Атанас Папаризов: Европарламентът да се намеси в газовата криза!

Автор:
Сряда, 07 Януари 2009 16:10

Атакаджийските митинги против газови тръби под Черно море ни доведоха до колапс 

ImageНастоящата газова криза не е просто търговски, а политически конфликт, в който заложник е ЕС и европейските социалисти трябва да поискат Европейският парламент да приеме политическа резолюция по въпроса. Това заяви българският евродепутат от Групата на Партията на европейските социалисти (ПЕС) Атанас Папаризов по време на днешното заседание на Групата. Въпросът трябва да бъде разглеждан на политическо равнище в ЕС, защото конфликтът между Русия и Украйна няма само търговски, а и чисто политически аспект. Вчера, в нарушение на международните споразумения и действащата енергийна харта, без предупреждение бе прекратено подаването на газ за България, а оттам и за Македония, Гърция и Турция.

Според Атанас Папаризов настоящата ситуация създава необходимите предпоставки за  провеждането на дебат в ЕП и отправянето на конкретни предложения към Съвета на ЕС и Европейската комисия. Българският евродепутат подчерта, че "новото в сегашния конфликт е, че двете страни активно се стараят да убедят ЕС в правотата си".

"Това дава шанс на Европа да вземе активно участие в намирането на решение, което може да стане първа стъпка към създаване на Общоевропейска система за енергийна сигурност, която ще включи както Русия, така и Украйна", изтъкна българският евродепутат.

"Изграждането на вътрешна газопреносна мрежа между България и Гърция и създаването със съвместни усилия на нов терминал за втечнен газ на гръцка територия, ще допринесе за подобряване на енергийната сигурност на региона. Ние също държим на разнообразяването на източниците на газ на ЕС, но за момента Русия е единствената ни реална възможност", подчерта Атанас Папаризов.

Сега на много хора у нас трябва да стане ясно, защо България трябва да има газови тръби директно с Русия, а не да митингуваме по атакаджийски из Черноморието.

Напишете коментар

Напишете коментар като гост

0

Коментари

  • Няма коментари

Този сайт използва бисквитки (cookies) за повишаване на ефективността си. Научи повече

Съгласен съм