Газ няма. Лукойл ще зарежда с мазут. Идат дървени ваканции

Автор:
Вторник, 06 Януари 2009 13:45

Такситата на метан са спрени, на бензин тарифите ще са двойни

Автор plovdiv-online

ImageКризисният щаб към премиера Сергей Станишев се е обърнал спешно към Лукойл за доставки на мазут за Топлофикациите в страната, след като в 3.30 часа на Богоявление е спряна изобщо руската газ на границата с Румъния. Самата Румъния получава едва 25 на сто от заявеното количество. България е жертва на газовата война между Русия и Украйна. Европейският съюз отказва да се меси. Последиците.

Най-страшно е за гигантите, чието производство е изцяло свързано със синььото гориво – КЦМ, стъкларския завод „Дружба”, химическия „Агрия”. Тъй като цикълът е непрекъснат, а и трите отрасъла са най-здраво засегнати от световната финансова криза, колапсът може да се окаже фатален и да се стигне до спиране на производството, което ще е фатално. В трите гиганта работят над 10 хиляди души. Абонатите на парно вече са с намалето топлоподаване. Температурите в жилищата са около 16 градуса, обясниха от EVN. Това налага включването и на електрически уреди, което натоварва системата и са възможни елаварии, признават от дружеството монополист.

Ако Лукойл не успее до 24 часа да зареди топлофикациите с необходимото количество мазут, ще падне топлоподаването и в детските заведения – училища, градини, ясли, както и в здравниците. В най-лошия случай е възможна дървена ваканция, предупреждават от EVN.

Аварийният план на правителството включва използването на газонаходището в Чирен, но то няма да покрие и една трета от нуждите на страната, обяви министър Петър Димитров. Изцяло се разчита на Лукойл за доставки на мазут, който да се смесва с наличните количества газ и така да се предотврати енергийния блокаж в страната.

В същото време всички метан станции в страната са затворени, доставки няма. Такситата, които са на метан, ще изразходват останалото им гориво и се качват на трупчета, защото тарифите при возене на бензин ще скочат близо два пъти.

Напишете коментар

Напишете коментар като гост

0

Коментари

  • Няма коментари

Този сайт използва бисквитки (cookies) за повишаване на ефективността си. Научи повече

Съгласен съм