Сами избираме струи и цветове за фонтаните на площада

Автор:
Сряда, 18 Септември 2019 11:26
Кметът демонстрира електронната система на фонтаните Кметът демонстрира електронната система на фонтаните

Електронната система за управление на струите на двете водни атракции на пл. Централен - на входа към Царсимеоновата градина, дава възможност на всеки минувач сам да избере сред 15-те програми видовете водоскоци, които да гледа. На електронното табло вдясно пък са опциите за избор на 12 основни цвята, плюс програма сами да си програмираме цвят по свой вкус.

Немската система - единствена в България, бе демонстрирана днес от кмета Иван Тотев. Избраната програма действа 40 секунди и ако не се смени, системата връща основната.

Двата шадравана са съвсем плитки, за да може децата да влизат и да си играят в тях, каза той, идеята е нестандартна и е да задържа вниманието на хората, така че площадът да не е просто място за преминаване, а за съпреживяване.

Подобен е ефектът и на течащата рекичка, върху чиито камъни може да се ходи, без обувките да се мокрят, а на парапетите може да се седи.

В северната част - точно под сянката, която хвърля Централна поща, ще се обособи зона за заведения, а на запад - връзката с Гладстон, сцени за концерти на открито.

Така мястото пред бившия Партиен дом може да остане свободно.

Имаме десетки заявления за събития на новия площад Централен, включително за ледена пързалка върху подлеза на Гладстон, каза Тотев.

Отводнителната система е най-модерната у нас - с тънки ленти, които да не дразнят минувачите и те да не се спъват в тях, увери той. Такава е в Капана. Не я виждате, но наводнения няма да има.

В момента се изготвя голям 3х4 м. бронзов плакет с бронирано стъкло, на който ще е историческата карта на площад Централен, описваща предримското време, когато е строен - преди 46-та година от н.е. и последващите му трансформации. Той ще бъде монтират откъм север.

Целият площад е под видеонаблюдение и под засилена жива охрана, каза още кметът Иван Тотев.

Напишете коментар

Напишете коментар като гост

0

Коментари (2)

Този сайт използва бисквитки (cookies) за повишаване на ефективността си. Научи повече

Съгласен съм