Бизнесмените братя Кесер: Сираци от 1963-та, сега изнасят в 87 страни

Автор:
Вторник, 14 Януари 2020 12:45
Ръфат Якуб и Алтан Кесер (вдясно) Ръфат Якуб и Алтан Кесер (вдясно)

Братя Кесер - Алтан и Туран, собственици на пловдивския Сити хотел (ул. Владая 1) и на компания АТЕК Машина, са от учредителите на Бултиш - пловдивското дружество на български и турски бизнесмени, което тази година ще чества 20-годишен юбилей.

Историята на тримата братя - третият е в Истанбул, е крайно любопитна. Баща им е завършил техникум в Русе и през 50-те години на миналия век се изселва в Истанбул, където се раждат децата му.

През 1963-та обаче - твърде млад, почива, а тримата братя сираци наследяват работилницата, която е създал с опита си от българския техникум и сръчните си ръце. С годините успяват да я превърнат в голяма фабрика за хидрокрикове и всякакви машини, свързани с вулканизацията. В момента АТЕК Машина изнася продукция в 87 страни по целия свят.

При кризата през 2000-та братята решават да инвестират в Пловдив вместо да съкратят персонал в Истанбул, където е основният им завод. Създават цех за детайли и търговски офис в Пловдив и други градове, откъдето продават и готова продукция, внесена от Турция.

Върху стока, внесена в България, и търгувана оттук в страни от Европейския съюз, не се начислява ДДС, казва Алтан Кесер. Това е предимство, което турският бизнес може да използва. АТЕК Машина смята да направи и допълнителен склад в Пловдив прпез 2020.

Братята бизнесмени са категорични, че  откакто са тук - 2000 г. - не са имали проблеми с държавните и общински институции у нас. Заводът им в Турция дава хляб на 350 души, в Пловдив служителите им са 20, отделно имат дистрибутори в 87 страни по света, където търгуват.

Братя Кесер строят в Пловдив Сити хотел, в който има бизнесцентър, зала за конференции, СПА център, великолепен ресторант с три помещения.

В момента хотелът е отдаден под наем на друг турски бизнесмен, който е от туроператорския бизнес - Ръфат Якуб, собственик на "Кошукавак", компания, която е регистрирана в Тюрксаб - най-голямата организация от туристическия бизнес в южната ни съседка с над 11 хиляди туроператори. Якуб е и собственик на учредената у нас "Про тревъл".

Персоналът на Ръфат бей, чиито корени са също от България - по турски табиет, посреща всеки гост в Сити хотел с любима традиционна напитка от страната, от която е. Като туроператор "Про тревъл" предлага на гостите разходки из региона и из цяла България.

Проблемът с визите за турските посетители е решим, счита Ръфат. Той дава за пример Гърция, която - макар и страна-членка на ЕС - издава за турски граждани 3-месечни шенгенски визи. При подновяване - срокът автоматично става 1 година. За България в момента визите са за по 3-4 дни.

Български визи в Турция се издават за две седмици, "Кошукавак" предлага експресни поръчки за 3-5 дни.

Но визите, макар и разход, не са единствен проблем за спада на туризма от Турция към България, казва Ръфат. Сривът на турската лира е основната причина. Ако преди 2 години за 100 лири се купуваха 100 лева, сега се купуват само 30.

За увеличаването на турските инвестиции в България и особено в Пловдив и региона от ключово значение ще е пускането на редовна самолетна линия Пловдив - Бурса - Анталия. Преговорите са в напреднал етап, след като преди седмица председателят на Парламентарната комисия за приятелство с България в Турския парламент заедно с група бизнесмени е посетил Летище Пловдив и е разговарял с изпълнителния директор Спас Шуманов - ВИЖТЕ ОЩЕ ПО ТЕМАТА!

В момента само на Асеновградско шосе работят 9 големи турски предприятия, 3 от които са свързани с автомобилната индустрия - КОИ СА ТЕ, КОЙ ДОКАРА ГИГАНТА ОДЕЛО ФАРБА В ПЛОВДИВ - ВИЖТЕ ОЩЕ ПО ТЕМАТА!

Напишете коментар

Напишете коментар като гост

0

Коментари

  • Няма коментари

Този сайт използва бисквитки (cookies) за повишаване на ефективността си. Научи повече

Съгласен съм