Ген. Мутафчийски към Зико: Пловдив е образцов град!

Автор:
Ген. Мутафчийски към Зико: Пловдив е образцов град!

Вие се показахте като образцов град!

Това е споделил шефът на Националния оперативен щаб ген. Венцислав Мутафчийски в разговор с кмета на Пловдив вчера, ден преди изтичането на извънредното положение, гласувано от парламента преди 2 месеца.

Само 39 случая на коронавирус за 59 дни са отчетени във втория по големина град в България.

Това е много добър резултат, благодаря на премиера Борисов за навременните мерки и за цялата държавна политика - виждате вчера с решението за намаляване на ДДС за ресторантьрите и издателите,коментира кметът на Пловдив Здравко Димитров на брифинг днес.

Той благодари на Националния оперативен щаб, на Областния медицински щаб и на Общинския кризисен щаб, както и на МВР - Пловдив в лицето на старши комисар Йордан Рогачев, на цялата общинска администрация, на доброволците, дарителите, лекарите, сестрите, санитарите, на медиите, които, по думите му, изиграха изключителна роля за достигането по най-бързия начин на информация до хората, на пловдивчани, които се показаха отговорни.

Пропускам много хора и институции, тепърва ще ги споменем, каза Димитров.

Не може да не ни радва оценката на Националния оперативен щаб, който избра именно Пловдив за национално представителното изследване по ELISA метода, добави той.

От днес извънредното положение пада и ще се съобразяваме със заповедите на здравния министър за работата и на бизнеса, и на културните институции, и на спортните клубове. Единственият неясен проблем към момента е отварянето на детските градини и ясли, каза Здравко Димитров.

Кол центърът на Община Пловдив и всичките й екипи ще продължат да работят, тъй като епидемията не е отминала, макар Пловдив да е сред помилваните градове.

Шефът на общинското здравеопазване д-р Калин Калинов посочи, че няма нито един заразен медик или служител в общинско здравно заведение за двата месеца на извънредното положение. Той благодари също на всички трудещи се на общинския здравен фронт.

Малко по-късно обаче от Областния медицински щаб на Дани Каназирева го опровергаха с информация за заразен лекар и сестра от Онкологичния комплекс.

Бяхме подготвени за много по-голям брой заразени и болни, слава Богу, че това не се случи, каза д-р Калинов и благодари изрично на управителите на МБАЛ Свети Пантелеймон и Св. Мина, които по думите му успешно трансформирали общинските лечебници за коронавируса.

Общинското образование се оказа напълно подготвено да мине към онлайн обучение, защото три години преди това бяхме започнали дигитализацията, подчерта кметът Здравко Димитров

Искам да благодаря на учителите за всеотдайната им работа, на учениците, които бяха още по-усърдни по време на епидемията и имат по-добри резултати, на родителите, които се включиха.

Анализът показва, че пловдивската образователна система е напълно дигитализирана. Към момента има работещи 30 000 акаунта и 5 000 онлайн класни стаи.

Всички 52 общински училища са с активирани облачни платформи, които се ползват активно.

Зам.-кметът по финанси Илия Кирчев посочи, че Пловдив е един от първите, въвел антикризисни мерки за бизнеса.

Предстои да бъде гласувано от Общински съвет предложението на Общината - от 13 май до 31 август 2020 г. да бъдат освободени от "тротоарно право" обектите, които бяха затворени за извънредното положение.

Предвидено е намаление с 50% на наема на заведения, помещаващи се в общински имоти, които по време на извънредното положение са извършвали дейност в намален обем, като са приготвяли храна.

Предстои Общинският съвет да отсрочи до края на годината заплащането на такси за билбордове.

Сред важните мерки бяха и тези за подкрепа на културния сектор.

Освободихме от наеми културните институции, ползващи общинския сграден фонд за периода на извънредното положение.

Община Пловдив ще финансира онлайн проекти на пловдивски творци по Културния календар.

Създадохме кризисен фонд за подкрепа на независимите пловдивски творци, които могат да кандидатстват за еднократна безвъзмездна помощ от 1000 лв.

Община Пловдив успя да се погрижи ефективно и за едни от най-засегнатите групи – социално-слабите, самотните хора и хората с увреждания, е оценката на зам.-кмета с ресор социални дейности Анести Тимчев.

Той подчерта, че задачата е била да се достигне до наистина нуждаещите се хора.

Затова е създаден социален координационен център, който изготви регистър на ползвателите на социални услуги, с цел предотвратяване на злоупотребите с помощи.

Този център е имал за задача да поддържа и списъци с доброволци, които да участват в разнасянето на пакетирана храна и лекарства на нуждаещите се пловдивчани.

Съвместно с районните кметове създадохме организация хранителните продукти от детските ясли и детските градини, чийто срок изтича в периода на извънредното положение, да бъдат предоставени на домашния социален патронаж, подчерта Тимчев.

Той припомни, че преди дни Пловдив стана един от първите градове, в който стартира програмата „Топъл обяд у дома в условията на извънредна ситуация“ за 250 души.

Напишете коментар

Напишете коментар като гост

0

Коментари

  • Няма коментари

Този сайт използва бисквитки (cookies) за повишаване на ефективността си. Научи повече

Съгласен съм