След ОДЕЛО Шаап Акташ води трети инвеститор в автосектора

Автор:
Вторник, 14 Януари 2020 16:17
След ОДЕЛО Шаап Акташ води трети инвеститор в автосектора

Преговаря се за самолетна линия Пловдив - Бурса - Анталия

Това е човекът, довел гиганта в производството на фарове за автомобили ОДЕЛО в Пловдив!

Казва се Шаап Акташ, бос на Акташ Холдинг - съзвездие от фирми на 5 континента за производство на въздушни възглавници за автобуси и камиони; предприемачът, след който Индустриална зона Куклен не е същото голо поле.

Индустриалец от Бурса, който търгува с целия свят. Човекът, след чиято инвестиция на Асеновградско шосе, последваха още 7 големи турски фабрики. А до месеци ще дойде и нова - 9-та!

Шаап Акташ най-после изплю камъчето кой докара Одело Фарба - завода за производство на фарове за големите германски автостроители, край Куклен.

Аз - казва с усмивка Акташ. - Ахмед бей, управляващияг Одело, първоначално искаше да инвестира в Румъния. Посети ме в Пловдив на три пъти и на три пъти му обясних какви са предимствата за един индустриалец тук пред Румъния. Сега Одело е до Акташ, а зад нас до 4-5 месеца ще има трети голям завод, също специализиран в автосектора. Инвеститор е фирма Спинер, производител на матрици за всякакви авточасти.

Така Индустриалната зона на Куклен става № 1 в България в автомобилната индустрия.

Благодарение на нюха и късмета на един човек - Шаап Акташ, който е член на Управителния съвет на Бултиш - дружеството на български и турски бизнесмени в Пловдив.

Акташ в момента се е заел с още по-голяма задача - да помогне за създаване на редовна самолетна линия Пловдив - Бурса - Анталия.

Само преди седмица бизнесмени от Турция, водени от депутата в Меджлиса Мустафа Ески - шеф на Парламентарната комисия за приятелство с България, са били на делово посещение в Летище Пловдив, а темата на разговорите е била евентуална редовна линия Пловдив - Бурса - Анталия.

Идеята е от 8 години, но заради предстоящи и отменени концесии на аеропорта на Пловдив така и не се е случила.

Оптимист съм сега, казва Шаап Акташ. От дълги години се преговаря, но Мустафа Ески е сериозен човек, собственик на болница, самият той лекар, човек от бизнеса, беше напълно подготвен при срещата си с директора на аеропорта Спас Шуманов.

Turkish Airlines ще закупи тази година 36 нови самолети и ще има капацитет да задели аероплани за бъдещата линия Пловдив - Бурса. Линията може да се продължи до Анталия и така капацитетът наистина да се заеме.

Турските бизнесмени са поканили Спас Шуманов на ответна визита, на която да презентира капацитета на Летище Пловдив.

Трафикът и на двете летища - в Бурса и в Пловдив е малък, което е голямо предимство и проектът може не само да е оптимален, но и изключително изгоден, ако се направят отстъпки в цените, за да се разработи линията.

Тюрксаб - най-големият конгломерат от туроператорски фирми в Турция с повече от 11 хиляди юридически лица членове, е готов да гарантира 50% от обема на полетите още на старта, каза Шаап Акташ.

Линията ще обслужва не само туристи, но и вече хилядите работници от Икономическа зона Куклен, където само турските фирми са 9. Тя обаче ще има предимството да поеме и туристически трафик към турските курорти чрез вътрешни полети от Бурса до Анталия.

Стокообменът между България и Турция от скромните 300-400 милиона долара преди 15-20 години, главно от продажба на наша еленергия, сега е над 5 млрд. долара. Това означава, че летището може да се ползва и за карго полети.

Интересът от Турция е огромен, оптимист съм и за този проект, завърши Шаап Акташ, бизнесменът, повлякъл крак голото поле край Асеновградско шосе да се превърне в мини-Детройт.

ЗА ТУРСКИЯ БИЗНЕС В ПЛОВДИВ - ВИЖТЕ ОЩЕ ПО ТЕМАТА.

Напишете коментар

Напишете коментар като гост

0

Коментари

  • Няма коментари

Този сайт използва бисквитки (cookies) за повишаване на ефективността си. Научи повече

Съгласен съм