Отмениха "невинен" за доктора, разстрелял Плъха

Автор:
Сряда, 27 Май 2020 14:05
Отмениха "невинен" за доктора, разстрелял Плъха

Апелативен съд – Пловдив отмени изцяло оправдателната присъда на Пловдивския окръжен съд спрямо д-р Иван Димитров, който застреля с незаконен пистолет Жоро Дивизиев - Плъха, в гаража на кооперацията, в която живее, и върна делото за ново разглеждане от друг съдебен състав на същия съд, от стадия на разпоредителното заседание.

Подсъдимият беше оправдан от Окръжен съд – Пловдив за това, че на 02.03.2018 г. при условията на превишаване пределите на неизбежна отбрана застреля с незаконно притежаван пистолет Дивизиев, който заварил да краде в гаража му малко след полунощ.

Първоинстанционният съд осъди Димитров на 2 години лишаване от свобода условно с 3 години изпитателен срок за държане на пистолет и боеприпаси без да има надлежно разрешение за това.

Апелативният съд установи, че при постановяването на присъдата, Окръжният съд е допуснал съществени нарушения на процесуалните правила, изразяващи се в липса на пълен и задълбочен анализ на противоречията, които съществуват между събраните по делото доказателства.

Първоинстанционното производството е протекло по реда на съкратеното съдебно следствие, по желание на подсъдимия.

Съдът е приел, че направените от Димитров признания на фактите, изложени в обстоятелствената част на обвинителния акт, се подкрепят от събраните по делото доказателства.

Апелативният съд е отчел, че приложената процедура по гл. 27 НПК освобождава съдът от задължението лично да събира и проверява всички доказателства, но не и от задължението за внимателна преценка за всички събрани доказателства по делото, за излагане на ясни мотиви, кои от тях приема, какво установяват те, а при противоречия в доказателствата – да изложи съображения защо едни приема, а други отхвърля.

Така, например, приетото от окръжния съд, че е имало нападение от пострадалия срещу Иван Димитров, което било видяно от няколко свидетели, не се потвърждава нито от обясненията на подсъдимия, нито от показанията на тези свидетели. От разпитите им става ясно само, че са чули изстрели и викове, а един от тях заявява, че видял двама мъж

Според Красимир Елдъров,адвокат на родителите на Плъха Златка и Димитър Джевизови - докторът е превишил условията на неизбежната отбрана, а съдебният състав от Пловдивския окръжен съд е бил предубеден.

Като някакъв нинжда покойният Джевизов вади ножове от джобовете си и ги хвърля по доктора, иронично обяви Елдъров в съдебната зала.

Според него този, който е бил въоръжен е бил лекарят, а не Плъха.

Припомняме, че обвинението изнесе данни, че убитият на два пъти е хвърлил нож по Димитров, а след това го е замерил с метална табела.

Адвокат Елдъров обяви, че ако съдът не накаже д-р Димитров за убийството на Джевизов, подобна ситуация ще стане най-добрият начин за разчистване на сметки.

Юристът поясни, че лекарят е имал възможност, след като е забелязал Плъха да влиза в гаража му, докато е играел на телефона си, да позвъни на спешния телефон 112 и да повика полицията.

Той изтъкна, че докторът е бил замерен два пъти с нож, като в единия случай ножът е попаднал в крака му, Плъха го е замерил и с метална табела.

А какво щеше да стане, ако Джевизов го беше ударил при влизането му в гаража по главата или пък ако ножът беше попаднал в главата на клиента ми, вместо в крака му, попита Кутрянски.

Напишете коментар

Напишете коментар като гост

0

Коментари (1)

Този сайт използва бисквитки (cookies) за повишаване на ефективността си. Научи повече

Съгласен съм