35 арестувани, повечето бандити, хора на Копейкин

Автор:
Четвъртък, 03 Септември 2020 08:37
35 арестувани, повечето бандити, хора на Копейкин

Запазихме гражданския мир в София, въпреки че на моменти част от протестиращите се опитваха да създадат хаос и да влязат в директен сблъсък с органите на МВР, посочи на брифинг директорът на СДВР старши комисар Георги Хаджиев.

Той коментира, че въпреки многобройните призиви за спазване на законно установения ред и факта, че разположените на първа линия полицаи са били с жълти жилетки, което е знак за противопоставяне на агресивно поведение, органите на реда не са срещнали разбиране от протестиращите, а е търсен директен сблъсък.

„Подчертавам категорично, че действията на столичните полицаи са изцяло в законовите ни правомощия, дори на моменти пасивни. С цената да понесат поражения върху самите себе си полицаите успяха да запазят гражданския мир“, изтъкна директорът на СДВР.

По думите му срещу полицаите днес не са били изправени мирно протестиращи граждани, а криминален контингент и ултраси, които са доведени от провинцията.

„В резултат на този безпрецедентен сблъсък много от колегите са пострадали – на над 27 служители е оказана помощ в столичните здравни заведения“, подчерта старши комисар Хаджиев. Той допълни, че на 100 от полицаите е оказана помощ на място заради използването на лютив спрей срещу тях.

Директорът на СДВР се поинтересува кой мирен гражданин отива на протест с противогаз, с маска, с предпазни средства и използва лютив спрей срещу органите на реда.

„Разбира се, от страна на полицейските служители са използвани помощни средства, които са изцяло в рамките на закона. Спрямо полицаите, обаче, бяха използвани метални пръти, дървени колове, полетяха камъни и павета от софийските улици, много от колегите са пострадали и въпреки това агресивно поведение, считам, че действията на полицията бяха изцяло в рамките на закона, дори бих казал, че се опитахме да внесем спокойствие сред трудно бих могъл да ги нарека протестиращи“, заяви директорът на СДВР. Той посочи, че са задържани над 35 човека, участвали в протеста пред Партийния дом. В момента те са в районните полицейски управления на СДВР за агресивно поведение.

„Много голяма част от тях са от една политическа партия, на която прокуратурата поиска заличаване, и са с множество криминални регистрации. От 35 човека задържани, 30 са с криминални регистрации за всякакъв вид престъпления от цялата палитра на Наказателния кодекс. Смея да твърдя, че днес българската полиция застана на страната на законно установения конституционен ред“, категоричен е директорът на СДВР. Той е удовлетворен, защото колегите му не са позволили напрежението да ескалира, както и да пострадат невинни и мирни граждани. „Мисля, че с действията си българските полицаи доказаха, че ние сме на страната на реда. Искам да благодаря и на колегите, които понесоха огромна агресия на улицата, както и на представителите на медиите, които бяха на място и отразяваха съвсем коректно действията на българската полиция и на протестиращите. Призовавам гражданите да не се подават на провокации и да спазват конституционно установения ред“, апелира старши комисар Хаджиев.

Напишете коментар

Напишете коментар като гост

0

Коментари (4)

Този сайт използва бисквитки (cookies) за повишаване на ефективността си. Научи повече

Съгласен съм