сам Парасков определя Дани Каназирева, посочи сумата от 40 хиляди за преобразуването на бившата Първа градска в Първа COVID болница за Пловдив и областта.

Как за 4 дни партия Съюз за Пловдив, патерица на кмета Здравко Димитров в управлението на Пловдив, е решила да увеличи сумата четворно, въобще не стана ясно!

Последваха два часа тежки скандали, докато накрая се събраха 36 гласа за предложението на Тодор Чонов, изпълняващ длъжността кмет на Пловдив, да се инжектират в Свети Мина 83 000 лева, каквато план-сметка дал управителят на болницата проф. Петър Петров.

Дарението от джоба на пловдивчани е за предпазни средства, дезинфекционни препарати, консумативи за диагностика и лечение на пациенти с коронавирус, закупуване на оборудване за PCR изследвания, преустройство на помещение за PCR лаборатория.

Парите ще се вземат от вече гласуваните 270 800 лева с решение на ОбС от април т. г. средства за борба с епидемията. Крупната сума обаче се оказа вече изразходена, а остатъкът от нея възлизал точно на 83 бона, които ще бъдат приведени по сметката на МБАЛ Свети Мина.

Не стана ясно дали средствата няма да бъдат скоропостижно усвоени от кредиторите на болницата.

Още по-скандално е решението на съветниците въпросните целеви средства да бъдат разходени по усмотрение на управителя проф. Петров.

Самият Петров, който преди десетина дни обяви, че лично ще лекува коронавирусни в Свети Мина, представи тъжната картина на персонала към момента.

От 72 лекари в Свети Мина 22 били в рискова възраст, 18 - с ТЕЛК и болнични, 8 работят в помощните звена, без които болниците не могат да изпълняват функцията си.

Като пример за такова звено даде рентгена.

Само трима са в интензивното отделение, двама пък са подали предизвестие за напускане.

От 46 медицински сестри - 18 са в пенсионна възраст.

90-те легла за коронавирусни, с които към момента разполагала болницата, се обслужват от 6 лекари и 10 медицински сестри. За ефективното им обслужване обаче е необходим точно два пъти по-голям персонал.

Заявката и на Каназирева, и на кмета Здравко Димитров е леглата да станат 150 и то до понеделник.

150 легла, според разчетите на проф. Петров, можели да се обслужват от 18 лекари и 36 медицински сестри.

Не е ясно дали към поденелник професорът ще съумее да събере подобен екип от частните болници. Засега само две малки откликнаха на призивите на областната управителка да пратят свои кадри в МБАЛ Свети Мина.

По всичко личи, че бившата Първа градска скоро ще се превърне в моргата на Пловдив.

Напишете коментар

Напишете коментар като гост

0

Коментари (20)

Покажи предишните коментари

Този сайт използва бисквитки (cookies) за повишаване на ефективността си. Научи повече

Съгласен съм