Докторът, застрелял Плъха - пак в съда

Автор:
Вторник, 05 Ноември 2019 13:48
Докторът, застрелял Плъха - пак в съда

Близките на Жоро Джевизов - Плъха, застрелян от рентгенолога от УМБАЛ Пловдив д-р Иван Димитров, докато обирал гаража му, поискаха Апелативният съд да върне делото за ново разглеждане. Това стана днес  по време на съдебното заседание в апелативния съд, който разгледа протеста на прокуратурата срещу оправдателната присъда за убийството на първа инстанция която даде 2 години условно с 3-годишен изпитателен срок на лекаря.

Според  Красимир Елдъров,адвокат на родителите на Плъха Златка и Димитър Джевизови - докторът е превишил условията на неизбежната отбрана, а съдебният състав от Пловдивския окръжен съд е бил предубеден.

Като някакъв нинжда покойният Джевизов вади ножове от джобовете си и ги хвърля по доктора, иронично обяви Елдъров в съдебната зала.

Според него този, който е бил въоръжен е бил лекарят, а не Плъха.

Припомняме, че обвинението изнесе данни, че убитият на два пъти е хвърлил нож по Димитров, а след това го е замерил с метална табела.

Адвокат Елдъров обяви, че ако съдът не накаже д-р Димитров за убийството на Джевизов, подобна ситуация ще стане най-добрият начин за разчистване на сметки.

Юристът поясни, че лекарят е имал възможност, след като е забелязал Плъха да влиза в гаража му, докато е играел на телефона си, да позвъни на спешния телефон 112 и да повика полицията. 

Прокурорът от Апелативна прокуратура Румен Боев се съгласи, че д-р Димитров е превишил неизбежната самоотбрана.

Всичко друго е така - човекът си е защитавал имота и т.н. призна обвинителят.

Искам за тоя доктор най-голямата присъда, той ми взема сина. Не биваше да го убива, обяви на висок тон майката на Плъха Златка.

Според адвокат Георги Кутрянски лекарят е действал възможно най-адекватно в ситуацията, в която е бил поставен. 

Той изтъкна, че докторът е бил замерен два пъти с нож, като в единия случай ножът е попаднал в крака му, Плъха го е замерил и с метална табела.

А какво щеше да стане, ако Джевизов го беше ударил при влизането му в гаража по главата или пък ако ножът беше попаднал в главата на клиента ми, вместо в крака му, попита Кутрянски.

Много съжалявам, искам справедлива присъда, бяха последните думи пред съда на д-р Иван Димитров. На въпрос от председателя на състава съдия Магдалина Иванова какво според него е справедлива присъда, лекарят отговори, че не е компетентен. 

В крайна сметка след 15-минутен размисъл, съдът постанови, че ще се произнесе по делото в съдебно заседание в законоустановения 30-дневен срок. 

Днес лекарят отново беше посрещнат пред съдебната палата от протестиращи в негова защита.

Двайсетина души се събраха пред входа на съда в подкрепа на рентгенолога и го аплодираха, когато влизаше в сградата на съда. 

Напишете коментар

Напишете коментар като гост

0

Коментари

  • Няма коментари

Този сайт използва бисквитки (cookies) за повишаване на ефективността си. Научи повече

Съгласен съм