Първанов: Пускаме трети блок на АЕЦ Козлодуй!

Автор:
Вторник, 06 Януари 2009 15:09

България може да съди Русия за нарушен търговски договор, но при определена щета 

ImageТрети блок на АЕЦ Козлодуй може да бъде пуснат в тежки условия на криза, каквато създава ситуацията със спирането на подаването на природен газ за България тази сутрин. Това заяви президентът Георги Първанов по време на церемонията по освещаването на бойните знамена на българската армия. Държавният глава обясни още, че според договора с Европейския съюз, България може да пусне и двата спрени блока на АЕЦ в ситуация на криза. Първанов заяви, че страната ни ще бъде една от най-потърпевшите заради конфликта между Русия и Украйна и затова 2009 г. се очертава да бъде нелека за България.
Междувременно стана ясно, че Украйна е склонна да приеме цената от 250 долара за 1000 куб.м. руски газ при тарифна ставка за неговото транспортиране в европейските страни от 2-2.2 долара за 1000 куб.м. на 100 км. Руската страна обаче настоява да не се променя тарифата за транспортирането на газа.

От днес подаването на газ в страната се намалява с 2/3. Това стана ясно след края на оперативно съвещание при премиера Сергей Станишев. Приоритетно ще се топлоподава на гражданите, както и на детските и здравни заведения. Ще се направи всичко възможно и да не спрат производства, които са на непрекъснат цикъл на работа.

Междувременно на извънредна пресконференция след заседанието шефът на Булгаргаз Димитър Гогов заяви, че сключеният договор за доставка на газ е търговски и предвижда страната ни да прояви писмени претенции за нанесените щети. За целта обаче те първо трябва бъдат оценени. България дори не е била предварително известена за спирането на газоподаването в 3.30 часа на Богоявление.

Напишете коментар

Напишете коментар като гост

0

Коментари

  • Няма коментари

Този сайт използва бисквитки (cookies) за повишаване на ефективността си. Научи повече

Съгласен съм