Борисов: В 10 ч. Радев каза едно, в 12 ч. - съвсем друго

Автор:
Неделя, 22 Март 2020 14:31
Борисов: В 10 ч. Радев каза едно, в 12 ч. - съвсем друго

Това не е един и същи човек! - отсече премиерът. Защо трябва да си играем със страховете на хората и някой да си прави пиар?

В 10 часа днес съм му докладвал всичко, всеки ден му се обаждам лично. Кое налагаше да ме напада в гръб? - попита Борисов

Не чух британската кралица да се изказва срещу Борис Джонсън, нито който и да е президент в Европа срещу премиера

Ще му кажа на Радев - не пожелавай жената на ближния си, защото може да стане твоя. Не пожелавай властта - защото тогава какво ще те правим!

Доста неочаквано е това, което каза президентът за частничното връщане на Закона за мерките по извънредното положение. Признавам си, че ме изненада.

Това каза току-що на брифинг в МС премиерът Бойко Борисов. От миналата неделя до днес той, министрите му е щабът са имали две срещи при държавния глава, а отделно всеки ден самият премиер му докладвал за свършеното.

Ако това, което каза днес, се сравни с онова, което каза в четвъртък Радев, няма нищо общо, заяви Борисов.

Днес в 10 часа дори ми се обади той да ми каже двата си мотива, заради които ще върне Закона. Но забрави да каже, че тези точки са на БСП!

За пределните цени на стоките като мярка срещу спекулата е връщане към зрелия социализъм, каза Борисов. Приехме го, защото председателят на групата на ГЕРБ в парламента ми се обади и ми каза, че БСП заплашили с напускане, ако не приемем мярката, обясни той. Затова го приехме - да има консенсус, а не че не помним Лукановата и ЖанВиденовата зими.

Ами представете си този коронавирус да беше по времето на Орешарски - при 3% дефицит и изхарчен резерв! Какво щяхме да правим? Това значи лош стопанин, но аз съм добър стопанин и ще продължа да съм такъв - каза Борисов.

Другият му мотив е за "невярната информация". Казах му - сменете думата с която искате! Целта е единствено зловредната информация, пусната нарочно да всява паника - примерно, че 1000 са починали!

Ние се ръководим само от мнението на експерти. Утре правим Медицински съвет към МС от специалисти от всички медицински сфери. Те казват консенсусно какво мислят, ние го прилагаме по най-бързия начин.

Защо като на срещата при президента всички се съгласиха, че нашите мерки са най-навременните, точни и бързи в Европа, сега говори друго?!?

Със седмици изпреварихме колегите си на Балканите с мерките и със снабдяването - за 4 дни реорганизирахме цяла индустрия да произвежда по 1 млн. маски, по 2000 облекла на ден, да не обяснявам как търсим по целия свят лепила за специалните дрехи, лекарства. Ами Италия иска по 90 милиона маски на месец от Китай! Кой можеше това да го предвиди?

Когато сме си говорили с президента Радев, той е проявявал цялото си разбиране! Все едно не съм говорил с един и същи човек!

В 10 часа днес се разбрахме - сменете и двете точки, и за спекулата и за невярната информация. И два часа по-късно да каже друго! И да каже, че блокадата била твърде строга мярка, ами Полша изкара армията!

Единственото, за което ще се използва армията, ако се наложи, това ще е по искане на МВР, защото полицаите, пожарникарите, жандармерията ни ще умалее при тази интензивност, каза Борисов.

Затова може да се изполва армията, не за друго, уважаеми президент, обясни той. И ние още не пипаме там - докато полицаите и жандармерията имат сили да заграждат, да спират, да обясняват на всеки кое може, кое кога може и кое не може!

Какво значи веднага да посегнем на резерва? Нека видим колко ще трае тази гадост - тоя вирус! Месец ли е, два ли ще е, три ли ще е - никой не знае. Разбира се, че ще извадим пари, но една седмица е минала! Не месец! Сега е най-важното да опазим здравето на хората!

Видяхте - големи държави, които си позволиха да не въведат веднага тези мерки, как панически сега действат! Великобритания, Италия, Германия...

Кой купува кола днес в Европа? Самолетите стоят на земята! Туризъм няма. Нашата икономика е свързана с това, как ще оцелеем, ако похарчим парите първата седмица!!!

Станишев си тръгна, спирайки пенсиите - 3 дни преди да напусне! Така ли да направим? Това е най-лесното - да похарчим всичко и да затворим държавата! И кой ще ни помогне в тази ситуация?

Всичко това съм го казал на президента Радев и той беше съгласен! Сега говори друго!

Дайте да даме на всички! Как? По каква схема? На тези, които си освободиха работниците ли да дадем?!?

Аз съм отговорен човек, и затова бюджетите ни са стабилни, резервът ни е стабилен, намалявахме безработицата.

Не мога да разбера кое промени Радев от четвъртък до неделя - 2 дни? И днес сутринта в 10 ми говореше друго! - каза премиерът.

Имаме 30 човека сега в болници, а се готвим за 4000! - разкри опасенията за разрастването на вируса у нас Бойко Борисов. Никоя държава не се организира по-бързо, никоя!

Китайският премиер в момента изпълнява абсолютно ангажимента, който пое пред мен - включително за лекарства!

Благодаря на фармацевтичните компании. Въобще не ми пука, че ще рекламирам Софарма - дариха веднаха лекарства за 35 хиляди! Денонощно работят хората, вместо да им благодарим, ние искаме да си закрием държавата!

Нашите братя от Македония плачат, искат да им помогнем. И трябва да им помогнем, защото това са братски народи, длъжни сме като по-голяма държава да им помогнем!

Оптимист съм, защото в тази индустрия за 4 дни влязоха толкова много малки, големи, средни компании - трябва като един всеи каквото може да прави, да го прави, а не да седи вкъщи и да вика - искам да ми платят 100%., каза Бойко Борисов.

Кое е уплашило президента? Че армията ще тръгне с танкове срещу хората ли? Напротив, ако опрем до армията, тя ще е да помогне на хората! Всеки ден му докладвам! Той си е върховен главнокомандващ! Това си е егоцентризъм - вземали ми правомощията! Абе какви правомощия, гледаме да вършим най-доброто по най-бързия начин. Всичко му се докладва и той се съгласява, а после излиза и говори друго! - заключи Борисов. - Вие какво сте усетили от извънредното положение, попита той журналистите. Да сме им пипнали палатките? Не сме! Ами да направи ГЕРБ палатки пред президентството - това ли искат? На кой му е приятно да има заграждения? Знам, че от това гласове не се печелят, но ние го правим, защото това е спасението.

Вместо да говорим в един глас за правилните неща, как да запазим хората, защото парите нищо не означават, ако хората се поболеят, каза още той. В коя война някой е влязал подготвен? В първите дни е хаос, като те нападнат, а това е и невидим враг, кой да го предположи? Цял свят не го предположи!

250 заводи за авточасти имаме, спре ли търсенето по света, ще е ужасно за икономиката ни. Ако закъсат големите държави, това ще се отрази пагубно и на нас. Затова толкова стискаме резерва!

7 милиарда са в нашите ръце да ги раздадем! И какво правим? Какво да кажа на хората в тази ситуация? Дотук бях, оставям ви! Аз съм отговорен човек, няма да го направя!

Моята задача е да стискам парите докрай, за да оцелеят пенсионерите, социалните ни системи. После ще се измъкнем, ще се мобилизираме, ако трябва, ще строим наново, от репарации е излизала България. Но свършим ли резерва, няма кой да ни даде пари! Няма кой! Няма да задължа младото поколение да плаща нашите глупости! - каза Борисов.

Как си представяте без резерва да се организира при задълбочаване на кризата доставката на храна всеки ден на самотни и болни хора? Ами това са 100 хиляди души в затруднено положение? Кой ще им готви, кой ще им носи храната и лекарствата? С какви пари? - заключи премиерът. Тази битка е за народа, за хората, за нашата страна!

Ние няма да станем по-богати, това е ясно! Въпросът е да спасим животът! Продайте мерцедесите си! Първо вижте работниците си! - обърна се Борисов към едрия бизнес. - Кой от богаташите не беше на ски във Франция? И сега - дайте пари, подкрепете ни! Няма да им дадем парите на народа! Нека пообеднеят малко! Да подкрепят работниците си първи!

170% беше външният дълг на Италия преди кризата. Нашият е 20%. Аз не знам Италия как ще си изплаща дълга, много държави ще легнат на европейския механизъм, но докога ще издържи самият той - никой в света не знае колко време ще продължи това положение. Дойде ли такъв дълъг период - година, да речем, каквото има, ще се даде, ще се изхарчи и после не мога да ви кажа какво ще става, заключи Бойко Борисов. Притеснява ме, че големите световни компании с добри активи, продават и си вземат парите - това е наистина притеснително. Новият бюджет на ЕС не само, че е с 6 млрд. по-малко, ами не е и приет! Няма буфери, с прискърбие го казвам, но европейската солидарност се разби на пух и прах. Всяка държава затваря граници, спира европейски граждани.

Европа не дава пари в момента, няма гласуван бюджет. Единственото, което ти казва Европа сега е - спри някоя от оперативните програми и насочи парите към коронавируса. Но това не са нови пари. И като ги пренасочиш, всъщност ги отнемаш от бизнеса - това е истината, каза Борисов.

Не чух британската кралица да се изказва срещу Борис Джонсън, нито който и да е президент в Европа срещу  премиера си!

Ще му кажа на Радев - не пожелавай жената на ближния си, защото може да стане твоя. Не пожелавай властта - защото тогава какво ще те правим! - завърши Бойко Борисов.

Напишете коментар

Напишете коментар като гост

0

Коментари

  • Няма коментари

Този сайт използва бисквитки (cookies) за повишаване на ефективността си. Научи повече

Съгласен съм