Гешев: Бобоков призна, че е в задкулисието!

Автор:
Четвъртък, 02 Юли 2020 16:05
Гешев: Бобоков призна, че е в задкулисието!

Прокуратурата пусна нови SMS-и между бизнесмена Пламен Бобоков,който е обвиняем по аферата Италиански боклук и е на свобода срещу 1 млн. лева парична гаранция, и потребител, записан като "Prezident - Rumen Radev ".

От спецобвинението уточняват, че разпространяват поредното доказателство по разследването за търговия с влияние заради множеството запитвания от медии, високия обществен интерес и с цел представяне на обективната истина.

Записът е от септември 2019 г.

От спецобвинението обръщат внимание, че това е част от текстова комуникация между Бобоков и "вероятно лице с имунитет".

Тя се съдържа в експертиза на мобилен телефон, ползван от собственика на Приста ойл.

Прокуратурата посочва, че на 29.09.2019 г. в 16:15 ч. Plamen Bobokov изпраща на Prezident - Rumen Radev съобщение с текст:

"Привет от Монровия! Сенатът гласува вчера нашата концесия и Приста Порт е вече официален концесионер на пристанище Бюканън в следващите 25 години!......Президент Джордж Уеа много би се радвал да се види и запознае с теб! Ето защо е необходимо и сериозно назначаване на посланик в Нигерия с акредитация в Либерия! Успех на предстоящия голям форум в Ню Йорк и огромни благодарности за подкрепата! Пратил съм координатите, ако има нужда от нещо съм на линия 24/7!".

Архивите показват, че от 22 до 26 септември президентът Румен Радев е бил в Ню Йорк като ръководител на българската делегация, взела участие в 74-ата редовна сесия на Общото събрание на ООН.

От спецобвинението уточняват, че публикуват тази комуникация с оглед "поредно изнасяне на неверни твърдения в ефира на национална телевизия".

Не се уточнява коя, но тази сутрин Пламен Бобоков беше в бТВ и показа свое съобщение, изпратено на 31 март 2019 година, до потребител "B.Borisov".

Съобщението започва с "Добро утро, бос!", а продължението е свързано със съдбата на арестувания либийския кораб "Бадр".

Бобоков заяви, че веднага след това се срещнал с Борисов, който предприел "адекватни мерки" - обадил се на либийския си колега.

Текстът на изпратеното съобщение, показано от Бобоков гласи:

"Добро утро, бос! Задава се голям проблем с Либия, моля те да се видим за 10 минути и ти ще си прецениш. Много те моля, въпросът е много сериозен. Аз от утре до 9-ти няма да съм в БГ, затова давам зор". Борисов пита: "Какво е станало"?. Бобоков отговаря: "За кораба!!!", и след това Борисов веднага го приел.

На въпрос знае ли, че Бобоков си е писал и с министър-председателя, главният прокурор Иван Гешев каза "Не" и коментира:

"След като той смята за нормално да комуникира с президента, може би е нормално да комуникира и с премиера! Дали това осъществява състав на престъпление, какво има в комуникациите, ако е комуникирал с президента Радев, ако е комуникирал с премиера Борисов, е въпрос на преценка на наблюдаващите прокурори".

Проблем на българския съд и българската държава е, че праща в затворите само престъпници, които са социално слаби, а хората с пари и влияние не са там, където им е мястото, заяви още Иван Гешев.

Прокуратурата има доказателства, за да повдигне обвинения на братя Бобокови, както за незаконния им бизнес, така и за търговия с влияние. Така Гешев коментира медийните изявления на Пламен Бобоков от тази сутрин:

„Прокуратурата уведоми всички български граждани за организирана група, занимаваща се, да речем така, с престъпления, свързани с търговия с влияние. По това дело към момента няма повдигнати обвинения. Може и да не бъде осъден, това е решение на българския съд. Това е проблем на българската съдебна власт и българската държава, че не влизат хората, които разполагат с пари, власт и влияние, където им е мястото - в затвора.

Над 260 гигабайта е информацията, събрана от мобилните комуникации на Бобоков с влиятелни лица. Има комуникация с всякакви лица, от всякакви позиции в държавата, самият г-н Бобоков по същество е признал едно нещо – че съществува задкулисие, едва ли не паралелна държава, в която той участва“.

На въпрос дали ще бъде публикувана кореспонденцията на бизнесмена както с президента Радев, така и с премиера Борисов, Гешев отговори:

„Това е преценка на конкретни наблюдаващи прокурори“.

Галерия със снимки

Напишете коментар

Напишете коментар като гост

0

Коментари

  • Няма коментари

Този сайт използва бисквитки (cookies) за повишаване на ефективността си. Научи повече

Съгласен съм