Зам.-министър в ареста за италианския боклук

Автор:
Четвъртък, 28 Май 2020 17:57
Зам.-министър в ареста за италианския боклук

Заместник-министърът на околната среда и водите Красимир Живков, бивш директор на РИОСВ - Плевен, и още петима се разследват за участие в престъпна група за внос на опасни отпадъци, основно от Италия.

Шестимата са задържани за 24 часа, а утре ще стане ясно на кои от тях ще бъдат повдигнати обвинения, каза говорителят на главния прокурор Сийка Милева.

Това стана след операция на ДАНС и прокуратурата в Министерството на околната среда и водите и екоинспекциите в няколко български областни градове, сред които и Пловдив.

ВИЖТЕ ОЩЕ ПО ТЕМАТА.

Разследващите са установили, че от януари досега Живков е упражнявал натиск на свои подчинени при издаването на разрешителни за италианския боклук, като ги принуждавал да дадат разрешителни на дружества, които не отговарят на изискванията и да отказват разрешителни на изрядните.

По този начин е принуждавал производителите да предават опасния отпадък на определени и контролирани от него дружества, които имат разрешение за последваща преработка на територията на Република България. От тази схема се е възползвало и търговско дружество, което има изградена рециклираща фабрика в Монтана за преработка на акумулатори, каза Милева.

Министърът на околната среда Емил Димитров определи като много неприятен инцидент новината, че заместник-министърът Красимир Живков е разследван за участие в организирана престъпна група, извършвала закононарушения, свързани с преработката на опасни отпадъци:

Аз нямам право да коментирам техни думи, техни действия или техни актове. Това не е редно, в противен случай излиза, че се намесваш в делата на прокуратурата. Малко са хората, които останаха да работят и ще трябва сам да гърбя всичко, но много неприятен инцидент, много, каза Ревизоро.

Напишете коментар

Напишете коментар като гост

0

Коментари

  • Няма коментари

Този сайт използва бисквитки (cookies) за повишаване на ефективността си. Научи повече

Съгласен съм