6000, обвинени за връзки с ФЕТО, са реабилитирани

Автор:
Петък, 12 Юли 2019 11:06
6000, обвинени за връзки с ФЕТО, са реабилитирани

6000 от общо 126 200 жалвали се по обвинения за съпричастие с обявената за терористична организация ФЕТО след опита за преврат от 15 юли 2016 г. в Турция, са реабилитирани от специалната Комисия по жалби на арестуваните по време на извънредното положение. За неоснователни са обявени възраженията на други 71 900 души.

Това обяви на пресконференция Генералният консул на Р Турция в Пловдив г-н Хюсеин Ергани.

71 генерали от турските военни сили са с доживотни присъди.

Комисията, която разглежда възраженията на задържаните и остранените от работа, е сформирана на 23.01.2017 г., а заявления се приемат от 17.07.2017 г. Към днешна дата постъпилите в Комисията възражения са 126 200. Те са свързани с прекратяване на стипендии на учащи се, отнемане на пенсионни права, отстраняване от длъжност и работа. Възраженията се разглеждат от докладчици, а след това се произнася и самата Комисия, като в 15-дневен срок получилите положителен отговор на жалбите си, могат да се върнат на старите си длъжности или да бъдат назначени на нови равностойни. Възстановяват им се всички права и заплати.

Решенията за реабилитация се публикуват в интернет страницата на Комисията, където излизат и отказите. Самите откази могат да се протестират в 60-дневен срок в Административния съд, а хората с отнети права по време на Извънредното положение и обявени за терористи, могат да се обърнат и към Европейския съд по правата на човека, който е признал Комисията като вътрешноправен инструмент.

Има спад на делата, които се водят в Европейския съд, каза г-н Ергани.

Приоритенто се гледат жалбите на физическите лица, а впоследствие Комисията ще се произнесе и по възражения от закрити организации.

ФЕТО на практика е разбита в Турция, но има клетки в чужбина, с които борбата ни продължава, каза Генералният консул. Той посочи, че най-важната част на борбата е насочена към образователните организации на ФЕТО - училища и курсове. В България работят две такива училища, които са под юрисдиксията на Министерството на образованието.

В Турция е създадена фондация Маариф, чиято цел е да поеме ръководството на училища на ФЕТО без от това да пострада самият образователен процес. Маариф управлява вече такива училища в 18 държави, а в други 36 школата са закрити.

В България ФЕТО има и две свои интернет издания - Диалог България и Седмичен обзор, каза още Хюсеин Ергани.

Опитът за преврат от 15 юли 2016 г. е най-кървавият акт в историята на съвременна Турция. В него загиват 251 души, а над 2000 са ранени. Бомбардирани са Народното събрание, Президентството, полицейски участъци, включително Център за специални операции.

Извънредното положение в Турция вече е премахнато, страната е успокоена, а демокрацията е силна, каза г-н Ергани и даде пример с последните местни избори, в които избирателната активност е рекордна за цяла Европа. Турският народ реши кого да избере в Истанбул, пожелаваме демокрацията в Турция, която е от много дълго време и е извоювана с много кръв, да е силна, въпреки някои обратни мнения.

За съжаление лидерът на ФЕТО - Фетхуллах Гюлен продължава да се приютява от приятелска страна, а друга съседна приятелска страна - да дава подслон, включително с хеликоптери, на бегълци от правосъдието, свързани с терористичната организация, каза още Хюсеин Ергани.

СПЕЦИАЛНО ИНТЕРВЮ ЗА PLOVDIV-ONLINE С ГЕНЕРАЛНИЯ КОНСУЛ НА Р ТУРЦИЯ В ПЛОВДИВ ЧЕТЕТЕ В ПОНЕДЕЛНИК, 15 ЮЛИ.

Напишете коментар

Напишете коментар като гост

0

Коментари

  • Няма коментари

Този сайт използва бисквитки (cookies) за повишаване на ефективността си. Научи повече

Съгласен съм