Тестове за COVID-19 в ДКЦ 2, ДКЦ 5 и ДКЦ 7

Автор:
Вторник, 07 Април 2020 16:54
Тестове за COVID-19 в ДКЦ 2, ДКЦ 5 и ДКЦ 7

Общината наема до 1200 безработни за социални асистенти. Разширява услугата до 9000 пловдивчани в неравностойно положение

Тестове са коронавирус се правят в три от пловдивските ДКЦ-та. Това са ДКЦ 2 в центъра, ДКЦ 5 в Тракия и ДКЦ 7 в Кючука.

В ДКЦ Изток пък работи изнесен приемен кабинет за съмнения за коронавирус инфектирани, който се обслужва от семейни лекари, обединени в групова практика.

8 медицински сестри доброволки помагат на лекарите и там, и в двете общински болници.

Това каза кметът Здравко Димитро на онлайн брифинг току-що.

Той поздрави всички лекари, сестри и санитари с празника им - 7 април, и им благодари за изключителния труд, който полагат.

ПРЕДПАЗНИ СРЕДСТВА ИМА НАВСЯКЪДЕ

На 100% сме обезпечили с предпазни средства и дезинфектанти абсолютно всички общински здарвни заведения, ДКЦ-та, двете болници, онкодиспансера, с абсолютно всички сме в непрестанна връзка, каза пък шефът на общинското здравеопазване д-р Калин Калинов.

Продължава снабдяването със специализирана апаратура на двете болници МБАЛ Св. Пантелеймон и МБАЛ Св. Мина, прибави той, а дарения могат да се правят директно по банковите им сметки, които са на сайтовете на здравниците, както и на сайта на община Пловдив.

В ДКЦ Изток могат да се открият още два кабинета за коронавирус, сградата е отделена от самото ДКЦ, с отделен вход е, кабинетите са оборудвани, проблемът е персоналът, каза Калинов. Но това е проблем не отсега, посочи той. Дезертьори обаче няма, всички медици са мотивирани за работа.

В СТОЛИПИНОВО Е СПОКОЙНО, КПП НЕ СЕ НАЛАГА

В Столипиново към момента е спокойно и заболели няма, каза кметът Здравко Димитров, който буквално преди час е бил на нова проверка в района. Хората са дисциплинирани като цяло, полицията също е усилена и контролира. Чисти се и се дезинфекцира непрекъснато. Над 1000 тона боклук сме изнесли оттам за три седмици.

Ако жителите спазват дисциплината и мерките, няма да бъдат затваряни с КПП-та, както това се случи в Пещера, гарантира Здравко Димитров.

ДАРЕНИЯТА

На сесията на 9 април той предлага на съветниците да вдигнат сега съществуващия лимит за дарения до 20 хиляди лева, за да може хора с повече средства да превеждат суми на общината като посочват накъде и за какво да се употребят. При сегашния лимит трябва да делим поръчките или да вземаме отдругаде, тъй като един апарат струва, да речем 40-50 хиляди лева, даде пример той.

Другият вариант, за който призоваваме дарителите, е да привеждат суми директно на общинските здравни заведения.

Здравко Димитров благодари на абсолютно всички дарители, от далите 5 лева, до крупните дарения в шест цифри. И едните, и другите са пловдивчани с големи сърца, каза той. Ще излезем заедно от кризата и ще сме се научили на много и добри неща.

Кметът предупреди и онези, които умишлено пречат в този момент.

Да са живи и здрави, с тях ще се срещнем по друго време и на друго място - каза Здравко Димитров.

Нищо от проектите на този етап не е спряло, може да има забавяне в годината, може някои да останат за 2021-ва, но ще се случат, прибави кметът.

ОБЩИНАТА НАЕМА ДО 1200 БЕЗРАБОТНИ

Община Пловдив е готова чрез Бюрото по труда да наеме на договор до 1200 безработни за социални асистенти, като така ще разшири обхвата на програмата от 7700 души в момента до 9000. Това каза ресорният зам.-кмет Анести Тимчев.

По този начин ще помогнем не само на хора, останали без работа, но ще включим още наши съграждани в неравностойно положение, възрастни самотни хора в програмата, така че да няма необгрижени.

410 пакета с храни са изпратени в Пловдив по европейска програма чрез Социалното министерство, посочи още Тимчев.

Напишете коментар

Напишете коментар като гост

0

Коментари

  • Няма коментари

Този сайт използва бисквитки (cookies) за повишаване на ефективността си. Научи повече

Съгласен съм