Русия ни предупредила на 18 декември, но сме изненадани

Автор:
Сряда, 07 Януари 2009 12:17

Неустойки ще се търсят от Овергаз и другите две фирми доставчици 

ImageОще на 18 декември миналата година правителството е получило писмо от руското посолство в София, в което се твърди, че може да имаме проблеми с доставките на газ. В писмото си руската страна е предупредила, че си иска парите от доставките на газ от Украйна и че ако това не стане, ще има проблеми с доставки на газ за България. Това съобщи пред bTV министърът на икономиката и енергетиката Петър Димитров. Същевременно Петър Димитров заяви, че спирането на доставките на природен газ е изненадало българското правителство.

"След 4-5 дни, ако не потече газ, ще продължи режимът. В момента ние не черпим газ от Русия, а от Чирен. Там се съхраняват 870 млн. кубически метра гориво. Платили сме си авансово доставката на газ. Неустойки ще бъдат предявени към трите дружества, които доставят газ, преди всичко към "Овергаз“, заяви още министърът на икономиката. Той каза още, че не очаква да има режим на тока в страната.

Лидерът на СДС Мартин Димитров пък атакува кабинета, че изобщо не поставя въпроса за неустойки по договора за доставка на газ, който е предплатен от България. Същото късно снощи заяви и лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов. В момента тече спешна среща на Консултативния съвет по национална сигурност при президента Георги Първанов. В нея участват и лидерите на парламентарните групи от опозицията.

Днес Бойко Борисов стана още по-радикален, като заяви пред журналисти, че България трябва да даде под съд и двете държави, които си играят с нас. Според него още не сме в ситуация на бедствие, но бедствието вече идело.

Напишете коментар

Напишете коментар като гост

0

Коментари

  • Няма коментари

Този сайт използва бисквитки (cookies) за повишаване на ефективността си. Научи повече

Съгласен съм