Теменужка Петкова: Цените на парното ще паднат

Автор:
Сряда, 04 Март 2020 08:39
Теменужка Петкова: Цените на парното ще паднат Снимка: Нова телевизия

Парното за потребителите със сигурност ще бъде по-евтино. Това обясни по Нова телевизия тази сутрин министърът на енергетиката Теменужка Петкова.

Тя обясни, че след подписания договор с Газпром за намаляне цената на природния газ у нас с 40%, Булгаргаз ще направи разчети, по които Комисията за водно и енергийно регилуране ще определя новите цени на Топлофикациите. При това цените ще се променят със задна дата - от август 2019, откогато виза в сила намалението.

Преговорите между Булгаргаз и Газпром са продължили 7 месеца, като крайният срок е бил края на февруари.

Не става въпрос за подарък от Русия, а за изчисляване на цената на база на пазарна формула, обясни Петкова.

Всичко започна от споразумението, което ЕК подписа с Газпром през май 2018г. В рамките му Газпром пое ангажимент да предложи на 8 държави членки на ЕС, в това число и България, да подпишат допълнително споразумение, в което ясно да бъдат оказани условията и критериите, на база на които ще се предоговаря цената на газа, добави тя.

Имаше един период от време, в което нашата цена за газа беше изключително добра, каза Петкова. Но след 2018 година се забеляза тенденция на покачване на тази цена.

Това, което ние успяхме сега да направи, е да предоговорим формулата, на база на която ще се определян цената за природния газ.

Това, което българите трябва да знаят, е, че до сега тази формула беше ориентирана само на база на цена на петролните деривати. Липсваше пазарният елемент в нея. Сега във формулата е включен и пазарният елемент, заяви Петкова.

Тя обясни, че цената на природния газ ще се определя всеки месец по дадената формула.

Каквато е тенденцията на пазара, такава ще бъде и цената за българските потребители. Няма по-хубаво от това и това, към което всички се стреми, е цените да бъдат формирани на пазарен принцип, смята енергийният министър.

Напишете коментар

Напишете коментар като гост

0

Коментари (1)

  • читател

    И каква е точно е била предишната и сегашната формула? И кога е била приета предишната формула и от кое наше правителство?

Този сайт използва бисквитки (cookies) за повишаване на ефективността си. Научи повече

Съгласен съм