Постоянен арест за мъж дал 6 млн. кредити на 240 души

Автор:
Петък, 12 Юли 2019 13:19
Постоянен арест за мъж дал 6 млн. кредити на 240 души

Съдът остави за постоянно в ареста обвинения в незаконно лихварство Владимир Петров.

48-годишният мъж бил арестуван, след подадена жалба от адвокат Мария Делова.

В момента тя е в ареста с постоянна мярка „задържане под стража“ заради взети големи суми пари за неосъществена правна помощ от нейни клиенти.

Делова, която според прокуратурата се намира на лечение в психиатричната болница в Ловеч, била ужилена от лихваря заради заем, който взела от него.

Спрямо него е повдигнато обвинение за това, че през периода от 1 януари 2000 г. до 9 юли 2019 г. в  София и Пловдив, при условията на продължавано престъпление, през различни периоди от време, без съответното разрешение е извършил банкови и други финансови сделки, за което се изисква такова разрешение – отпускане на кредити, като е предоставял парични кредити на обща стойност 6 000 000 лева на 240 физически лица, срещу уговорена лихва, като от тази дейност са причинени другиму значителни вреди и са получени значителни неправомерни доходи в размер на 1 000 000 лева – престъпление по чл. 252 ал.2 във вр. ал. 1 във вр. чл.26 ал. 1 от Наказателния кодекс.

Срещу него е повдигнато обвинение и в пране на 1 млн.лв., с които е закупил недвижими имоти в Пловдив и София, за които е знаел към момента на придобиването му, че е придобито чрез тежко умишлено престъпление /горепосоченото/ и друго обществено деяние. След като била подадена жалбата срещу лихваря, прокуратурата започнала да го разследва, а преди два дни е бил арестуван.

Според прокурора по делото Димитър Пенев, има достатъчно събрани доказателства за обосновано предположение, че Петров е извършил престъпленията, в които е обвинен.

От обвинението твърдят, че е възможно Петров да се укрие, тъй като бил с адресна регистрация на един адрес, живеел на друг, а доказателствата за престъпната му дейност били иззети от трети адрес.

Адвокатът на Петров Красимир Баков настоя за по-лека мярка, заради чистото му съдебно минало и липса на криминални регистрации.

Освен това имал семейство и малко дете. 

Според съдия Весела Евстатиева, обаче има доказателства за незаконната дейност на Петров.

Тя припомни, че от жилище на ул. Юндола в кв. Христо Смирненски, дома на Петров и хале на ул. Съборище са били иззети различни документи - договори за заеми, копиуя от лични карти на различни лица, бланки за предоставени автомобили, регистрационни номера и документи за автомобили, копия от документи за прехвърляне на имоти, предоставени от Агенцията по вписвания на прокуратурата, а също документи за учредяване на ипотеки върху недвижими имоти, както и за други заемни правоотношения. 

Според съдийката има опасност лихварят да се укрие, да извърши друго престъпление и въпреки, че е с чисто съдебно минало, извършеното от него престъпление говори за висока обществена опасност.

Напишете коментар

Напишете коментар като гост

0

Коментари (1)

Този сайт използва бисквитки (cookies) за повишаване на ефективността си. Научи повече

Съгласен съм